Opojné Amarone a osobitá vína z vinařství Brunelli 

Nachází se v regionu Veneto, přesně mezi Veronou a jezerem Garda. Vinařská oblast Valpolicella je jednou z nejkrásnějších a nejznámějších v Itálii. S pokladem jménem Amarone, který patří k nejcennějším vínům v zemi. 

Text: Václav Šalda Foto: archiv vinařství Brunelli

Zdejší terroir dokonale představuje syntézu mnoha jedinečných vlivů. Minerální půda bohatá na vápence, vzácná a pestrá mozaika původních odrůd hroznů, středomořské klima ovlivněné teplým větrem vanoucím od nedalekého jezera a ideální expozice vinic, to vše, v kombinaci se specifickými způsoby výroby i s dovednostmi a vášní zdejších vinařů, se promítá do kvality zdejších mimořádných vín. Ta si drží svou skvělou pověst již od dob Římanů.

Tradiční červená vína se zde dělí na několik různých stylů. Jejich základem jsou modré odrůdy Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, tedy mluvíme-li o vínech pro výrobu vín Recioto a Amarone, kterým byl v roce 20110 udělen nejvyšší statut DOCG. Pro vína Valpolicella DOC jsou pak povoleny také odrůdy Oseleta, Forsellina, Molinara a Dindarella.

Jedním z významných interpretů zdejšího „královského“ produktu jménem Amarone, stojícím na vrcholu žebříčku místní produkce, a strážcem velkého vinařského dědictví, je rodina Brunelli. S pozemky v obci San Pietro in Cariano, v srdci oblasti Valpolicella Classico, je spjata již od počátku osmnáctého století. V roce 1936 se však pradědeček Angelo Brunelli rozhodl věnovat výhradně výrobě kvalitního vína, opustit ostatní zemědělskou činnost, založil stejnojmenné vinařství.

Symbióza člověka a přírody

Hlavním cílem rodiny Brunelli je zdůraznit typické vlastnosti hroznů v oblasti Valpolicella Classica, produkovat osobitá a rozpoznatelná vína jedinečných chutí a vůní. Udržitelnost, nekompromisní snaha respektovat rytmy diktované přírodou a podtrhnout ještě více identitu jednotlivých vinic, to je základní filozofie rodiny. Z ní vycházejí principy pěstování hroznů i výroby, které se odrážejí v unikátnosti, originalitě, kvalitě a propracovanosti vín Brunelli, velmi dobře odlišitelných od masově vyráběné produkce.

„Všechny naše produkty vyrábíme ručně. Hrozny určené k výrobě Recioto a Amarone jsou ve vinici opatrně vybírány,“ říká pokračovatel vinařského rodu Alberto Brunelli. Tradiční sušení hroznů probíhá přirozenou souhrou místních suchých větrů i řízeného větrání poté, co jsou hrozny uskladněny do beden, kde stráví několik měsíců do vylisování. Díky tomu je mošt velmi koncentrovaný. A protože tradice tu kráčí ruku v ruce s moderními vinařskými technologiemi,

vinifikace se provádí v nových nerezových nádržích, které jsou speciálně navrženy pro fermentaci, vína posléze zrají v tradičních dubových sudech a v sudech barrique, což jen umocňuje již tak mohutnou, komplexní a vrstevnatou vůni a chuť jejich vín Recioto a Amarone.

K dalším vysoce hodnoceným vínům Brunelli pak patří i Valpolicela Ripasso DOC, další tradiční produkt, který vzniká přidáním výlisků ze stočeného Amarone či Recciota (případně i celých seschlých bobulí) do rozkvašeného moštu vína Valpolicella, což mu dodá na plnosti a koncentrovanosti. Stejně jako základní příjemně ovocitá Valpolicella Classico DOC a Valpolicella Classico Superiore DOC, vyzrávající nejméně rok ve dřevě a na lahvi.

Návštěva vinařství

„Když jsme vloni v listopadu navštívili oblast Valpolicella, nemohli jsme naše oblíbené vinařství samozřejmě vynechat,“ říká Ondřej Průša, majitel Vinotéky Rudná a provozovatel e-shopu Vína srdcem, který dováží vína Brunelli do České republiky. „Současný majitel Alberto Brunelli nás provedl všemi postupným procesy výroby vína a celou prohlídku jsme samozřejmě zakončili řízenou degustací místní produkce. Jejich Amarone Titari DOCG je bezpochyby jedno z nejlepších Amarone na světě.“

V e-shopu Vína Srdcem manželé Průšovi nabízejí několik druhů vín od tohoto vinařství, mimo jiné i bílá a rosé. Lahodné Bianco di Custoza DOC, z růžových Overnight Verona IGT. A z klasických červených pak Valpolicellu Ripasso DOC a také všechna Amarone v nabídce, včetně již zmiňovaného Titari.

„S Albertem to bylo velice příjemné setkání. V březnu jsme se viděli opět na každoročním vinařském veletrhu ProWein v Düsseldorfu, největší akci svého druhu na světě, a do budoucna domluvili další spolupráci,“ ujišťuje Ondřej Průša všechny milovníky vína, kteří už stejně jako on objevili kouzlo produkce tohoto výjimečného vinařství.