Prestižní mezinárodní cena Le Prix l’OIV, což je nejvyšší ocenění v oboru, provázela v roce 2018 první vydání knihy Vinařská technologie autorů Josefa Balíka a Jana Stávka. A také na domácí půdě se setkala s obrovským úspěchem. Dokonce se o ní mluví jako o bibli českého a moravského vinařství. A protože technologie se vyvíjejí, Národní vinařské centrum vydalo nyní druhé, aktualizované a rozšířené vydání. Novou publikaci pokřtili její kmotři na konci listopadu ve Valticích. Čtenáři v ní najdou mnohem větší přesah do biodynamiky a o své zkušenosti se v ní dělí 18 předních enologů.
Profesionální vinaři, studenti i enologové se dočkali. Aktualizované a rozšířené vydání knihy Vinařská technologie je tady. Autoři, renomovaný vysokoškolský pedagog Josef Balík a zkušený enolog Jan Stávek, přináší na trh zásadně přepracované a rozšířené dílo. Kniha má ambici stát se nezbytnou pomůckou pro malé i velké vinařské podniky a zároveň učebnicí pro budoucí generaci vinařů a milovníků vína, kteří chtějí hlouběji porozumět moderní výrobě. Na jejím druhém vydání se opět podílel Vinařský fond.


Publikaci autoři koncipovali tak, aby poskytla širokému okruhu čtenářů všechny moderní poznatky o vinifikaci hroznů do podoby vín. Jednotlivé kapitoly řadili podle sledu nejdůležitějších operací ve vinařských provozech. A to s důrazem na sklizeň a zpracování hroznů, alkoholové kvašení, rozdíly ve zpracování při výrobě rosé a červených vín, jablečno-mléčnou fermentaci, vybrané školicí operace a zrání vín. Autoři se navíc tentokrát věnují i aktuálním trendům. Například postupům při biodynamické produkci vín, konceptu terroirových vín či druhotným výrobkům z hroznů. Čtenář v knize nalezne také poznatky o běžných i méně frekventovaných vadách vín a postupech stanovení vybraných látkových složek vína.
Kniha, která inspiruje, edukuje i baví
„Druhé vydání je jako je jako víno po zrání. Vyváženější, plnější, s jemnějšími tóny nových poznatků,“ uvedl jeden z kmotrů, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. Knize popřál, aby inspirovala další generace enologů, aby technologie nikdy nezapomněla na tradici a aby víno zůstalo tím, čím je – radostí v lahvi.
Výjimečnou přidanou hodnotou knihy je propojení akademické teorie s praktickými zkušenostmi. Vybrané technologické postupy v knize rozebírají zkušení technologové a specialisté z praxe. Ve druhém vydání přibylo 9 nových příspěvků od 6 technologů, takže je v knize celkem 26 příspěvků od 18 předních odborníků, což z ní činí živou encyklopedii současného vinařství. Kniha je tištěna na kvalitním křídovém papíře v pevné vazbě, její součástí je praktický rejstřík, řada ilustrativních obrázků, tabulek a grafů, což usnadňuje orientaci a studium. Jedinečnou publikaci můžete zakoupit za 790 Kč na e-shopu Národního vinařského centra.













