1200 kilometrů mezi bobulemi

Zabalit kolo, připravit helmu, boty, oblečení… Namasírovat svaly, připravit játra. MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CYKLOSTEZKY totiž vyžadují dobrou formu po všech stránkách: přes den sportovní, večer degustační.

Jsme zemí cyklistům zaslíbenou. Příjemně členitá krajina, přírodní krásy i kulturní a historické památky. K tomu téměř 40 000 kilometrů cyklotras a hlavně neustále se zlepšující zázemí nebo hustá síť cyklobusů. A protože jsme také zemí zaslíbenou milovníkům vína, proč to nespojit. Moravské vinařské stezky jsou ideální volbou.

V nášlapech i ve sklípku

Provedou nás mezi vinohrady od Znojma až po Uherské Hradiště. Kromě páteřní stezky se přidává deset dalších okruhů, takže ve výsledku jde o 1200 kilometrů v rámci jedenácti regionálních tras, vedoucích mezi tradičními moravskými vinařskými oblastmi. Nemusíte se spokojit jen s vlastním itinerářem, jednotlivé oblasti připravují vlastní organizované putování po stezce, případně i ostré závodní nasazení.

Je jen na vás, jestli zvolíte vlastní trasu a vlastní tempo s přáteli a kilometry na kole budete prokládat návštěvami vinic a sklípků, nebo se rozhodnete otestovat svou fyzičku a výkonnost, takže pak vinařské regiony Mikulovska, Slovácka, Velkopavlovicka a Znojemska využijete jen jako malebnou kulisu během závodu. Tou druhou možností je třeba stále oblíbenější Cykloseriál Krajem vína. Ale ať jedno nebo druhé, i se skleničkou si můžete užít ”cestování” jednotlivými regiony. Večer po našlapaných kilometrech bude degustační jízda místními víny víc než zasloužená.

 Pěšky, na kole, koleni i in-linech

Kouzlo Moravských vinařských stezek je jejich v atmosféře. Tu si báječně vychutnáte i při pěší turistice, na určitých úsecích dokonce v kombinaci s jízdou na in-linech, nebo při jízdě na koni. Ovšem největší komfort vám přes to všechno poskytne právě krosové nebo trekingové kolo. Hlavně nejde o rychlost, ale o požitek.

Nemusíte totiž nikam spěchat. Moravské vinařské stezky nabízejí nejen báječnou infrastrukturu, ale také spoustu možností ubytování. To všechno pod dohledem přísné certifikace Nadace Partnerství a jejího projektu Cyklisté vítáni. Zelená samolepka se siluetou bílého rozesmátého kola se už nějakou dobu objevuje jak na ubytovacích zařízeních, tak u vchodů do restaurací.

Jde o hodnocení kvality služeb ubytovacích a stravovacích zařízení, kempů a turistických cílů poskytujících perfektní zázemí pro cyklisty i jejich kola. Na první pohled tak máte jasno, že právě tady se o vás i vašeho jednostopého mazlíka pořádně postarají a nebudou ohrnovat nos nad vaším propoceným dresem a případně poslouží i dobíjecím místem pro e-biky.

 Text: Martin Záruba