Velikonoční oslavy jsou opět před námi a s nimi přicházejí na stůl typické slavnostní pokrmy, k nim pak odpovídající vína. Co všechno ovlivňuje výběr? Roli hrají suroviny, nálada i počasí.
Velikonoční nádivka, mazanec, beránek, křehké jarní kuřátko, kůzlečí i jehněčí… Velikonoce mají na talíři spoustu podob, barev, chutí a vůní. Volba vín k menu pro pestrobarevné jarní oslavy proto není snadná. Pokud se rozhodnete velikonoční párování spojit s tuzeskými víny, sommeliér Národního salonu vín Marek Babisz je tím nejlepším průvodcem.
Za kamna červené, na sluníčko růžové a bílé
Základ snoubení pokrmů a vín je jasný, určující suroviny určují i výběr nápoje. “Pro bezmasá jídla dochucená mladými a křehkými bylinami, jako jsou například kopřivy, se hodí mladá, lehká, svěží a ovocná vína z odrůd Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené či Neuburské, ale třeba i Sauvignon, ve všech případech spíše s nižším obsahem alkoholu. Ke kuřeti s nádivkou je ideální středně plné bílé víno, odrůdově třeba Chardonnay nebo Sauvignon, králíka dobře doprovodí jak lehčí červené například Modrý Portugal nebo Dornfelder, tak i plnější bílé z odrůd Veltlínské zelené či Sylvánské. Naopak k ostatním tradičním velikonočním masům pečeným masům pasují krásně také plnější vína zejména z odrůd Rulandské modré, Merlot, ” radí sommeliér.
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2022/04/Weintour-Foto-2019-Querformat.jpeg)
„Pokud si dáte pečené jehněčí na česneku se šťouchanými brambory, jako ideální vinný doprovod vyberte středně plné vyzrálé červené víno odrůdy André či Zweigeltrebe. Také jehněčí hřebínek ve steakové úpravě s chuťově výraznou omáčkou se smrži si zaslouží výrazné, plné a vyzrálé červené víno, volil bych Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Frankovku,“ doporučuje Marek Babisz. Ano, jídlo je jídlo, jenomže svou roli hraje i to, zda se v chladném aprílovém počasí choulíte u krbu a nebo, ukáže-li duben příznivější jarní tvář, stolujete venku, na sluníčku, které už v tuto roční dobu umí ukázat i překvapivou sílu.
„Vína bych vybíral také podle aktuálního dubnového počasí. Pokud bude svítit sluníčko a bude venku příjemně, určitě bych volil mladá a svěží bílá nebo růžová vína. Kdyby byla venku zima a zataženo, tak bych spíše volil červená vína,“ dodává sommeliér.
Od vaječného předkrmu po sladkou tečku
Asi nejtěžším úkolem je napárovat vína k vaječným pokrmům. „K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína nebo suchá šumivá vína. U neutrálních pomazánek bych volil odrůdy jako Rulandské bílé nebo Aurelius, u pomazánek s výraznějším aroma, třeba po medvědím česneku, vyzkoušejte mladý a svěží Sauvignon,“ doporučuje Marek Babisz s tím, že u sladkých pokrmů je situace mnohem jednodušší, neboť se k nim hodí bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem.
3 TIPY na snoubení velikonočních pokrmů a vín Salonu 2022
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG_3179-1.jpeg)
Sylvánské zelené 2020, pozdní sběr, suché, Vlastislav Klobása
Víno světle žluté barvy se zelenkavými odlesky a bohaté ovocné vůně přezrálé hrušky a kdoule. Chuť vína je komplexní se šťavnatou kyselinou a minerálním projevem.
POKRM: Králík se slaninou, špenát, kopřivový knedlík
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2020/04/Snímek-obrazovky-2020-04-30-v-11.53.37-1-1024x683.png)
Merlot 2018, výběr z hroznů, suché, VÍNO PROKEŠ, s.r.o.
Víno s nádhernou rubínovou barvou s fialovými odlesky. Ve vůni se snoubí tóny jarní rozkvetlé louky a višňového kompotu. Víno je velmi jemné, sametové s nižším obsahem kyselin, připomínající chuť přezrálých višní a třešní. Víno zrálo 18 měsíců v dubovém sudu.
POKRM: Pečené jehněčí s noky a pyré z pečené zeleniny
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2022/04/Snímek-obrazovky-2022-04-15-v-0.54.13-1024x646.png)
Sauvignon 2019, pozdní sběr, polosuché, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.
V tomto Sauvignonu lze nalézt ve vůni a následně i v chuti převážně tropické tóny připomínající ananas, grapefruit, banán, broskev, limetku, papáju, mango a mnoho dalších tropických plodů. Technologie vlastní výroby vína byla směřována tak, aby chuť i vůně byla co nejvíce tropická.
POKRM: Velikonoční hlavička s uzeným a kopřivami