Pohanku prý Japonci milují. Kachní maso také. S nádivkou z kaštanů a jatýrek a smetanovým kedlubnovým zelím je to krásná přehlídka českých chutí. A lívance se švestkovou omáčkou a se švestkou flambovanou slivovicí? Lahodná sladká tečka za menu podávaným v českém pavilonu na letošní světové výstavě Expo v japonské Ósace. Vařit tam pojedou v rámci oslav Dne republiky i členové Staré gardy kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů. Své speciální menu v Národním zemědělském muzeu v Praze představili novinářům.


Už tato ochtutnávka dopadla skvěle. „Vařit na Expu v Ósace je pro celou Asociaci kuchařů a cukrářů velká čest. Budeme připravovat jídla ve stylu Czech Specials s moderním švihem,“ říká Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů a Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. A dále představuje speciální menu: „Jako předkrm budeme podávat pohankový tatarák, křepelčí vajíčko a pohankový popcorn s pažitkovým olejem. Jako hlavní chod kachní prso servírované s bylinkovou nádivkou s kaštany a kachními játry a smetanovou kedlubnou, kaštanovým pyré. A jako desert klasické lívance se švestkovou omáčkou a švestkou flambovanou slivovicí.“
Menu Ósaka 2025 je inspirované původním československým menu, které se představilo na Expu v Ósace v roce 1970. „Československou restauraci Praha vyhodnotilo Expo v roce 1970 jako nejlepší. I tehdy se podávala kachna, my ji ale letos zabalíme do moderního hávu, vysvětluje Jiří Eichner, zakládající člen Staré gardy AKC a žijící legenda naší gastronomie.



Do Japonska vyráží každý měsíc členové juniorského i seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů. Do Ósaky pojedou také členové Staré gardy kuchařů AKC ČR s podporou Marka Svobody, člena představenstva AKC. Světové výstavy se AKC účastní již podruhé. „Už na výstavě v Dubaji v roce 2021 uvařili skvělé menu členky a členové juniorského Národního týmu,“ dodává Tomáš Popp
V gastrostudiu Národního zemědělského muzea vzdělávají odborníky i vaří historické recepty
Spolupráce mezi Asociací kuchařů a cukrářů a Národním zemědělským muzeemse od roku 2017 zaměřuje jak na popularizaci české gastronomie, tak na vzdělávání odborníků i veřejnosti. Stará garda kuchařů AKC se pravidelně účastní akcí pro veřejnost (např. Letenská husa, Letenské prase, Bylinkový den) a během kuchařských workshopů přibližuje návštěvníkům historické receptury. Členové AKC vedou také kurzy vaření pro veřejnost, které NZM od roku 2017 pořádá. Od roku 2022 se koná soutěž profesionálních kuchařů a studentů kuchařských oborů Český kapr.
„Kuchaři z juniorského i seniorského Národního týmu AKC se připravují u nás v Gastrostudiu NZM na tuzemské i mezinárodní kuchařské soutěže. Máme velkou radost z toho, že nás úspěšně reprezentují ve světě,“ říká ke spolupráci generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.


Czech Specials je partnerský projekt agentury CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů ČR, jde o certifikační značku, která garantuje, že v certifikovaných restauracích a cukrárnách se podávají autentické české pokrmy připravené s nejvyšší péčí a kvalitou.
„Podporujeme českou kuchyni a především ty, kteří ji nabízejí v té nejlepší kvalitě – ať už v tradiční, nebo moderní formě,“ říká k projektu Lenka Nováková, manažerka pro mezinárodní marketing na vzdálených trzích a projektu Czech Specials CzechTourism.