Růžová sezóna klepe na dveře. Teplé dny volají po rosé

0

Jsou osvěžující, skvělá, navozují prázdninovou atmosféru i pocit pohody. Jsou rozverná a hravá a náladu vám zvednou i na koronavirovém “nuceném odpočinku”. Tak ať je den růžovější. A hlavně na zdraví!

Jaro a růžová sezóna jdou v posledních letech ruku v ruce. Sotva začnou rašit na stromech první květy, ukládáme červené hlouběji do sklepa a naopak je tu čas vín růžových. Jemných, ovocitých, lehkých, svěžích. Češi si je v posledních letech skutečně zamilovali, ať už jsou suchá či sladší, jemná či plnější, mladá či lehce nazrálá. A proč tomu tak je?

Optimismus a zábava s rosé z Moravy

Česká republika má báječnou geografickou polohu, a to se odráží na povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí moravských a českých vinařů. Příjemná ovocná a květinová vůně, široká škála tónů v jejich chuti spolu dokonale ladí. To celé je podtržené svěží kyselinkou či příjemným zbytkovým cukrem.

Růžová vína osloví téměř každého bez ohledu na vinné preference. Staly se hitem posledních let, a tak se není čemu divit, že trendy začala být i růžová šumivá vína, která přímo vybízejí k oslavě jara a slunečných dní,“ sděluje hlavní sommelier Salonu vín Ing. Marek Babisz. Mimochodem do toho letošního pro rok 2020 se propracovala dvě růžová vína: rulandské modré rosé 2018 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec a pak Frankovka rosé 2018 pozdní sběr z Víno Rakvice.

Ani bílé, ani červené

Rosé se vyrábějí z odrůd vinné révy plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté dále žije jako víno bílé. A jak s ním pracovat? Opět radí sommelier Salonu vín Marek Babisz:

  • Podávejte růžová vína nachlazená na 8-12 stupňů
  • Lehčí růžová vína se výborně se hodí k salátům, těstovinám, sýrům
  • Aromatičtější si nejvíce vychutnáte s grilovanými masy, rybami, ale i steaky
  • K vínům s vyšším zbytkovým cukrem vybírejte ovocné saláty a sladší dezerty