Gastronomické objevy táhnou a s možností ochutnat výhodněji atraktivní speciality v podnicích, jejichž návštěvu si člověk plánuje nebo ji má na Bucket listu, není čas otálet. Na podzimní Restaurant Week už rezervace běží a nabídka je skutečně velmi atraktivní. 55 VÝJIMEČNÝCH RESTAURACÍ v Praze a Brně odprezentuje ve dnech 2. – 27. října své majstrštyky. Ať už v michelinském stylu či v domáckém, avšak působivém, pojetí.
Pestrost, čerstvost, sezónost a kreativita, pokora ke kvalitní surovině a perfektně zmáknuté řemeslo, ale i možnost okusit autentické chutě entnických kuchyní…. Není to zdaleka tak dlouho, co si o špičkových a rozmanitých zážitcích mohli labužníci v Česku nechat jen zdát. Ale hodně se změnilo a moc zajímavý vhled do současné gastronomie nabízí prostřednictvím 55 restaurací v Praze a Brně nejnovější Restaurant Week, který tak vstupujedo čtvrtého kola. A rozkročený je doširoka. Ať už jde o restauraci s michelinským doporučením, či kuchyni nabízející například tradiční ukrajinské jídlo, těžko odhadnout, co může být nakonec větší zážitek. Podzimní ročník opět nese podtitul “Jídlo nezná hranic” a nabízí příležitost ponořit se do tuzemských oblíbených chutí i těch exotických napříč planetou.
Nemusíte ani balit kufry a přesto procestujete svět
Jedlé zlato v restauraci oceněné Michelinským „Bibem“, tedy titulem oceňujícím výborný poměr kvality a ceny, tradiční gruzínská hostina s tancem k tomu, halal menu či zakouřené speciality. Takový rozptyl nabízí podzimní kolo této světové akce, která už získává i v Česku svou tradici.
První návštěvníci mohou ochutnat své vybrané zarezervované menu už ve středu 2. října, kdy tento téměř třítýdenní svátek gastronomických objevů startuje. A názvem „Week“ se nenechte zmást. Akce potrvá až do do 27. října. Což ovšem neznamená, že byste měli s rezervací otálet. Naopak! Zájem roste a s pestrostí zastoupených podniků i chuť. A nejen na jídlo jako takové, ale i na možnost okusit atmosféru doposud neobjevených míst, potěšit se výhledy, interiérem či kvalitním servisem. Festivalu se účastní řada podniků, které už bodovaly minule, ale přibyla i řada novinek. (Rezervace na www.restaurant-week.cz)
Jen pro připomenutí: Celkové vítězství jarního Restaurant weeku si odnesla finediningová restaurace Apelace 21, druhé místo získal BLUE WAGON. Obě zaujaly velmi kvalitním provedením, špičkovým servisem, ale také útulným a nevtíravým prostředím. Třetí skončila restaurace Brick´s, která mimochodem získala i titul za nejlepší předkrm.
Zlato, nebo kouř? Vyberte si
Akci otevřou dveře známé fine diningové restaurace, kde zaplatíte vyšší cenu čili 790 korun za osobu. Objevit můžete ale také méně známé podniky nabízející levnější menu za 490 korun.
Kdo volí fine diningové restaurace, toho určitě potěší zapojení vyhlášeného podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand. Menu zde reprezentuje italská kuchyně šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá ale kvalitní jídla inspirovaná Středomořím. Byť sladká tečka v podobě čokoládového crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22 karátovým zlatem, tomu už se říká luxus na talíři. Ovšem i kouř může představovat krůček do vyšších pater gastronomie. O tom jistě přesvědčí návštěva v River Smokes Clubu, kde můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení. Což dodává jejich chuti výraznou hloubku. A když už jsme o dezertu, tak tady před vámi přistane čokoládové brownies se smoukovanými třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou solí. Jen si to představte, není to bomba?
Od Gruzie, přes Indii, Argentinu po brněnské Mongolsko
Zajímavé bude podívat se také do etnických restaurací. Poznat nejen gastronomii, ale i gruzínskou kulturu můžete také například v restauracích Samefo nebo Vazi. V obou totiž každý pátek pořádají ve večerních hodinách tradiční gruzínské taneční vystoupení. O ukrajinské kuchyni už byla řeč a samozřejmě chybět nemůže ani oblíbená Ásie. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi.
„Prostřednictvím našich restaurací se ale můžete podívat opravdu po celém světě. Itálii reprezentuje například bistra La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě nezapomínáme ani na to české, ochutnáte ho V zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu,” láká Anna Grosmanová alias Foodpioneer, známá foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí.
Letos se poprvé připojí Brno, již od čtvrtka 19. září bude možné si rezervovat návštěvu v několika podnicích. V Brně je mnoho skvělých podniků a gastronomie tu opravdu kvete. Příznivci festivalu o zapojení moravské metropole velice stáli. Těšit se můžete například na mongolskou restauraci Arslan Buuz nebo mexickou Hermanos.
Novinka? Čtyři chody!
Stále platí, že účastníci si mohou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi. Ale i v tomto směru přibyla další vychytávka. Restaurace, které jsou označené hvězdičkou * (jako premium), nabízejí výjimečné menu, jež zahrnuje ne tři, ale rovnou čtyři chody. „To znamená, že hosté, kteří si vyberou tuto nabídku, dostávají za stejnou cenu přidanou hodnotu v podobě amouse bouche. Tato exkluzivní možnost umožňuje návštěvníkům festivalu zažít ještě bohatší gastronomický zážitek a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň,” popisuje Anna Grosmanová.
Například španělská Tapárna, která je letos součástí festivalu poprvé, takto nabídne manchego Curado s černým lanýžem. Teprve po něm budou jako předkrm následovat foie gras.
Zůstávají ale i stálice a hvězdy minulých let. Například Apelace 21, která si z jarního Restaurant weeku odnesla celkové vítězství, nyní nabídne steak z vyzrálé vepřové plumy, smaženou bramborová terinau, lanýžovou emulzi, křenovou omáčku, nakládané houby – to je masová varianta hlavního chodu, který rozhodně chcete ochutnat.
Festivalovým koktejlem, sotuěží i čajem přispějí partneři festivalu
Partnery festivalu jsou společnosti Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero. Letos bude možnost ochutnat také jeho nealkoholickou variantu, Martini Vibrante. Dostanete ho k menu ve všech restauracích zdarma.
Novým partnerem festivalu je společnost CK Blue Style. Každý, kdo se v restauraci vyfotí, dá fotku na sociální sítě a označí na nich Restaurant week a profil restaurace, se dostane do soutěže o osmidenní pobyt ultra all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu u moře v Turecku. Dalším novým partnerem je společnost Lipton. Ve vybraných restauracích si budete moct předem zakoupit speciální sezónní čaj, který následně dostanete při návštěvě restaurace.