Má Francouzský původ, argentinskou duši a 17. dubna opět slaví svůj svátek. V České republice letos Malbec World Day pokračuje 15. ročníkem, aby znovu upevnil povědomí o chuti, slávě, rostoucí kvalitě i úspěchu této odrůdy. Hroznům, které dávají hřejivá, sametová a stále zajímavější vína. Malbec má sice francouzský původ, ale jeho skutečný příběh začal až v Argentině. A tak si jej opět pojďme trochu připomenout.
Malbec, odrůda s dramatickou historií a vášnivou duší, dobyl svět svou odvahou a sametovou elegancí. Zatímco jeho kořeny sahají do Francie, kde byl po staletí součástí směsí Bordeaux, skutečný triumf zažil až v argentinských Andách. Dnes je synonymem pro bohaté, tmavé víno s příchutí švestek, černého rybízu a jemného kouře – a jeho příběh je stejně fascinující jako jeho chuť.
Nahoru a dolů a pak raketově vzhůru
Když do Argentiny v polovině 19. století dorazil, našel tu ideální podmínky – vysokohorské slunce, minerální půdy a suché podnebí And. Přesto cesta Malbeku na výsluní nebyla přímá. Nicméně za vše mže guvernér provincie Domingo Faustino Sarmiento, který požádal francouzského agronoma Miguela Pougeta, aby přivezl řízky vinné révy z Francie do Argentiny. Mezi odrůdami, které Pouget přivezl, byl i Malbec a tak vznikly úplně první vinice této modré odrůdy, které byly kdy v zemi, především v Mendoze, vysazeny. Kvůli horkému počasí a vysoké nadmořské výšce v regionu se odrůdě dařilo. Výsadby byly masové po celé Mendóze a na počátku se Malbec uplatňoval hlavně jako partner odrůdy Bonarda ve směsích. Postupně se zabydloval, ale zasáhla nepříznivě příroda. V náročných podmínkách And je vůbec složité zajistit slušné výnosy, navíc vinice tehdy ničila krupobití. Vinaři proto, aby vůbec něco sklidili, začali hojně zavlažovat, hlavně aby materiálu bylo dost a bobule byly velké.



A později, v 70. a 80. letech minulého století šlo také o kvantitu: Malbec vinaři pěstovali hlavně pro masovou produkci nepříliš kvalitních vín, což souviselo s dobovou poptávkou. Tehdejší Argentinci pili víc než 130 litrů vína na hlavu ročně – hlavní tedy bylo, uspokojit jejich žízeň. A Malbec jako odrůda s nižšími výnosy a náročná na práci na vinici, pak na pěstitele kladla vysoké nároky i po obchodní stránce, za této situace bylo složité hrozny výhodně prodat. Není divu, že mnozí odrůdu opět klučili. Z nových výsadeb zbylo nakonec pouhých dvacet procent.
Naštěstí tehdy přijel do Argentiny z Napa Valley americký vinař Paul Hobbs, který se zamiloval do starých vinic Malbecu v Mendoze. A spolu s Nicolásem Catenou začali pracovat na nové „kariéře“ Malbecu.
Víno z nebe: Malbec v extrémních nadmořských výškách
Nejprve změnili způsob práce na vinici. Prvním krokem bylo omezit zavlažování. Pak hrozny ochránit, aby zachovali úrodu, proto instalovali sítě proti krupobití. Brzy začali úspěšně pěstovat surovinu s nižšími výnosy, ale vyšší koncentrací. Výsledek? Víno s hlubokou barvou, sametovou strukturou a příchutí zralých švestek, vanilky a černých třešní. vše se počátkem 90. let začalo zase obracet k lepšímu. A to tak výrazně, že si Malbec nejprve získal popularitu a renomé na domácí půdě a postupně se pověst o něm začala šířit světem. Brzy se tak přidali další vinaři a začala doslova „malbecová horečka“. Vznikaly další styly, vína zrála v nových dubových sudech, získávala na eleganci a brzy dobyla mezinárodní trhy. Malbec daleko překonal domácí úspěch. Stal se globální hvězdou.
„Malbec se v Argentině prostě uchytil. Adaptoval se tak dokonale, že dnes je symbolem naší země,“vysvětluje přední americký vinař José Zuccardi z vinařství Familia Zuccardi.



Dnes už se Malbec nepěstuje jen v tradiční Mendoze. Vinaři objevili jeho potenciál i v chladnějších, výše položených oblastech, jako je údolí Uco, kde vinice leží až v 2000 metrech nad mořem. „Vysoká nadmořská výška znamená více slunce a větší teplotní výkyvy mezi dnem a nocí,“ vysvětluje Zuccardi. „To dává vínu svěžest, aromatičnost a výraznou mineralitu.“
Moderní argentinský Malbec už není jen o síle a ovoci. Nejlepší vinaři se soustředí na terroir – každá lokalita dodává vínu jiný charakter. Stejně jako burgundský Pinot Noir nebo piemontské Nebbiolo dokáže Malbec odrážet jedinečnost místa, kde vyrostl. A stále se vyvíjí: objevují se růžové, bílé i přírodní verze, které oslovují nové generace milovníků vína. A dokonce nastupují i nízkoalkoholické verze. Například Bajo Grado z vinařství Fraccionadora San Juan ze stejnojmenné provincie. Tenhle Malbec obsahuje 7 % alkoholu Takže jde to. I Malbec, byť z podstaty věci víno silné a těžké, jde s lehkostí vstříc odlehčeným módním trendům.
Proč a kde a s čím si dát sklenku argentinského Malbecu?
Proč? No to už je tedy snad jasné. Protože je to víno s příběhem vyprávějícím o proměně z opomíjené odrůdy ve světový fenomén. O horách, slunci a vášni vinařů, kteří to nejprve nevzdali a pak navíc vsadili na kvalitu. A hlavně: protože každý doušek je jako ochutnávka samotné Argentiny – bohaté, hřejivé a nezapomenutelné.
Takže zde jsou naše tipy pro ročník, kam vyrazit 2025:
- HLINĚNÁ BAŠTA (17.-18. DUBNA) Argentinské steaky párované s víny vybraných producentů Malbecu v překrásném prostředí jedinečné průhonické restaurace.
- VEDLE VÍNO A TAPAS (17.-20. DUBNA) Ochutnejte vybrané Malbecy po skleničce v útulné vinotéce v Poděbradech.
- BLACKDOG PRAHA (17.-27. DUBNA) Speciální menu opět párované na míru samozřejmě vínu této jedinečné odrůdy. Více na: www.svetovydenmalbecu.cz
A co si k Malbecu připravit?
Malbec a steak, to je prostě nejvíc.
Více ZDE: NALAĎTE SE NA STEAKY. ARGENTINSKÉ HOVĚZÍ A MALBEC PATŘÍ K SOBĚ

RECEPT NA BEEF WELLINGTON ZDE:
