Kdo by nemiloval Malbec. Odrůdu sametovou a elegantní, hřejivou i temperamentní. 17. dubna slaví svůj svátek. Takže víte po čem sáhnout ve vinotéce či ve sklepě. Nebo vyražte do ulic. Na steak a sklenku červeného.
Argentinská asociace vinařů Wines of Argentina se rozhodla před časem upozornit všechny milovníky vína na svůj národní vinný poklad, Malbec World Day aneb Světový den Malbeku se tak letos slaví podeváté v historii. Ačkoli je Argentina největším producentem této odrůdy a Argentinci ji pěstují ve všech oblastech země, svátek už se zabydlel na nejrůznějších místech světa.
Speciální degustace i menu
Stejně jako v ostatních městech Evropy, Ameriky i Asie se řada zajímavých akcí koná také na mnoha místech Česka. V Praze čeká na hosty speciální nabídka například v restauracích Aureole, El Asador, Blackdog Cantina, Hliněná bašta a desítkách dalších podniků. V Brně se do oslav zapojily například Barrio Gotico Cfe či Pizzerie Viva a slavit se bude i v Plzni, Berouně, Písku, Liberci, Hradci Králové, Táboře či v Mělníku.

Co má společného Malbec a duben?
A kde se vlastně vzalo datum 17. dubna? Přesně toho dne roku 1853 byl totiž založen v Argentině statek Quinta Normal de Mendoza, spojený se zemědělskou školou. Ve stejném roce přijel do země francouzský agronom Michel Aimé Pouget, najatý na vedení statku, a přivezl s sebou různé odrůdy vinné révy. Mezi nimi i Malbec, který se zde ujal nejlépe. Právě proto se datum stalo symbolem oslav dnešní vlajkové lodi argentinských vinic.

Mendoza, království Malbecu
Původ má tedy Malbec jihofrancouzský, díky temné barvě se mu přezdívalo černé víno z Cahors. Na západě Francie je také jednou z e šesti odrůd uznaných pro výrobu červených cuvée v Bordeaux. Nejlépe se mu však daří v zemi s velkými rozdíly mezi dnem a nocí, čemuž ideálně odpovídá právě úpatí And. Pěstuje se hlavně v provincii Mendoza, v níž se nachází 85% Malbeku. Zdejší klima i půda vápnitá, jílovitá či písčitá mu dodávají měkké a hedvábné tříslo a jedinečný charakter.
Malbec Lujan de Cuyo je první chráněné označení původu (DOC) z Ameriky, které má chránit jméno podoblasti a zaručit vysokou kvalitu vín. Malbec této podoblasti má velmi intenzivní a tmavou třešňovou barvu, která se může zdát téměř černá. V Luján de Cuyo víno obsahuje minerální tóny a převládají v něm černé ovoce a sladké koření. Naopak v podoblastech Tupungato, Tunuyan a San Carlos (Valle de Uco), je Malbec elegantnější, se silnými kořenitými a květinovými tóny.
Mineralita a černé ovoce z Patagonie
V Patagonii, kde je podnebí chladnější s méně extrémní nadmořskou výškou má Malbec aroma zralého černého ovoce v kombinaci se silným minerálním tónem. Severní region charakterizují slunce a vysoká nadmořská výška. Tamní Malbec se vyznačuje vůní zralého červeného a černého ovoce, černého pepře a papriky, velmi pevnou strukturou s nasládlými tříslovinami.

Malbec má krásnou purpurovou barvu a dává hřejivá vína středního těla s typicky zemitými tóny, robustními taniny a pevnou strukturou. Díky tomu jej lze dobře snoubit s červeným masem, grilovaným masem, tvrdými sýry či těstovinami s rajčatovou omáčkou.