Kam na flákotu? Wood & Steak je masožroutů ráj

Jako za lovců mamutů. Pořádná flákota je nejvíc. Když máte kvalitní maso, nepotřebujete už prakticky nic jiného. Kromě trochy dřeva do grilu. A když dáte tatarák, ani to není potřeba.

Nová restaurace v pražské Belgické ulici má od počátku silnou konkurenci, leží v sousedství populární pražské burgrárny Dish. Ale jak to tak vypadá, dobrá adresa určená milovníkům masa může být naopak výhodou. Kdo zná Dish, zkusí příště třeba zase steakárnu a naopak, po steaku může přijít zase chuť na burger.

Každopádně kdo má rád maso, “o my se máme”, v Belgické ulici má dostatek příležitostí, kde nechat vyřádit své chuťové buňky.

Steak bez kompromisů, šťavnatý a chutný

Koncept nového podniku, za nímž stojí řezníci, což už o něčem vypovídá, je jednoduchý: nabízí špičková masa ve všech možných podobách, ovšem nejvíc je samozřejmě steak, z mas stařených suchou i mokrou metodou a připravených na dřevěném uhlí ve speciálním španělském grilu Mibrasa, což dává masu nezaměnitelnou kouřovou vůni a chuť. Ale ještě než zůstaneme u steaků, vezměme to pěkně od předkrmu.

Na úvod stojí za to ochutnat křehké carpaccio, podávané s kandovaným citronem. Maso je výtečné, chuť je příjemně vyladěná, stejně jako u tataráčku připraveného z vyzrálého masa. Ten je dochucený ve francouzském stylu kapary, šalotkou a okurkami cornichons. Sběratele netradičních kulinárních zážitků naopak možná ocení pečené morkové kosti s cibulovým džemem, chuť je silná a cibulový džem s ní tvoří krásnou harmonii.

Řízek, žebírko i kotletka

Teď už se dostává dál, k hlavním jídlům, ale pořád ještě máte na vybranou, pokud máte chuť na něco jiného, než steak. Velkou popularitu si rychle získala pomalu pečená hovězí žebra marinovaná v omáčce z chilli a melasy. Jsou šťavnatá, chutná, s hlubokou masovou chutí. Milovníci řízků zase mohou ochutnat telecí řízek připravený v panko strouhance zjemnělé sýrem Gran Moravia. A ani příznivci jehněčího nepřijdou zkrátka – delikátní jehněčí kotletky obalené v bylinkové strouhance tvoří v jídelním lístku jemnější variantu hlavního masového chodu, výtečné.

Nyní pojďme na hlavní trhák nabídky – steaky, steaky a zase steaky. Jsou připravovány z vyzrálého hovězího masa z jalovic a mladých býčků, staří se zhruba dva měsíce. Což si můžete ověřit i na vlastní oči, atraktivní součástí příjemného moderního interiéru jsou totiž speciální chladící boxy určené právě ke staření masa. To díky němu získává výraznou a plnou chuť.

Tomahawk? Na ten raději ve dvou

Co tedy vybrat? V nabídce je křehký a šťavnatý filet mignon, chuťově výrazný rib eye či – pro opravdové “nenažrance” kilový tomahawk s kostí. Všechny steaky jsou připravené na grilu Mibrasa a dát si je můžete například s bramborovými lokšemi, což je další zdejší specialitka. Nebo se zeleninou, i s tou tu umí pěkně pracovat a nebo s klasikou v podobě malých brambůrků grenaille pečených s rozmarýnem. Z půl tuctu omáček nás nejvíc oslovila výrazná demi glace se zeleným pepřem či krásně plná, smetanová omáčka z lišek. A samozřejmě nezapomeňte na víno, spláchnout maso dobrou skleničkou červeného je nutnost, ale ani koktejl nebude k zahození.

Na dezert by měl mít člověk zvláštní místečko, takže pokud zůstalo nezaplněno, za zkoušku stojí opět lokše, ovšem na sladko. Tedy se sorbetem a kokosovým cukrem. Jako sladká tečka dobře zafunguje i londýnský cheesecake ve skle nebo zmrzlina se strouhanou belgickou čokoládou. Ovšem, kdo dal tomahawk, o moučníku zřejmě může jen snít.