Biodynamik Goisot navštívil Prahu

Prahu navštívil francouzský vinař Guilhem Goisot, který představil své speciality z oblasti Severního Burgundska. Guilhem v současnosti nejdůležitějším člověkem rodinného vinařství Goisot působícího po generace ve vesničce Saint-Bris-le-Vineux na severu Burgundska.

Vinařství Goisot je zejména hnacím motorem apelace Saint-Bris (AOC od roku 2003), ve které se na rozdíl od zbytku Burgundska používá Sauvignon namísto Chardonnay. Mimo Saint-Bris je špičkou v apelaci Bourgogne Cote d‘Auxerre kde se již používají klasické burgundské odrůdy Chardonnay a Pinot noir.

Toto malé rodinné vinařství hospodaří na 24 hektarech v plně biodynamickém režimu (certifikace Demeter). Produkce vín je velmi limitovaná, poptávka zde velmi výrazně převyšuje nabídku. Na degustaci v pražské restauraci Hergetova Cihelna byla některá vína představena a setkala se s velkým nadšením. Jedná se například o Bourgogne Aligoté 2017 z velmi starých keřů, Saint-Bris Exogyra Virgula 2017 a unikátní Saint-Bris Corps de Garde 2015 na bázi vzácné odrůdy Sauvignon Gris.

Degustací prováděl Guilhem Goisot osobně a prezentaci obohatil o příběhy, zkušenosti a zajímavosti s pěstováním vína. Kdo degustaci nestihl bude si muset počkat na další návštěvu Guilhema v Praze minimálně 2 roky a nebo ho navštívit ve vesničce Saint-Bris-le-Vineaux osobně.  

Vína Guilhema Goisota můžete ochutnat i bez čekání, resp. cestování. Díky osobním vazbám se společnosti Advivum (www.advivum.cz) podařilo pro Českou republiku získat distribuci těchto jedinečných vín.