Víno a Styl

Bílý svařák

Bílý svařák
Prosinec 17
14:44 2016

Tradice, kouzlo a bílý svařák k tomu.

Znalí už vědí – Drážďany

 

První vánoční trhy se tu konaly už v roce 1434. Pokud tedy mluvíme o tradici, kde jinde bychom našli delší, než právě tady. Navíc je máme blízko a taky je třeba každý rok ochutnat o pár milimetrů delší štolu.

Mají tu mimo jiné největší vánoční pyramidu světa. Vypadá jako obří zvětšenina našeho andělského zvonění – znáte to: postavíte na stůl, dole čtyři svíčky, nahoře vrtulky, točí se to a cinká. Tahle pyramida na Štrýclmarktu, což je největší a nejstarší drážďanský trh na Starém tržišti, měří přes 14 metrů a drží rekord i v Guinessově knize. Symbolem trhu je slavná drážďanská štola (Strietzel aneb štrýcl). A kromě toho, že je děsně dobrá a plná rozinek, umí ji tu i pořádně velikou. Ta zahajovací měří letos 2016 mm a příští rok zase o milimetr povyroste.

A ještě jednu zvláštnost tu mají. Sadkou adventní klasikou totiž není červený svařák, ale bílý. Tuto vánoční specialitu nabízí na Štrýclmarktu u svého stánku vinařství Wackerbarth, které své horké víno s názvem »Weiß & Heiß« připravuje dle originálního receptu z roku 1834.

Tehdy v zimě pobýval August Raugraf von Wackerbarth na svém barokním zámku. Vinaři z okolí přinesli na podzim své hrozny ke zpracování a víno nyní zrálo ve sklepeních. Ale hrabě hledal něco jiného – nápoj, který by člověka rozehřál. Přidal tedy k vínu šafrán, anýz a granátové jablko a pak ještě dostal spásnou myšlenku a tekutinu zahřál. A tak si připravil bílé svařené víno, které se v Sasku o vánocích a v zimě s oblibou pije dodnes.

Saské vinařství Wackerbarth je známé svou ruční výrobou sektu kvašením v láhvích a je dokonce druhou nejstarší sektovou manufakturou v Německu. Svou horkou vánoční specialitu nabízí vinařství u svého stánku na Štrýclmarktu, ale ochutnat ji můžete i během prohlídky zámku Wackerbarth u Drážďan.

 

Podobné příspěvky