1000 Top vín světa – 25 je z Česka

Aktuální nejlepší tisícovka vín světa pro tento rok byla nedávno zveřejněna a moravské vinařství má důvod k oslavám. Zastoupení tuzemských vín je v ní totiž zatím rekordní.

Publikace 1000 Vins du Monde 2017, která již pravidelně navazuje na mezinárodní sotuěž vín Vinalies Internationales v Paříži, by se dala přirovnat k průvodci Michelin, jen s tím rozdílem, že nedoporučuje nejlepší restaurace a šéfkuchaře, ale vína. A ta z Moravy a Čech v ní mají stále větší prostor – v nejnovějším vydání je totiž Česká republika zastoupena hned pětadvacetkrát. Na to, že jsme malou vinařskou zemí jen se 17,5 tisíci hektary vinic, je to pozoruhodný úspěch.

Aktuální publikace je tak dalším vodítkem při hledání inspirace k nákupům, jak pro odborníky, tak pro širokou veřejnost. Letos tu najdete především Rosé Cabernet Moravia Leoše Horáka, absolutního šampiona Trophée Vinalies d’Or 2016, dále vína společností Bohemia Sekt, Vinařství u Kapličky, Vinařství Krist, Vinařství Štěpánek, Vinselekt Michlovský, Znovín