Velikonoční hodování. Králík, beránek, nádivka i degustace vín

Svátky jara sice nejsou linii tak nebezpečné, jako Vánoce a Nový rok, přesto se nad nabídkami velikonočních menu restaurací sbíhají sliny. A vinaři pro změnu chystají nejrůznější košty, někteří i s hledáním velikonočních vajec.

Králíci na desítky způsobů, špenát, kuřecí speciality i jehněčí kotletky, velikonoční nádivky, divoký česnek, svěží barvy i vůně. Restaurace se předhánějí v přehlídce jarních lahůdek, takže není důvod, proč trávit svátky v kuchyni. Ale ani tak není snadné si vybrat. Přinášíme proto několik svátečních tipů, kde si můžete užít dobrou a nápaditou kuchyni a také co vás čeká ve vinných sklepích.

CAFE ELEKTRIC: Hrášek, koprovka i dortík

Restauraci v suterénu Kolowratského paláce už jistě objevili ti, kdo si potrpí na kuchyni zdravou, plnou zeleniny, ale i velmi chutnou a šmrncovní. Na sváteční dny zde připravili speciální menu inspirované jarem, navržené spolumajitelkou restaurace Francescou Kolowrat. Od 19. do 22. dubna tu na hosty čeká králičí polévka s hráškem, koprová omáčka s hovězím masem, vejcem a knedlíkem a jako dezert mrkvový dort. Takže tradiční klasika ve svěžím pojetí.Z víno i za hledáním vajíček

LA VERANDA: Králičí hody

Králík čtyřikrát jinak aneb výjimečná přehlídka gurmánských lahůdek vykouzlených z jemného králičího masa, toť kulinární program v La Verandě o velikonočních svátcích od pátku do neděle. Králičí speciality v chuťově bohatém aranžmá šéfkuchaře Tomáše Humla vás překvapí i okouzlí.

Je to zvláštní paradox. Králičí maso je chutné a zdravé, ale v Česku nemá tolik příznivců, kolik by si zasloužilo. A to je velká škoda, protože domácí králík je skutečný skvost. A třeba Francouzi či Španělé králičí maso milují. Proto bude v La Verandě králík podáván hned ve čtyřech národních podobách. 

Do pomyslného souboje tak vstoupily speciality ze Španělska, Itálie, Česka a Francie. Španělskou gastronomii zastupuje křehký králičí hřbet plněný slavnou sušenou šunkou, krémem z ovčího sýru manchego a omáčkou ze španělského vína rioja. Italskou chuťově podmanivé ravioli plněné uzeným králičím masem a zeleninou a dochucené hnědým máslem se šalvějí. Ukázkou francouzského přístupu je Pot au feu z králíka, králičích jater a ledvinek, servírované v marockém tajinu. A nesmíme zapomenout ani na domácí kuchyni: vykostěné králičí stehno s bylinkovou nádivkou, pyré z červeného zelí a cibulovou oplatkou s kmínem.

V ZÁTIŠÍ: Bylinky a tradice

Menu v labužnické restauraci V Zátiší se ponese v duchu Velikonoc a tradičních jarních chutí plných čerstvých bylinek a zeleniny až do konce dubna. Chybět nebude například hrášek, špenát, medvědí česnek, máta či citronová tráva. Šéfkuchař Igor Chramec se pro dubnové menu inspiroval tradičními velikonočními pokrmy jako vejce či jehněčí, které neváhal doplnit o pestré tóny čerstvých bylinek. Návštěvníci tak mohou ochutnat rozmanité chody typické pro toto jarní období.

Jako předkrm se bude podávat vejce 62 s kroupy a pestem z medvědího česneku. U hlavních chodů lze vybírat z mořského vlka se špenátovými brambory nebo jehněčích variací s hráškem a mátovými gnocchi. O sladkou tečku se postará malinový dortík s jogurtovým sorbetem.

TRHY na Kubáni: Pomlázky i mazance

Pokud sázíte na domácí kuchyni a chcete něco opravdu čerstvého, můžete v sobotu vyrazit na farmářsku trh na pražské Kubáni. Velikonoční sortiment tu nabízejí od vajíček po dekorace a hlavně pomlázky. Uplést by si je měl sice osobně každý muž, ale i ta koupená se nakonec počítá. A kdo nenapekl, z beránků či mazanců tu bude mít na výběr.

Za vínem, vajíčky i jarem na SONBERK

Možná je vám dobře za kamny, protože jste si pořídili bedýnku vín jarní Šestispřeží v podobě šestice lahví ze Sonberku, které jsou ještě do konce dubna za výhodnou cenu, a z domu nechcete o Velikonocích vystrčit nos. Ale byla by to škoda. A pokud bez sonberských vín nemůžete být, proč se sem rovnou nevypravit?

Velikonoce v tomto populárním vinařství totiž nabízejí zajímavý program. V sobotu a v neděli od 15 hodin komentovanou prohlídku vinic a technologie, neděle navíc přeje rodinám, takže děti i rodiče mohou prozkoumat vinohrad a objevit tak schovaná vajíčka (dospělí lahve). Těšit se v neděli můžete i na brněnské Kafe a Koblihu, k chuti toho tady ale bude víc – kváskový chléb od Chleba Brno s paštikou z Barrio Gotico Café, kanchní rilletes od Matyho chálky, sýry, olivy a další dobroty. A sposta vína, samozřejmě.

Spláchněte beránka svijanským

A protože velikonoční hodování potřebuje dobře zalít, poslouží například speciální edice půllitrových plechovek nepasterovaného svijanského piva. Celkem jich ve Svijanech vyrobí více než milion kusů a k dostání jsou po omezenou dobu v běžné maloobchodní síti, stejně jako lahvové pivo s velikonočními etiketami.

Jako doplněk velikonočního sortimentu pivovar uvádí na trh také sváteční edici oblíbeného dvoulitrového balení piva – Plechovek pro chlapy –  a zbrusu nový, originální velikonoční čtyřpack půllitrových plechovek s nepasterovaným pivem se čtyřmi plechovkami Svijanského Mázu 11 %. 

Svijanské pivo v lahvích ani v plechovkách neprochází pasterací, tedy tepelným ošetřením, které se provádí s cílem prodlužit dobu trvanlivosti piva. V důsledku zahřívání a oxidace se při pasteraci mění senzorické vlastnosti piva, ničí se enzymy a další zdraví prospěšné látky a mimo jiné také snižuje trvanlivost pěny. Nepasterované pivo je proto mezi zákazníky stále více oblíbeno pro svou čistší pivní chuť a vůni. V plechovkách jej Svijany nabízejí jako jediný český pivovar.