Dáme kouř? V zážitkové restauraci River’s na břehu Vltavy ochutnáte zakouřené menu. Od welcome drinku po dezert

zakouřené menu River's
River's a zakouřené dobroty Foto: Karolína Šťastová

River’s smokelab, zkráceně River’s. Nový pražský podnik s barem a experimentální moderní kuchyní inspirovanou světem, a hlavně ohněm a kouřem, je chytře umístěný na Janáčkově nábřeží přímo u řeky. To kdyby to snad “blaflo”. Ale nebojte se, kuchyně stojí na nejnovějších technologiích a s vůní a chutí kouře se tu spojují delikatesy tradiční české kuchyně, jako třeba škvarečky či tatarák, se svěžím dotykem Asie či Jižní Ameriky inspirovaným cestovatelskou vášní majitelů.

Ať už na pracovní oběd, slavnostní večeři, nebo třeba jen drink, nový podnik s výhodnou polohou pouhých pár kroků od rušného smíchovského centra Anděl na klidném nábřeží u paty Palackého mostu s výhledem přes řeku na Emauzy nabízí zcela ojedinělý koncept. Což bývá logicky na pražské gastronomické mapě zajímavé osvěžení. Ovšem tentokrát obzvlášť vzrušující, neboť vše stojí na smoukování. Ne že by to byla v Praze věc až tak nevídaná, špičky zdejší gastronomické scény používají nejrůznější smokery jako třešničku na dortu k dotahování jednotlivých pokrmů či nápojů. Ale tady na smoukování stojí celý koncept a ten zase na největší peci k tomuto účelu určené, kterou si majitelé nechali dodat rovnou z Ameriky. A mezi pečlivě vybírané suroviny, které jejími útrobami projdou, nepatří zdaleka jen maso a zelenina. Třeba taková kouřem ovoněná hruška vykouzlí v souhře s citronovým mascarpone, karamelem, skořicí a badyánem takovou symfonii, že budete zírat. Ale nepředbíhejme, než dojdeme k dezertu, chvilku to potrvá.

Ze zahrady ve Vodičkově ulici k řece

Lucie a Marek Dudákovi nejsou v oboru žádní nováčci. Ačkoliv jejich původní profese jsou zcela odlišné, Lucie je interiérová stylistka a Marek pracoval v marketingu a ve stavebnictví, začalo to firemním kávovarem a pak i stylovou kavárnou. Původní kavárna Styl & Interier propojená se showroomem a prodejnou interiérových doplňků ve vnitrobloku mezi Vodičkovou ulicí a Františkánskou zahradou, kterou otevřeli v červnu 2014, toho ale od začátku dokázala nabídnout mnohem víc, než jen kávu a designové interiérové vychytávky od nábytku, přes osvětlení, po nádobí.

Už jen průchod krásným barokním průjezdem navnadí a posezení pod starými platany v romantické zahradě v citlivě rozvrženém a velkoryse osázeném prostoru vybaveném pohodlným a krásným nábytkem vzbuzuje radost a pohodu. Tu dál násobí vedle kávy nabídka výborných vín, čajů, domácích limonád a samozřejmě atraktivních dezertů. Ovšem také pokrmů většinou s lehkostí středomoří, inspirovaných sezónou i kuchyní Itálie a Francie, které se v konceptu začaly prosazovat stále sebevědoměji. “Podnikat v gastronomii nebyl nikdy úplně náš plán, ale Lucka je šíleně mlsná a její vášeň pro dobré jídlo a vaření nás nakonec stejně nasměrovala do profesionální gastronomie,” vzpomíná na začátky ve Vodičkově ulici Marek Dudák a Lucie přidává příhodu z cest, kde narazila na mrkvový dort, který ochutnávala tak dlouho, až rozklíčovala všechny chuťové nuance. Což byl jeden z prvních hitů jejich kavárenské nabídky. “Nesnažíme se být originální, inspirujeme se tím, co nám chutná, co jsme kde objevili na cestách,” shodují se manželé.

Postupem času se magická zahrada v samém centru města, přitom odstíněná od veškerého ruchu srdce metropole tak dokonale, že vytváří dokonalou oázu klidu, stala jedním nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších podniků svého druhu v Praze. Aby udrželi kvalitní servis rodinného podniku, který se za tu dobu rozrostl, přibrali nové kolegy, profesionály z oboru. Kavárna plynule rozšířila záběr a stala se jedinečnou plnohodnotnou restaurací. A vloni v listopadu ji přejmenovali na příhodnější Garden’s, což nyní dává dvojnásob smysl. Není totiž divu, že majitele, kteří si za devět let fungování dokázali nejenom získat renomé v oboru, ale vytvořit si i stabilní tým v čele s šéfkuchařem Michalem Šorfem, sous chefem Lukášem Loukotkou a cukrářem Radkem Čejkou, začaly lákat nové výzvy. A tak ke Garden’s přibyla začátkem tohoto léta i River’s.

Moderní design, experimentální kuchyně, bar a k tomu výhled na řeku 

Zkoušet nové chutě a jejich kombinace, experimentovat s přípravou pokrmů i drinků, o to tu jde. A proto i ten delší název, Rivers’s smokelab. Vše tak stojí prakticky na třech pilířích.

Vedle cestovatelských zkušeností je to i entuziasmus a nasazení celé rodiny, neboť jde skutečně o rodinný podnik na němž se vedle Lucie a Marka podílejí i její další členové, což se samozřejmě vždy odráží v celkovém chodu a atmosféře.

Na zkušenostech šéfkuchaře Michala Šorfa a vzájemné dlouholeté souhře, protože ani bez profesionality to nejde. Lukáš Loukotka tak povýšil a převzal Garden’s, zatímco Šorf přijal “ohnivou” výzvu a vrhl se do “zakouřené kuchyně”.

S tím souvisí i pilíř číslo tři a tedy profesionální zařízení pro smoukování – něco mezi troubou a grilem, v níž se peče, zakuřuje –speciální technologie dovezená přímo z Ameriky, kde se dá experimentovat nejen s teplotami, způsobem a délkou přípravy, ale také se dřevem jímž se suroviny zakouří. Podobně jako klasické BBQ se oproti uzení se tu maso připravuje pomalu a ve velkých kusech.

Ale nejde jen o maso a další suroviny, které si pochopitelně majitelé vybírají tak, aby dodavatel dostál jejich nárokům na stálost nabídky a samozřejmě hlavně na kvalitu. Kouřem provoněné je vedle tradičních hovězích žebírek, hlavního pilíře nabídky, doslova celé menu.

Od welcome drinku po dezert můžete obdivovat souhru klasiky s dotykem kouře. Koktejly jsou atraktivní na pohled i na patře, natož když dojde na jídlo. Už samotné zakouřené máslo vás posadí na zadek, v rámci smoked bites si užijete nový půvab českých tradičních škvarků s kari okurkou, mezi signature starters najdete burratu s tomatovým krémem ale i carpaccio z chobotnice. Překvapivě vzrušující zážitek nabídne steak z celeru s topinamburovým pyré, ale i konfitovaná kachna v sádle se škvarky a marmeládou z červené cibule a švestek.

Chcete-li něco rychlého a nemáte prostor vychutnat si jídlo v designovém prostředí s výhledem na řeku, i tak si můžete dát “kouř”. Například bao bun s trhanou kachnou a další speciality inspirované street food, které si v rámci nabídky fast lunch můžete vzít s sebou. I tady se jídla řídí a mění s novými nápady a sezónou. Experimentátorská vášeň dává vzniknout novým specialitám každý týden, ale k oblíbencům v rámci stálé nabídky se můžete samozřejmě vracet.

Což platí i pro sladkou tečku. I v rámci dezertů dostává dotyk kouře svůj prostor a je to opět zábavné i dobré. Ochutnat můžete hrušku s citrónovým mascarpone nebo domácí mango-marakujový sorbet s kouřovým překvapením. 

Je to super, vážně, ruku do ohně na to dám. Nebo do smokeru?