Prosné pivo, chilli papričky, jedlé plevele… Bylinkový den nabídne ochutnávky i nákup netradičních rostlin

Chutná i krásná přísada do koktejlů alkoholických i nealko. Dokonalá gastronomická surovina. Léčivka. Bylinky ve všech jejich podobách si můžete vychutnat, ochutnat i zakoupit pro domácí pěstování na dalším ročníku populární akce –Bylinkovém dnu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Těšit se můžete na spoustu prezentací, workshopů, nápadů a zážitků: bude tu krásně i voňavo.

Tři tisíce let starou recepturu bude demonstrovat lahodná zajímavost: prosné pivo, svá kouzla a sílu prozradí množství bylinek a do rostlinné říše se vydáme za výrobou nápojů i pokrmů, ale i uměním vzniku a barvení tkanin. Nakoukneme do dílny pletařů košíků a vydáme se za dalšími tradičními řemesly a to už tuto sobotu 20. dubna, kdy se koná další Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu v Praze, jehož prostory i dvůr budou pro návštěvníky otevřeny od 10 do 17 hodin.

Od opylování květů po šperky a masti

„V sobotu bude možné během zážitkových workshopů a přednášek k bylinám nejen přivonět, ale poznávat jejich vlastnosti takřka všemi smysly,“ zve na akci generální ředitel NMZ Zdeněk Novák. V 11 hodin se na muzejní zahradu nastěhuje čmeláčí úl, který přichystal spolek Čmeláci PLUS. Během malé slavnosti zástupci spolku povypráví o významu čmeláků v přírodě, co znamenají pro medonosné rostliny a také co pro ně můžeme udělat my.

Jak chutná omáčka ze šťovíku a co vařily naše prababičky? To zájemcům na oblíbeném workshopu bylinkové vaření prozradí kuchaři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Letos se bude vařit bylinková polévka s nočky a sedmikráskou, kuřecí krokety s mátou a tymiánem, šťovíková omáčka k rybě a císařské kostky s meduňkou přelité šodó s mátou peprnou.

Kolik proutí potřebujeme na ručně pletený košík? To vysvětlí během dílny pletení košíků mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje Petr Král z Mělníka. Květiny tematicky inspirovaly také další dílnu výroby ze skla, kde si návštěvníci budou moct zhotovit drobné šperky pod odborným vedením sklářky Jitky Havlíčkové.

Na cestu od zasazení semínka až po hotový výrobek se vydají zájemci o workshop hrátky se lnem se Spolkem archaických nadšenců ze Sebranic.

O prosném pivu už byla řeč, návštěvníci budou mít také jedinečnou možnost ochutnat je a dozvědět se víc. Třeba o zajímavém nálezu tři tisíce let starého bronzového vědra s pozůstatky většího množství bylin, a hlavně prosa. Vědecký tým sestavil na základě rozboru obsahu vědra starou recepturu a podle ní nyní Pivovar Bohdaneč připravuje svrchně kvašené bylinkové pivo s názvem Sluneční bárka.

Voňavé tvoření čeká účastníky zážitkových workshopů tvoření z bylin – obohatit své dovednosti mohou přípravou přírodního bylinkového mýdla a na zlepšení imunity v aprílovém počasí si připravit léčivou tinkturu z bylinek podle vlastního výběru nebo smolné masti z pryskyřice a jehličí, která pomáhá na špatně se hojící rány.

Na únavu nebo zlepšení problémů se spánkem pomůže v kapse nebo pod polštářem schovaný voňavý bylinkový pytlíček a pro potěchu oka veselý květináč na okno nebo parapet.

Kouzlo levandule a říz chlli papriček

Že i byliny známé jako plevel mohou být krásné a jedlé, prozradí workshop, který blíže představí tři druhy – ptačinec, kopřivu a heřmánek a možnosti jejich využití. Nejen děti ocení kreativní dílny, kde si pomocí přírodních barev nabarví látku, nabatikují tašku nebo ubrousek nebo si vyrobí magnet se sušenými květy. A jaké bylinky patří do tradičního francouzského svazku bouquet garni? S tím poradí lektorstvo z Botanické zahrady České zemědělské univerzity.

Během přednášek s odborníky z výzkumných institucí z oblasti zemědělství budou k ochutnání různé druhy naklíčených bylin.  Návštěvníci se dále dozví například o fenoménu zvaném levandule a také jaké květy léčivek jsou jedlé.

Jak funguje hydroponické pěstování a jak chutnají bylinky, které takovým způsobem vyrostou? Pod vedením lektorů GreeenTech si to bude možné vyzkoušet a bylinky si pak při další návštěvě muzea odnést domů. Zároveň budou k zakoupení hydroponicky vypěstované mikrobylinky – ředkvička, koriandr nebo hořčice.

Na muzejním dvorku bude k prohlédnutí výstava o chilli papričkách, kterou zapůjčí Botanická zahrada FTZ České zemědělské univerzity. Návštěvníci si budou moci zakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, oleje, bylinné sirupy, koření a mnohé další bylinné výrobky.

Akce Bylinkový den se v Národním zemědělském muzeu koná již pošesté. Letošnímu ročníku udělil záštitu ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný. Vstupné na akci je 100 Kč, děti od 3 let, studenti a senioři zaplatí polovic.