Dokážete z několika vín vytvořit takové, které si svou vyvážeností chutí nezadá dokonce s nejslavnějšími „směskami“ z proslulé oblasti Bordeaux? Právě tuto výzvu přijmou nejlepší čeští vinaři a sommeliéři na již 6. ročníku Mistrovství ČR v blendování vína – Winemeritage 2025. Koná se 15. května od 18:00 ve Hvězdárně a planetáriu Brno.
Večer plný vůní, chutí a vína provoněného vášní přivede na jedno místo vinařské týmy z celé republiky, aby se utkaly o titul Cuvée roku 2025. Úkol je jasný: vytvořit z několika červených moravských vín jediné, jedinečné cuvée. Víno, které zaujme nejen chuťové pohárky, ale i porotu složenou z kapacit světového i domácího vinařského světa. Autoři nejlepšího cuvée obdrží sto padesát lahví svého vína s originální etiketou dle vlastního výběru. Vítěze vybere odborná porota zastoupená Frankem Smuldersem, držitelem titulu Master of Wine a národní someliérkou Klárou Kollárovou. A dále vinaři, kteří jsou zároveň odborníky na velká vína: Milošem Michlovským, Kamilem Prokešem a Lubomírem Dvořáčkem, Terezou Valihrachovou a Josefem Lickem.
Co je cuvée a proč se vyrábí?
Pojem cuvée pochází z francouzského „cuve“, tedy označuje vína z nádoby či tanku. V moderním vinařství ale představuje něco mnohem poetičtějšího – umění spojovat vína různých odrůd, ročníků nebo vinic za účelem „dokonalé kombinace“. Tedy vytváření harmonické a komplexní chuti převyšující možnosti vín z jedné jediné odrůdy.



Proč se vína míchají? Protože to dává vinaři možnost ovlivnit výslednou chuť tak, aby byla vyvážená, bohatá a plná. Zatímco Merlot dodá jemnost a ovocnost, Cabernet Sauvignon přinese strukturu a taniny. Kombinací vzniká něco, co by samotné odrůdy často nedokázaly – chuťový koncert. A byť ve vinařství může proces blendování probíhat různým způsobem (jednak ještě před kvašením, pak po fermentaci, dále vín a různých ročníků atd.), v soutěži budou soutěžící vytvářet nejlepší směs z již hotových červených vín.
Bavit se budou soutěžící i hosté
Soutěžní večer nabídne nejen napínavé klání týmů, ale i bohatý doprovodný program. Těšit se můžete na soutěž “Secret Blend”, v níž ochutnáte cuvée vytvořené porotou a zkusíte uhodnout jeho složení. Dále na vinařský workshop WSET s mistrem vína Frankem Smuldersem, kde o cuvée uslyšíte i to, co jste zatím nikde jinde neslyšeli. Chybět nebude degustace vín a regionálních potravin oceněných značkou Regionální potravina. A návštěvníci si užijí i výjimečný raut, tombolu a večer plný inspirace pod hvězdami.

Akci bude moderovat australský enolog a autor knihy WineWords Mike Mazey. A vzhledem k tomu, že i jeho pohled na víno je všeobjímající a unikátní, navíc je i skvělý vypravěč, je tak jen dalším dílkem přispívajícím k atraktivitě tohoto zážitkového cuvée, které by si milovníci vína rozhodně neměli nechat ujít.
Záštitu nad 6. ročníkem Mistrovství ČR v blendování vína převzal hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich. Akci pořádá Vzdělávací centrum MKM s.r.o. ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno. Dalšími sponzory jsou SZIF, Vinařský fond, Národní vinařské centrum, Mendelova univerzita v Brně, Bohemia sekt s.r.o., BS Vinařské potřeby, RUDIŠ – RUDIŠ architekti a nakladatelství Books&Pipes.