Třídenní svátek vysoké gastronomie je tu. Startuje MAKRO CZECH GASTRO FEST 2023 s nejvyšší soutěží kuchařů

Velký svátek gurmetů i profíků vrchnolné gastronomie: špičkoví šéfkuchaři, přehlídka novinek, trendů, technik… První květnový víkend otevírá letos novou kapitolu českého kuchařského umění a to v rámci historicky největší akce svého druhu v České republice. To nejlepší z české gastronomie na jednom místě nabídnou od 4. do 6. 5. čtyři patra pražského O2 universa od odborných kongresů, přes atraktivní kuchařské a barmanské show až po ocutnávky nových jídel, představení zajímavých restaurací či Fresh Market. Vrcholem nabitého programu bude národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or.  

První dva dny jsou určeny především profesionálům z oblasti gastronomie – od majitelů restaurací, šéfkuchařů přes dodavatele až po zástupce profesních sdružení a gastronomii podporujících institucí. Třetí, závěrečný den jsou zváni všichni příznivci dobrého jídla a gastronomických zážitků. Sobotní program 6. května vyvrcholí  slavnostním vyhlášením vítěze národního kola soutěže Bocuse d´Or, který tak získá šanci ucházet se o účast v evropském kole Bocuse d´Or v roce 2024 v Trondheimu. O prestižní titul se utká 10 kuchařů se svými týmy: Patrik Bečvář, Jakub Fusek, František Hrdina, Petr Kozma, Ondřej Molina, Vojtěch Petržela, David Schlesinger, Martin Staněk, Dominik Unčovský a Lukáš Velšmíd.

Česká brambora, surovina nad zlato

Sérii tří odborných kongresů v rámci festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST 4. května zahájí Česká brambora v gastronomii. Cílem je ukázat bramboru jako tradiční českou, zdravou, výhodnou a v neposlední řadě chutnou surovinu, která má své místo v tuzemské kultuře stravování. V průběhu dne budou přednášet a diskutovat čeští a zahraniční odborníci, ať už půjde o pěstitele, akademiky, zástupce gastronomie či veřejné činitele. „Brambory si zaslouží udržet své místo v české kultuře jídla. Věříme, že stojí za to hovořit o bramborách napříč sektory, aby si zachovaly významnou a důstojnou roli v české gastronomii,” říká Martin Čivrný, vedoucí komunikace makro ČR. Kongres je součástí iniciativy makro ČR nazvané ČESKÉ POLE, jejímž cílem je dlouhodobě podporovat tradiční tuzemské plodiny a vracet je do gastronomie.

V pátek 5. května následuje Český gastronomický kongres zaměřený na aktuální oborová témata. Například jak získat kvalitní pracovní sílu do gastronomie, jak se do oboru promítly rostoucí ceny energií či jak může v podnikání pomoci digitalizace. Mnoho zajímavého přinese také sobotní kongres o zdravém stravování, který mimo jiné nabídne pohled na zdravé stravování očima odborníka i konkrétní rady, jak by měl vypadat vyvážený jídelníček na celý den nebo jak přivést nejen děti ke zdravému jídlu.

Vystoupí legendy, nejmladší šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou i národní sommelierka

MAKRO CZECH GASTRO FEST bude jedinečnou příležitostí získat podnětné informace o nejnovějších trendech, praktická doporučení, jak šetřit čas i náklady, či prověřené kuchařské tipy. A samozřejmě také vše náležitě a dosyta ochutnat. O cenné profesní zkušenosti se podělí  renomované osobnosti tuzemské gastroscény, jako je Patrik Jaroš – nejmladší šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou, bronzový vítěz Bocuse d’Or v Lyonu, Zdeněk Pohlreich – šéfkuchař a majitel Café Imperial, Divinis, Next Door by Imperial a autor mnoha kulinářských publikací, národní sommelierka České republiky Klára Kollárová, Miluše Makó – šéfkuchařka v Green table Prague a propagátorka vegetariánské a veganské kuchyně a další. 

Přímo v praxi, během kuchařských a barmanských show, předvedou své umění další stávající či vycházející hvězdy svých oborů. Například známý šéfkuchař Filip Sajler, vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková, specialista na autentickou vietnamskou kuchyni Khanh ta, restauratér a provozovatel legendárního Bugsy’s Baru Václav Vojíř nebo trendy streetfood Pedro’s Streetfood Bistro.

Unikátní festival MAKRO CZECH GASTRO FEST pořádá velkoobchod makro ČR, který právě slaví 25. výročí svého vstupu na tuzemský trh, spolu s Českým gastronomickým institutem. Více informací i online prodej vstupenek najdete na stránkách festivalu.