Grand Jour de Champagne 2016

Jubilejní X. ročník festivalu champagne a špičkových gastronomických zážitků Grand Jour de Chapagne se konal od 2. – 4. listopadu v Praze, 9. listopadu
v Brně.

Kromě velkolepé přehlídky champagne domů Champagne Exhibition se uskutečnil také banket á la Nicolas Decherchi z „dvoumichelinské“ restaurace Paloma nebo degustace top champagne v luxusním prezidentském apartmá hotelu InterContinental. Vybrané akce se uskutečnly také v sídle francouzského velvyslanectví – Buquoyském paláci – nebo ve Francouzské restauraci Obecního domu. Brněnská část se tradičně odehrála v hotelu International (BEST WESTERN PREMIER Hotel International Brno).

Každoročně očekávaná přehlídka Champagne Exhibition proběhla v pátek 4. listopadu v Buquoyském paláci. Ani letos nechyběla zvučná jména i méně známé, o to však zajímavější champagne domy, jako jsou R & Legras, Taittinger, Louis Roederer, Alfred Gratien, Mailly Grand Cru, DeVenoge, Delamotte, Diebolt Vallois, nováček Lecler Briant a mnoho dalších.

Hvězdný šéfkuchař Nicolas Decherchi připravil velkolepé champagne menu

Festival každý rok přiváží do České republiky světové gastronomické hvězdy oceněné prestižními michelinskými hvězdami. Nejinak tomu bylo letos, kdy pozvání organizátorů přijal Nicilas Decherchi, šéfkuchař restaurace Paloma v Mougins nedaleko Cannes. Restaurace obdržela své první michelinské ocenění pouhého půl roku po otevření, druhou hvězdu pak získala po zhruba dvou a půl letech provozu, což je bezesporu naprostý unikát.

Restaurace dostala jméno Paloma podle nejmladší dcery malíře Pabla Picassa, který v Mougins nějaký čas žil.