Víno a Styl

Vánoční Punč

Vánoční Punč
Prosinec 16
18:23 2016

Kouzlo pěti ingrediencí

Původně dorazil punč do Evropy z Indie, ačkoli v rodném listě své moderní existence má zapsanou Anglii. Z anglické kolonie se tak díky Angličanům, kteří si tenhle sladký silný nápoj oblíbili, se dostal i na starý kontinent a do labužnické Vídně už byl jen kousek.

Základem jeho obsahu je pět ingredenci (odtud i původ slova panča – punč): původně se vařil z cukru, araku či jiné pálenky, čaje, vína a vody. Obsah alkoholu by měl být kolem třiceti procent, dalšími doplňky jsou koření a ovoce.

Někde zůstal hlavní složkou čaj a přidává se víno, naopak jinde je základem víno a přidává se džus či ovocná šťáva. Koření se zpravidla hřebíčkem, badyánem, skořicí, kardamonem, stále oblíbenější je i zázvor.

Vedle araku si tu své uplatnění našel rum, brandy, whisky, gin, jagermaister, vodka, calvados, meruňkovice a další ovocné pálenky, likéry včetně vaječného či kokosového nebo baileys, tequilla… Na některé řádivé variace vám stánkaři posadí dokonce kopec šlehačky, dozdobí strouhanou čokoládou, oříškovou drtí. A téměř pokaždé potřebujete i lžičku, abyste mohli vyjídat sladké a v likéru macerované ovoce, ořechy, kaštany…

Standardní cena jednoho punče (též svařáku) je kolem 3,5 eur, sporadicky natrefíte na ceny už pod tři eura, někde se naopak blíží čtyřem. Za 5,5 eur se u většiny stánků prodává punč obohacený o další 2 cl tvrdého alkoholu, od tequily , vodky, přes nejrůznější likéry. Tyto punče s mnohem rychlejším nástupem se schovávají pod výmluvným názvem TURBO punch.

 

 

 

Podobné příspěvky