Nejlepším barmanem České republiky je Tomáš Nyári

Tomáš Nyári je novým nejlepším barmanem České republiky. Zvítězil nad takřka padesátkou dalších soutěžících z 27 špičkových barů z celé České republiky. Po půlročním náročném klání vybrala mezinárodní porota včera večer v pražském podniku Moon Club Nyáriho, který se na konci září vydá reprezentovat na světové finále do Glasgow, kolébky skotské whisky. Poprvé v české historii mixologické soutěže Diageo Reserve World Class tak zvítězil mimopražský barman.

Tomáš Nyári střídá na trůnu nejlepšího českého barmana loňského vítěze Milana Zaleše. Nyári překvapil v letošní nové disciplíně nazvané „Mystery box“, která hodnotila nejen talent soutěžících, ale jejich kreativitu a umění rychlé reakce na nepředvídatelné – zadání včetně ingrediencí se dozvěděli až ve chvíli, kdy otevřeli tajemnou skříňku. V další disciplíně, „Tartan Tiki“, která byla navázána na destinaci globálního finále, předčil všechny ostatní soupeře. Barmani měli připravit originální koktejl inspirovaný havajským tiki stylem, ovšem na bázi skotské whisky. V náročných testech museli barmani prokázat své teoretické znalosti, ovšem nejtěžší disciplína byla tradiční finálová show: namíchat zadaných šest perfektních drinků během šesti minut. 

Soutěž Diageo Reserve World Class jako jediná na světě využívá celé portfolio prémiových brandů. Díky svému věhlasu diktuje trendy v mixologii: „Barům dnes vládne jednoduchost. Populární je například klarifikace, tedy metoda filtrace, po které zůstane drink zcela čirý,“ zasvěcuje do aktuálních novinek ambasador Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, který je v čele soutěže od samého začátku a bedlivě sleduje vyvíjející se kvalitu soutěžících, drinků, i běžného provozu barů.

Česká barmanská scéna má laťku velmi vysoko. Přispívá k tomu i akce World Class Cocktail Week, do které se opět zapojily desítky prestižních českých barů po celé republice. Během několikadenní oslavy koktejlové kultury pohostily vybrané podniky tisíce milovníků prémiové mixologie na míru ušitými speciálními menu.