Rosé Češi milují a jejich popularita neustále roste. Už dávno nejde jen o sezónní rozmar a doplněk letních oslav a pikniků. Růžová vína se stala sebevědomou součástí vinného párování a partnerem mnoha pokrmů napříč celým gastronomickým rokem a také napříč celým menu. Krásně dovedou doprovodit stolování od přípitku a předkrmu až po dezert. Mají povzbudivou barvu, osvěží, dovedou podpořit chuť jídla. Proč jsou právě tuzemská rosé tak cool?
Světlá a svěží růžová vína z Provence, hutná a výrazná rosé Bandol sytá v barvě i chuti, komplexní a osobitá, taková jsou pověstná a oblíbená rosé vína z jihu Francie (více ZDE). Spektrum růžových vín je ovšem mnohem barvitější. Dnes už prakticky nikde nenajdete region, kde by tenhle styl vín chyběl, tuzemskou produkci nevyjímaje. A není divu, popularita stále stoupá. Podle ředitele Vinařského fondu Zbyňka Vičara tvoří růžová vína už přibližně 7 % celkových prodejů vín v ČR — a toto číslo nadále roste.



Sezóna narůžovo od prvomájových oslav po babí léto
Zájem o rosé potvrdil i letošní již tradiční prvomájový svátek růžových vín a bublinek na Pražském hradě. Ten pravidelně startuje sezónu těchto svěžích ovocitých vín. Přes 1 600 milovníků vína na jeho 15. ročníku na Svatováclavské vinici a ve Ville Richter ochutnalo růžovou produkci dvacítky vinařství z Čech a Moravy. Příchozí celkově na akci vpili více než 12 094 vzorků. Největší zájem byl o Pinot Noir 2024, pozdní sběr z vinařství VINO HORT.
„Počasí vyšlo výborně. Místo je skvěle situované hned při východu z hradního komplexu, takže mezi návštěvníky bylo i hodně zahraničních turistů. Mohli jsme tak naše vína představit prakticky celému světu,“ pochvaloval si Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, který je pořadatelem akce. „Nechyběla ani nová národní značka perlivých vín bublinky. A lidem chutnaly, od zahraniční konkurence se liší příjemnou kyselinkou. V horkém prvomájovém dni to bylo ideální osvěžení.“
Vinařství VINO HORT s.r.o. se s celkovým počtem 824 objednávek stalo nejúspěšnějším vinařstvím akce. Návštěvníci měli možnost ochutnat jejich vína Franceska 2023 a Franceska 2024, jakostní víno známkové, Merlot 2024, pozdní sběr, Merlot 2023, pozdní sběr, Pinor Noir 2024, pozdní sběr a Pinot rosé 2023, pozdní sběr.

Mezi tři nejúspěšnější vinaře se zařadilo také Vinařství Vajbar Kobylí s počtem 785 objednávek, které nabízelo své Frizzante Art Rosé 2024, polosuché, Růžák Cuvée Kamila 2020, suché, Rosé Cuvée 2023, z odrůd Svatovavřinecké, Frankovka a Hibernal 2022, suché. Sdružení slováckých vinařů přivezlo celkem 18 vzorků vín a rozlilo celkem 781 vzorků. Letos měli návštěvníci možnost ochutnat také první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Tedy perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a českých hroznů.
Šťavnatá, ovocná, k osvěžení i k jídlu
„Růžová vína nabízejí velmi specifický chuťový profil,“ říká národní someliérka Klára Kollárová. „Jsou svěží a ovocná jako bílá, ale mají větší tělo. I spektrem chutí se blíží více červeným vínům a dominují v něm jahody, maliny, rybíz, citrusy nebo květinové tóny, to vše s nízkou až neznatelnou tříslovinou a kyselinou bílých vín,“ upřesňuje someliérka. A oproti bledým jemným vínům z Provence se tuzemská růžová vyznačují především šťavnatostí a ovocným charakterem. „Na profilu chuti se podílí nejen charakter odrůdy, ale také práce vinaře. Základem je zdravý hrozen a představa vinaře o tom, jak má víno chutnat,“ vysvětluje Kollárová. „Platí, že čím je delší macerace slupek s moštem, tím je větší intenzita chuti i barvy. Někteří vinaři dělají růžová vína také v dřevěných sudech, ta se pak dají skvěle využít v gastronomii,“ poznamenává národní someliérka.



Právě gastronomická všestrannost růžového vína je jedním z hlavních důvodů jeho vzrůstající popularity. Růžové víno představuje například skvělý doplněk k letnímu grilování — od grilovaných ryb přes většinu uzenin, drůbež až po vepřové maso. „Ta plnější doplní hovězí steak nebo burger, ovocnější zase zeleninové saláty se zálivkami a ta sladší všechny ovocné dezerty,“ prozrazuje Kollárová s tím, že lehká růžová vína s nízkou intenzitou barvy by se měla podávat vychlazená na 7–8 °C, plnější vína na 9–10 °C a vína, která zrála v sudech, pak o teplotě 12–13 °C.
„A protože se s růžovým vínem nepojí tolik tradic, tak nikoho nepohorší, když do něj dáte led, uděláte z něj osvěžující drink nebo ho pijete z plechovky,“ podotýká Kollárová.
Pevná součást vinařství i trhu
Růžové víno už dávno není jen letní rozmar nebo „dámská volba“, ale plnohodnotná součást vinařského trhu, ve které se spojuje svěžest bílých a charakter červených vín. Ať už tedy hledáte ideální doplněk k jídlu, nebo si chcete vychutnat sklenku jen tak pro radost – mezi růžovými víny najdete vždy to pravé. Na zajímavá rosé si můžete zajít po celý rok například do útulné vinotéky Lot of Wine jen kousek od Staroměstského náměstí (více ZDE)
A co k němu vyzkoušet?
Například letní dezerty, třeba klasický francouzský jahodový Eton Mess: ZDE
A pokud se o růžových vínech chcete dozvědět ještě něco navíc, Pak článek Růžová jízda čtěte ZDE
