Kampa park slaví 25. narozeniny. První fine dining v Praze dodnes frčí

Má skvělou pověst, úroveň i šmrnc. Na ryby, plody moře či steak v podání jednoho z porotců soutěže MasterChef Marka Raditsche sem hosté chodí na jistotu. A kouzelný výhled na Karlův most spolu s vyhlášenou kuchyní už zlákal k návštěvě i množství osobností a hvězd světového formátu.

Zážitková restaurace s jedinečnou nabídkou a stabilní kvalitou, usazená nad řekou přímo vedle pilířů ikonické pražské památky Karlova mostu, slaví pětadvacetileté výročí. Podnik se špičkovou mezinárodní kuchyní patří na české gastronomické scéně ke stálicím. Jak se zrodila tato legenda?

Odvážný Nor na vlně “devadesátek”

Devadesátá léta sice přála odvážným projektům a podnikatelským záměrům, ale pokud jde o vysokou gastronomii, byla na tom Praha ještě dost bídně. Michelinští komisaři se do zdejších restaurací zatím neodvažovali ani strčit nos, natož aby ochutnali (první Bib získal až dlouho po roce 2000 podnik Le Terroir), problém byl se surovinami i klientelou.

Když podnik na podzim roku 1994 norský restauratér Nils Jebens otvíral, vsadil na kombinaci tří pilířů: unikátního prostoru na ostrově Kampa s magickým výhledem na Karlův most, designového interiéru s noblesní atmosférou a hlavně špičkové gastronomie. Stal se tak jednou z prvních vlaštovek fine diningu. Do podniku se začaly hrnout nejen tuzemské celebrity, ale také hvězdy světového formátu, jako třeba Julia Roberts, Johnny Depp, Jeremy Irons či Bono z U2.

Ústřice, mušle, halibut… a “flákota” k tomu

Přestože má Kampa Park pověst skandinávské restaurace, zaměřené na ryby a plody moře podávané ve špičkové kvalitě, nejúspěšnějším pokrmem je zde již od počátku fantastický pepřový steak. V malých obměnách se drží na menu od samotného otevření a stále je pro hosty volbou čísla jedna, když se každý měsíc prodá více než tisícovka porcí.

Druhou stálicí z dílny proslulého šéfkuchaře Marka Raditsche, který se proslavil také jako porotce televizní soutěže MasterChef, je lahodný halibut. Třetím hitem jsou delikátní mušle sv. Jakuba. Mezi dezerty má neotřesitelné postavení jedničky úžasné jahodové cappuccino. O něm se již vyprávějí legendy a sám Nils Jebens říká, že když má jeho žena špatný den, vždycky to zachrání jahodové cappuccino.

Vína jídlům na míru

Také milovníci vín mohou být spokojeni, lahůdky z kuchyně se zde snoubí s pečlivě vybíranými a s láskou servírovanými víny od nejlepších tuzemských producentů i ze světa.

Slavnostní rok, který vyvrcholí velkolepou oslavou kulatého výročí v polovině listopadu, se nese ve znamení mnoha zajímavých akcí a kulinárních překvapení. Jedním z nich jsou například luxusní degustační večeře doplněné párováním vín z předních evropských vinařství. A na podzim bude také představeno nové menu, do kterého šéfkuchař Marek Raditsch připravil při příležitosti 25. výročí celou řadu parádních novinek.