Leží jen kousek na jih od Znojma. Malé dolnorakouské město mezi nekonečnými řádky révy, kde se rodí skvělé Veltlínské zelené. O vinobraní tu teče proudem dokonce i z kašny jednoho z nejkrásnějších náměstí v celém Rakousku. K tomu přidejte nejrozlehlejší systém podzemních vinných sklepů na starém kontinentu a nad zemí půvabné cyklostezky i sklepní uličky. Už víte, kam vyrazit?
Obklopený lesy, vinohrady i jedinečnými sklepními uličkami je rozlohou sice nevelký Retz v dolnorakouském okrese Hollabrunn skutečnou vinařskou metropolí. Dnes městečko se zhruba čtyřmi tisíci obyvateli, ale zato se staletou historií vinařského centra, které si vybudovalo svou slávu nejen na základě produkce hroznů a vína, ale hlavně jako významné místo obchodu s tímto ušlechtilým nápojem. I díky tomu je skutečnou vinařskou perlou uprostřed malebné krajiny Weinviertelu.
Je jedno, zda sem přijedete na jaře, v létě, na podzim nebo třeba o adventu, pokaždé toho dokáže hodně nabídnout jako pohostinné místo ideální k pohodovému objevování kulinářských zážitků, přírodních krás i historie. A nejenom Retz, ale také šestice okolních obcí, které se sdružily pod názvem “Retzer Land”. Ovšem skutečně nezapomenutelným dojmem na vás pravděpodobně Retz a vinařská krajina kolem zapůsobí právě o vinobraní, které se koná na náměstí v Retzu pravidelně poslední víkend v září (letošní 68. ročník Retzer Weinlesefest proběhne od 22. do 24. září). A je krásnou ukázkou místních tradic, kultury, obyčejů, zajímavou příležitostí proniknout do tajů vinařského řemesla a krásy zdejších vín (za pomoci místních vinařů) a užít si zdejší pohostinnost opravdu ve velkém stylu.
Retz: Město pod městem zrozené z vína
Právě Retz, jak už název Retzer Landu napovídá, je srdcem regionu, ostatně sídlí tu i největší regionální vinotéka Dolního Rakouska Weinquartier.
První zmínky o městě se datují do 12. století a už historické centrum města obehnané středověkými hradbami okouzlí. Když přijíždíte od 12 km vzdáleného Znojma a projedete Znojemskou branou z přelomu 13. a 14. století, dostanete na jedno z nekrásnějších a také největších náměstí v Rakousku.
Pohledu na řadu středověkých skvostů dominuje zejména impozantní radnice, která původně bývala gotickou kaplí. Dnes ji zdobí 57 m vysoká vyhlídková věž a kdo se vydá po 128 schodech, bude na jejím vrcholku odměněn širokým výhledem do krajiny. A také na město a jeho další dominanty: ať už kupecký dům Verderberhaus ze 16. století, Malovaný dům neboli Sgrafithaus s výjevy z řecké mytologie i ze středověkého života na fasádě ze stejné doby, barokní Sloup Nejsvětější Trojice, či dvě kašny uprostřed náměstí, právě jimi protéká v čase vrcholícího vinobraní víno červené i bílé.
Pohled shůry je mimořádný, ale ještě zajímavější je sestup do podzemí, které je doslova prošpikované labyrintem sklepních tunelů a sálů. Město na vínu kdysi notně zbohatlo díky privilegiím, která umožnila čilý obchod. Obchodníci pak potřebovali rozlehlé sklady, měšťané navíc reprezentativní prostory, a tak se Retz rozrůstal coby centrum obchodu a vývozu na povrchu i pod ním.
Dnes je síť podzemních chodeb, které fungují pod městem nejméně od 13 století a někde nyní i ve vícero úrovních, ještě hustší než ta silniční. Její celková délka dosahuje zhruba 21 kilometrů (ovšem podle archeologů zdaleka nejsou všechny sklepy objeveny) a podzemní cesty se místy dostávají až do hloubky 30 metrů. Pro víno je to ideální, vysoká vlhkost a stabilní teploty mezi osmi a deseti stupni Celsia tvoří perfektní podmínky pro jeho uskladnění, případně další zrání. Což se ovšem nyní zase až tak ve velké míře neděje, neboť 70 % vín vyrobených v regionu je bílých, a tedy určených zejména k časnému vypití. Narozdíl od historie, kdy město proslulo právě krásou svých červených.
Hrátky v písku i malá degustace
Součástí podzemního “města”, které je největším historickým sklepem v Rakousku, je i takzvaný Erlebniskeller aneb Dobrodružný sklep. Je to část, kterou si můžete projít s průvodci, kteří turisty ochotně zasvětí do historie i místních bájí, pověstí a tajemství. Součástí je řada expozic, včetně historie města či vinařství, které uspokojí i ty nejzvídavější. Ale i procházka chodbami je sama o sobě zážitkem. V dávné minulosti zde totiž bylo písečné pobřeží a tunely v písku mají jedinečnou atmosféru, děti tu dokonce mohou objevit místa, kde si mohou hrát jako na pláži. Navíc jsou pískovcové chodby velmi pevné a odolné. Později sice došlo na některých místech k vyzdění cihlami – znamenalo to však jen to, že majitel je movitý, nešlo o nosnou, ale spíš prestižní funkci.
Foto: autorka 4x
Za 2. světové války sem nacisté chtěli přenést výrobu letadel, ale záměr zhatila vysoká vzdušná vlhkost, byť jsou sklepy dobře větrané a vývody větracích šachet můžete vidět v zahradách i ulicích.
Devadesátiminutovou prohlídku s průvodcem můžete absolvovat buď v němčině, nebo s audio překladem do sluchátek, ale o víkendu lze objednat i průvodce v českém jazyce. Sklepní putování začíná a také končí pod radnicí a stojí za to zastavit se předem u mapy, která ukazuje spletitou síť chodeb podzemního labyrintu i jeho výškové úrovně. Rozhodně se ale nemusíte bát žádných namáhavých výkonů, chodby jsou pozvolné, terén rovný, osvětlení slušné. Vstupenky je třeba zakoupit v místním turistickém centru, které je přímo v kanceláři na hlavním náměstí. A na konci vás čeká i malá degustace místních vín.
V sedle po stopách Chardonnay, unikátní mlýn i nekonečný bazén
Kdo naopak dává oproti podzemí přednost slunci a pozemním komunikacím, může vyrazit na kolo. Dají se tu jednoduše půjčit kola klasická i elektrokola a mírně zvlněná krajina protkaná cyklostezkami láká k nesčetným výletům. A to i k těm tematickým. Vydat se tak můžete přímo z náměstí v Retzu po stopách odrůdy Chardonnay. Vyrazíte směrem do Oberretzbachu. Odměna na sebe nenechá dlouho čekat, na “Svatém kameni”, jednom z nejkrásnějších mísových kamenů v Rakousku, který je zároveň starověkým kultovním místem, si vychutnáte kouzelný výhled na Retzer Land, Pulkautal a jihomoravský kraj.
Podél našich hranic dojedete do Hadres, kde se nachází nejdelší sklepní ulička ve Weinviertelu asi se čtyřmi sty sklípky. Některé jsou malými skanzeny s expozicemi vinařské výbavy, jinde si mohou příchozí posedět a vychutnat si místní vína. Další vesničkou je Pulkautal a pokračujeme dále – přes Alberndorf a Haugsdorf do Jetzelsdorfu a pak zpátky přes Ragelsdorf zpět do Retzu. Cestou je toho hodně k vidění od malebných stavení, přes další sklípky, vinice, zahrady, nad nimiž zvlášť na jaře a v létě přechází zrak. A zastavit se na něco dobrého k jídlu či k pití není problém, v celém Weinviertelu je přes stovka podniků připravených na turisty i cyklisty, takže o výběr není nouze.
Dopřát si můžete třeba i malý piknik a jeden příklad za všechny. Vraťme se zpět do Hadres, kde si cyklisté mohou odpočinou a zrelaxovat v Siestahittn. Na stylovém místě, kde se dříve ukrývali za deště dělníci z vinic, dnes tu láká k posezení mezi řádky révy pohodlná terasa s místem pro občerstvení, takže slow food piknik s dobrotami a vínem přímo od vinaře z Weingut Reischl se nabízí jako ideální možnost. Vedle Veltlínu jsou to například i bílá vína z odrůd Ryzlinky Rýnský a Vlašský, Žlutý muškát, či červené Zweigeltrebe, které osvěží a povzbudí.
Den pak můžete zakončit večeří buď v sousedství ikonického větrného mlýna, jednoho ze dvou posledních funkčních na celém území Rakouska, který se tyčí jako dominanta uprostřed vinic nad Retzem na kopci zvaném Kalvarienberg. Postaven byl Johannesem Tobiasem Bergmannem v roce 1853 a mlelo se tu do roku 1924, pak byl uzavřen a znovu zrestaurován nizozemskými staviteli. Díky profíkům v oboru se dnes znovu otáčí a mele. A protože k vínu patří chléb, je to další z typických symbolů tohoto kraje.
Tady najdete i designový vzdušný objekt Windmühlenheurigen Bergmann a v něm svěží gastronomický koncept založený na tradičních surovinách, ale jako ve správné Heurigen, servírují se pouze studené pokrmy. I receptury jsou tradiční: vepřové zahrnuje vše od uzeného či v soli marinovaného masa až po jelita, špek a škvarky či voňavou šunku. Také uzený hovězí jazyk je lahůdka a kdo není na maso, jistě si vybere z nabídky fitness talířů, salátů a také velké škály kvalitních místních sýrů. A k tomu vína ze stejnojmenného vinařství – šťavnatá a voňavá Müllerina za bílá vína a nebo granátově zbarvené cuvée Roten Mühle (Červený mlýn) hluboké a komplexní červené z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. A samozřejme Grüner Veltliner Weinviertel DAC nemůže chybět, vedle dalších odrůd jako jsou Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling nebo Zweigeltrebe. Osvěží i hravé růžové Rosecco, ve vinotéce Windmühlheuriger si mezi víny vinařství Bergmann vybere každý. A stylová krátká degustace probíhá i v přízemí větrného mlýna, delší si můžete dopřát ve vinařství.
Foto: Weinviertel Tourismus_www.pov.at
Foto: Weinviertel Tourismus_www.pov.at
A že už dojmů a vína bylo dost? Vína není nikdy dost, ale kvalitní relax vše spraví. Třeba v Landgut & Spa Althof Retz, čtyřhvězdičkovém hotelu v obci Althof na spodní části vinic pod větrným Mlýnem. Jeho součástí je i VinoSPA, pětipodlažní wellness o ploše více než tisíc metrů čtverečních s nekonečným bazénem na střeše. Pohled na nekonečné vinice a krajinu Retzer Landu je tu zase jiný. A z “vodní perspektivy” ještě úžasnější.
CO NAVŠTÍVIT * KDE SE UBYTOVAT * CO OCHUTNAT
* Národní park Thayatal – ideální zastávka pro rodiny s dětmi. Na ploše 1360 ha nabízí rozmanitý svět rostlin, zvířat, atrakcí. Největším lákadlem jsou divoké kočky, které lze pozorovat při krmení a děti se pomocí prolézacího tunelu mohou podívat až do výběhu.
* Sgrafit Hotel Nově zrekonstruovaný městský dům s ideální polohou na hlavním náměstí nabízí komfortní a praktické ubytování v pokojích i apartmánech s unikátní atmosférou 450 let starého objektu.
* Elmer’s Café výborná snídaně je součástí pobytu v hotelu Sgrafit, ale můžete si ji dopřát i jako příchozí turisté. Báječný výběr různých stylů prvního jídla dne a k tomu vynikající káva. Nebo zajděte jen tak, na vynikající zákusky, zmrzlinu. Podnik nabízí klidné a stylové posezení uvnitř i na zahrádce na náměstí. A obsluha mluví i česky.
- * Brettljause je tu rozhodně nesmíte opominout. Svačina servírovaná na prkénku je hlavně fenoménem horských salaší. A tuhle klasiku si umí hospodáři taky náležitě vymazlit: farmářské sýry, uzeniny, špek nakrájený na tenké plátky na křupavém chlebu s perfektně vypečenou kůrkou a navrch cibulové kroužky, bylinky, k tomu třeba troška sádla, vejce natvrdo, nakládaná zelenina, okurky, čerstvá zelenina ze zahrady. No a když přidáte skleničku Weinviertel Grüner Veltliner DAC je svět dvojnásob krásný.