Champagne už šumí v sudech

Vinice se barví do červena, mošt v sudech tiše šumí a vinaři měli klidnou chvilku na rozhovory nad sklenkou vína. Podzim v Champagne nás vítal zataženou oblohou a občasným deštěm. O to víc nás potěšila setkání s devítkou vinařů, kteří se rozhodli žít a vytvářet svá vína v souladu s přírodou.

 

Champagne Ruppert-Leroy sídlí v malém městečku Essoyes, kde oblast Champagne sousedí s neméně slavnou oblastí Francie, s burgundskem. Není tedy divu, že podloží je téměř identické jako ve slavné vesničce Chablis, kde převládá tzv. kimmeridžský vápenec. Tato složka půdy je charakteristická vysokým obsahem mořských naplavenin ve formě malých mušlí a zkamenělých korýšů, které je možné najít přímo na samotné vinici.

Vinařství produkuje necelých 15000 láhví ročně a vlastní celkem 4 hektary vinic, rozdělených na 3 parcely (Fosse-Grely, Les Cogneaux a Martin Fontaine). Od roku 2010 začíná pracovat bio-dynamicky a roku 2014 jsou všechny jeho vinice označeny tou nejvyšší známkou od certifikační agentury Demeter. Sběr hroznů probíhá ručně, lisování pomocí šlapání nohou, na přečerpání moštu je využita gravitace.

Emmanuel a Benedicte Leroy vyrábějí pouze ročníková vína z jednotlivých vinic (single vineyard). Vinifikace probíhá převážně v nerezových tancích nebo malých dubových sudech. Již hotová champagne ponechávají bez dodání expedičního likéru, všechna tedy spadají do kategorie obsahu cukru jako brut nature – přírodní. Samotná vína jsou neuvěřitelně koncentrovaná a bohatá na aromatické látky.

 

Na rozhovor s Bénédicte a Emmanuelem na téma  proč do země zakopávají kravské rohy, proč jim některé  mošty kvasí v keramice  a další se už můžete těšit..