Pozdvihněte sklenici: „Na vinařské jaro!“

Cestovat, ochutnávat, bavit se: V zemi vína Dolní Rakousko se během vinařského jara vítá nový ročník. 

Je to tak, v Dolním Rakousku začíná vinařský rok právě teď. Ačkoli na vinicích a pro vinaře vrcholí vinařská sezóna na podzim, milovníci vína prožívají nejnapínavější okamžiky až na jaře. Co se na podzim sklidilo a přes zimu zrálo, je totiž nyní připraveno na první ochutnávky. 

Nástup jara je pro otevírání nové sezóny ideální. Sluníčko už má sílu, všude to raší a pučí, příroda nabíjí svou nakažlivou energií. A také sklepní uličky v Dolním Rakousku se začínají zelenat a začíná v nich být pěkně rušno. Vinaři otevírají své sklepy, uklízejí lisovny a sklípky, vyndávají lavice a stoly do kvetoucí přírody a zvou na první zajímavé košty nového ročníku. Pro všechny vinařské nadšence je to netrpělivě očekávaná chvíle a ideální příležitost, jak získat ve společnosti vinařů přehled o charakteru nového ročníku, nahlédnout do zákulisí výroby vína i do jednotlivých vinic a také si doplnit vlastní sklep. 

K vinařům s kolem i nůžkami

Jaro uteče rychle a byla by škoda nevyužít rozkvetlé přírody k zážitkovým cestám za gurmánskými požitky a samozřejmě za mladým vínem. Řada vinařů nabízí ubytování přímo ve vinařství, někteří dokonce neváhají zapojit své hosty, do prací na vinici, samozřejmě pokud chtějí, což je nejlákavější hlavně při sklizni. Jinde se zas můžete třeba naučit vařit některou z místních specialit, stačí jen si vybrat z mnoha možností. 

Weinviertel tourismus / Astrid Bartl

Ať už si zvolíte podle charakteru vinařství a jeho vín, nebo dle dalšího programu třeba ve spojení s jarním lyžováním či s prvními výšlapy na kole, pěšky, návštěvou rozkvétajících zahrad a parků, nebo jen odpočinkovým sluněním na terase nad vinicí, nudit se nebudete zcela určitě. Protože jaro je tady vinařskými a gastronomickými akcemi nabité, bez ohledu na to, do které z osmi podoblastí tohoto regionu se vydáte.

Zapište si do diáře

Přesto, plánujete-li svůj pobyt hlavně podle vína a nabídky vinařských koštů či slavností, zapsat byste si měli především termíny těchto akcí: Weinviertelská cesta za vínem (27. a 28. dubna), společné Vinařské jaro regionů Kremstal, Kamptal a Traissental (27. a 28. dubna), Vinařské jaro na Dunaji, především Vinařské jaro ve Wachau (4. a 5. května) a Vinařské jaro v regionu Thermenregion Wienerwald, kde 60 vinařů od dubna prezentuje po celé další tři měsíce 360 vín. A to je jen velmi stručný přehled. Pro návštěvníky jsou navíc připraveny podobné mapky jednotlivých tras se zakreslenými sklepy vinařů, otevřenými hostinci i tipy na výlety, aby bylo vaše putování co nejpohodlnější. A že je tu z čeho vybírat.

Dolní Rakousko s vinařskými oblastmi podél Dunaje a 28 000 hektary vinic je největší pěstitelskou zemí Rakouska. V osmi vinařských oblastech Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinfiertel, Carnuntum a Thermenregion se daří řadě především bílých odrůd. Vedle vynikajících veltlínů a ryzlinků jsou to i Rulandské bílé či Rulandské šedé, Neuburské, Chardonnay, ale také modré odrůdy jako Zweigeltrebe, Frankovka či Rulandské modré.

Niederösterreich Werbung / Robert Herbst

Ochutnat tu můžete jak vína klasická, tradiční, tak zrozená z nových trendů: například populární oranžová vína, nebo třeba perlivá Pet Nat. Přístupy vinařů jsou rozmanité, důraz na kvalitu, terroir, individualitu a osobitý charakter jejich vín ovšem u většiny z nich nepřehlédnutelné. O to větší je takové vinné putování radost.

Procházka, která zachutná

Na cestách za gastronomickými zážitky si jistě nenechte ujít posezení v tak zvaných Heurigen, což jsou speciální vinné šenky, kde dostanete víno přímo od vinaře a k tomu něco malého z domácí produkce k zakousnutí. Tyhle jednoduše připravené regionální dobroty zpravidla naprosto perfektně spárované s víny jsou většinou velmi lahodnou výpravou do autentických místních chutí. A jak je známo, víno přímo od vinaře chutná nejlépe. Proto se vyplatí zažít dolnorakouskou kulturu „Heurige“ na vlastní kůži a poznat vinaře a vinařství osobně na cestách za vínem.

Weinviertel tourismus / Lichtenecker

V některých částech Dolního Rakouska navíc jako by se zastavil čas. Panenská příroda, krajina jezer i rybníků, lesů, pastvin, makových a dýňových polí se krásně doplňuje s plochami vinic zelenajícími se na svazích. Zejména Waldviertelu se podařilo uchovat si svou původní podobu až do současnosti. Logicky tak patří k nejzdravějším oblastem Rakouska, vyzařujícím klid a pohodu, nabíjejících energií. I to se promítá do zdejších vín a gastronomie, tak neváhejte a užijte si vinařského jara. 

Více informací i mapky ke stažení najdete na www.dolni-rakousko.info/vinarske-jaro 

Úvodní foto: Niederösterreich Werbung/Robert Herbst