Víno a Styl

Jak na kvalitní sýr ?

Jak na kvalitní sýr ?
Listopad 24
13:39 2016

 

Kvalitní sýr poznáte podle označení a tradiční výroby

Sýry jsou u nás velmi oblíbené, ať už se jedná o měkké, plísňové či tvrdé. V našich obchodech jich naleznete nepřeberné množství. Základem dobrého sýra jsou kvalitní ingredience a praví gurmáni a dobří kuchaři to vědí a vybírají originální produkty, které mají tu správnou chuť. Jak si ale vybrat ty dobré a jak je správně podávat? Pokud si nevíte rady, zajděte si do místního sýrové obchodu, zajisté vám poradí. 

Čerstvost

Samozřejmostí je kouknout se na datum spotřeby. Čerstvé sýry podléhají rychlé zkáze, ale jiné vydrží při správném skladování dlouho. Pokud kupujete krájené sýry v supermarketech nebo lahůdkách, výrobek si pečlivě prohlédněte. Neměl by být oschlý a neměl by mít nepřirozenou plíseň. Menší obchody vám také často dají sýr ochutnat, pokud si řeknete.

Označení původu

Pokud si chcete pochutnat na originální chuti, vybírejte tradiční a kvalitní sýry. Ochranná známka původu se používá nejen pro sýry, ale i pro další výrobky, které pochází z dané oblasti. Kromě toho, že víte, odkud produkt pochází, tak tato známka zajistí, že se jedná o vysoce kvalitní výrobky, které jsou vyráběny tradičním postupem a pouze z lokálních surovin. Jelikož tato označení vydává Evropská unie, víte, že podporujete evropské zemědělce. Jak tyto známky vypadají? Například pro italské produkty, tedy i sýry, se používá označení DOP.

Skladování 

Sýry obecně nemají rádi chlad, ideální teplota pro měkké sýry je kolem 10 °C a pro tvrdé až 18 °C. Pokud tedy máte sklep, je to ideální volba. Většina z nás ale tuto možnost nemá, tudíž je chladnička jedinou možností. Skladujte tedy sýry v chladničce co nejvýše, kde bývá trochu tepleji. Sýry by se také neměly zamrazovat. Při teplotách bod bodem mrazu dochází totiž k narušení struktury sýra a také k ovlivnění chuti. Jedinou výjimkou, kterou můžete v klidu schovat na horší časy je parmazán. Ale pozor, pouze nastrouhaný. Je suchý a sypký, tudíž nezamrzá do hrudek.

Podávání

Ideální je vychutnat si sýry v pokojové teplotě. Vyndejte tedy sýr z lednice hodinku či dvě před podáváním. Další důležité pravidlo pro uchování sýra je odkrajovat si z něj pouze tolik, kolik sníte. Střídání teplot nedělá sýru dobře, začnou se v něm rychleji množit bakterie a sýr se dříve kazí.

Přijďte ochutnat

Pokud si nevíte s nákupem rady a chcete vědět, jak chutná kvalitní italský sýr, navštivte v rámci akce „Pravá chuť Dolce Vita“ třicet vybraných pražských lahůdkářství, kde vám poradí nejen s nákupem, ale i s recepty. Akce bude probíhat od 8. do 19. listopadu a budete moci ochutnat originální italské sýry s označením původu DOP. Bude se jednat především o sýry Parmigiano Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. K ochutnávce navíc dostanete i pravé italské recepty z těchto sýrů.

Více informací naleznete na: FB/PravaChutDolceVita

Podobné příspěvky