Gruzínská vína se stávají hitem. Stoupá popularita i kvalita.

Vinařští profíci a milovníci vína, ale i turisté se netají nadšením. Vinaři z Gruzie přicházejí se stále zajímavější nabídkou, lákající k ochutnání, prozkoumání i návštěvě.

Gruzie se stává fenoménem. Vlna nadšení pro výrobu vína v tradičních nádobách kvevri, pocházejících právě z Gruzínské Kachetie, zachvátila svět a přitáhla ke kolébce světového vinařství s tisíciletou vinařskou historií opět pozornost. Nebylo to totiž ani starověké Řecko, ani Francie, Itálie, či Španělsko, hlavní vinařské země Starého světa, ale právě Gruzie, kde to všechno začalo.

Réva zpod Kavkazu

V úrodných údolích jižního Kavkazu réva zdomácněla již tisíce let před naším letopočtem. Z doby před více než osmi tisíci lety dokládají uvědomělou neolitickou výrobu vína archeologické nálezy, například zkamenělá zrnka révy v okolí dnešního Tbilisi. V jeho okolí byly v loňském roce nalezeny i fragmenty velkých váz, které byly zakopány v zemi a v nichž lidé již 6 000 let před naším letopočtem uchovávali víno.

Z Gruzie se pak réva šířila dál na jihovýchod, do Libanonu a Turecka, stejně jako do antického Řecka a přes ně do Říma, odtud do Španělska, Francie, Německa, Velké Británie. Stejně jako dalším směrem na Krétu a do Egypta.

Překvapivá je však v Gruzii také odrůdová rozmanitost. Ve dvou hlavních regionech východní Gruzie (Kachetie a Kartli) a v pěti západní Gruzie (Imereti, Racha – Lechkumi, Samegrelo, Guria a Adjara) se dnes pěstuje na tisíc druhů révy vinné, z toho nejméně polovina je původních, tedy autochtonních. Z bílých odrůd jsou to například Rkatsiteli, Mtsvane, Tetra, Tsitska, Tsolikouri, Chinuri či Khikhvi, z modrých pak Saperavi, Aladasturi, Alexandrouli, Mujuretuli, Ojaleshi, Isabela či Tavkveri.

Magie kachetinské výroby

Právě ve východní Gruzii v oblasti Kacheti se můžeme vydat po stopách nejatraktivnějších tradičních metod zdejší produkce vína. Ať už jde o způsob macerace odstopkovaných bobulí, případně výlisků, nebo zrání vína v keramických nádobách (kvevri) zakopaných v zemi.

Vína se navíc nefiltrují a celý proces umožňuje vinařům vytěžit z hroznů maximum od barvy, přes vůni až po chuť. I díky tomu byla Kachetinská technologie výroby vína připsána v roce 2013 na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

Ovšem není to jen současný světový trend navracet vinařství zpět ke kořenům, který Gruzii pomohl znovu na výslunní. Tento unikátní způsob tradiční výroby by bez stoupající zkušenosti gruzínských vinařů s nejmodernějšími technologiemi těžko mohl zrodit novou éru zdejšího vinařství. A s ní i obrovský potenciál novodobých vín. Ten potvrzují i úspěchy ve vinařských soutěžích a na nejrůznějších světových přehlídkách.

Není to tedy jen putování za vinařskou historií, které je jedním lákadlem. Tím dalším je jedinečná kvalita gruzínských vín, která jsou tu skutečně obrovským zážitkem, právě pro jejich originalitu, autenticitu a bohatství vůní a chutí.

 

Gruzínská vinařství pak v nepolední řadě nabízejí velmi vděčný turistický cíl. Ostatně i recenze na turistických serverech mluví za vše – návštěvy ve vinařstvích jako jsou Shakarashvili, Marebashvili Marani, Karalashvili, Kindzmarauli Corporation, Nelkarisi, Tsindali Palace, Khareba, Shumi, Chelti, Shalauri, Baia, Vellino či Chateau Zegaani a další patří evidentně k nezapomenutelným zážitkům.

Historie společnosti Kindzmarauli Corporation, jejíž vína  prostřednictvím společnosti Vína z Gruzie ( www.vinazgruzie ) vstupují na český trh, se píše již od roku 1533 a je spojena s výstavbou pevnosti Kvareli. Ve zdejších hradbách byl podle výnosu krále postaven spolu s dalšími prostorami i rozsáhlý vinný sklep. Ten produkoval původně melasu která vznikala vylisováním hroznů a svařením šťávy na hustý sirup. Později se zde vyrábělo první víno a to výhradně pro královskou rodinu, a bohaté obyvatele pevnosti.

Z dobových záznamů lze vyčíst některé zajímavé údaje o roční produkci. 433 nádob bylo naplněno vínem a jejich celkový objem činil 866 sapalne (georgiánské měřítko objemu), což se rovnalo 27712 chapi (gruzínská objemová míra, kde jeden chapi = 18 litrů). Současným jazykem tedy skoro půl milionu litrů vína.

Novodobá historie královského sklepa byla ve dvacátém století stejně divoká jako dějiny Gruzie, od nezávislosti 1918 -21, kdy výroba navázala na tradiční produkty melasu, víno a brandy z hroznů. Přes kolektivizaci, po spojení s bolševickým Ruskem, kdy se ze sklepů stalo sběrné místo pro okolní družstva až po vznik státního podniku, který zásoboval Sovětský svaz vínem a pálenkou. Pod názvem Vinařství Kvareli existoval až do devadesátých let minulého století, kdy se v době tzv. Perestojky Michaila Gorbačova transformoval na akciovou společnost.

V roce 1996 se akcionáři rozhodli změnit název společnosti na “Kindzmarauli Corporation”. Společnost nese toto jméno až dodnes.

“Vína z portfolia Kindzmarauli Corporation pravidelně získávají vysoká ocenění a bodují na soutěžích národní i mezinárodní úrovně. Dnes společnost JSC Kindzmarauli Corporation hospodaří na 300 hektarech vinic a vyrábí více než 15 značek vína, v přibližném objemu 600 000 lahví ročně. Máme radost, že něktére z nich můžeme představit i zákazníkům v České republice.” Prozrazuje Tomáš Martinek z VínazGruzie.cz