Příběh MICHELIN Guide v České republice není dlouhý, ale je plný symbolických okamžiků, které předznamenaly současný úspěch. Ten je nyní reprezentován deseti klasickými hvězdami Michelin pro celkem devět restaurací: jednu dvouhvězdu a osm s jednou hvězdičkou. Dále osmnácti podniky s titulem Bib Gourmand a čtyřmi se Zelenou hvězdou. Ale jaké byly historické milníky? A co předcházelo? Zde je malé shrnutí.
První česká restaurace oceněná hvězdou se v evropském vydání průvodce objevila v roce 2008. Deset let poté, co Michelin Main Cities of Europe začal sledovat i Prahu coby jednu z evropských Metropolí. A byla to dlouho očekávaná a vytoužená pecka. Už tehdy bylo v evropské selekci MICHELIN zaznamenáno 20 českých podniků doporučených michelinskými inspektory, mimo jiné i rok a půl fungující budoucí michelinská stálice La Degustation Bohême Bourgeoise. Tři roky v ní také už tehdy figurovala první restaurace nesoucí označení Bib Gourmand, tehdejší Le Terroir. V maličké kuchyni jí brilantně vládl tehdy ještě začínající, ale mezi gourmety už tehdy vyhlášený šéfkuchař Jan Punčochář. A byly tu i další podniky, které aspirovaly už tehdy na ocenění. Například legendární Flambée.




Okamžik, kdy Praha získala svou první michelinskou hvězdu, byl přelomový. A také restaurace Allegro v hotelu Four Seasons na toto ocenění už nějaký čas aspirovala. Šéfkuchař Vitto Mollica, který v téhle restauraci působil od roku 2000 do roku 2007 za tu dobu naučil českou gastroscénu, jak by měla vypadat a chutnat nejen italská kuchyně, ale i fine dinning jako takový, se jí nedočkal. Získal ji až jeho následnovník, opět Ital, Andrea Accordi. Byla to chvíle, která nejen překvapila mezinárodní scénu, ale zároveň potvrdila, že i postkomunistická střední Evropa dokáže nabídnout kuchyni světového formátu. Česká hvězdička byla totiž zároveň první hvězdou v celém postkomunistickém bloku zemí střední a východní Evropy.
Michelinské hvězdičky s českým rodokmenem
Bohužel to pořád nebyly ryze české hvězdy. Zatímco Accordi, který si svou první Michelinskou hvězdu vybojoval už o pět let dříve v Itálii, ji v Česku obhajoval každý další rok až do roku 2011, zásadní zpráva pro česko přišla v roce 2012. A to v podobě úspěchu dvou ryze českých restaurací s českými šéfkuchaři La Degustation Bohême Bourgeoise s Oldřichem Sahajdákem v čele a restaurace Rotonde hotelu Alcron Raddisson Blu s Romanem Paulusem.


Poprvé se tak dostala hvězdička do rukou dlouhodobých stálic skutečně pražské fine dining scény. V té době Andrea Accordi z Four Seassons odešel a restaurace změnila koncept, takže Praha dosáhla celkově na dvě hvězdy. A ty si držela až do roku 2016, kdy přibyla restaurace Field, jejíž kuchyni vládne dodnes Radek Kašpárek. V roce 2018 Alcron už hvězdu neobhájil, takže počet se opět zredukoval na dvě. La Degustation a Field tak udržují společně laťku a to až dodnes, kdy se počet rozšířil na devět hvězdných podniků.
Zatímco Allegro už dnes neexistuje a Roman Paulus změnil působiště, zejména La Degustation se v průběhu let stala nejvytrvalejší stálicí české vysoké gastronomie. A její přetrvávající přítomnost v MICHELIN Guide je tichým svědectvím o tom, jak může důslednost a vlastní kulinární identita přetrvat i přes proměny trendů.






Naopak nejrychlejší „rychlokvaškou“ v rámci michelinských hvězd, a hvězdou také nejrychleji zasnuvší, je skutečně kratičká epizodka, pod níž je podepsán slavný Gordon Ramsay. Jeho koncept v rámci restaurace Maze v hotelu Hilton Prague způsobil na pražské gastroscéně pořádný rozruch, očekávalo se velké Wow! Leč to se nestalo, sotva podnik získal v roce 2009 po kratičkém působení jednu hvězdičku, světoznámý šéfkuchař s nálepkou génia i hrubiána slavné TV Show se z Česka odporoučel.
Praha je hvězdná, ale není v tom sama
V následujících letech se zejména k pražským podnikům Bib Gourmand přidaly další (Aureole, Aromi, Divinis, SaSaZu, Na Kopci, Eska, The Eatery, Dejvická 34…), které přispívaly a některé stále přispívají k tomu, že se Praha stala vyhledávanou gastronomickou zastávkou v rámci střední Evropy. Donedávna však zůstával výběr MICHELIN omezený pouze na hlavní město — regionální gastronomické talenty tak zůstávaly mimo oficiální zorné pole inspektorů.



Zlom přišel až v roce 2024, kdy MICHELIN oznámil záměr rozšířit působnost do celé země. Rok 2025 se tak stal historickým milníkem: poprvé vzniká národní český výběr (VÍCE ZDE), který pokrývá všechna hlavní města i menší regiony, vinařské oblasti, pohraničí i lázeňská města. Je to okamžik, kdy se česká gastronomie oficiálně etablovala jako celek – nikoli jen jako pražský fenomén.
Právě regionální rozměr je největší změnou nového průvodce. MICHELIN dnes oceňuje restaurace z Moravy, Slezska, jižních Čech i Vysočiny, a vůbec poprvé tak přináší komplexní mapu kulinárního bohatství celé země. Zároveň se díky systematickému hodnocení ukazuje, jak hluboký potenciál regiony mají: od vinařských oblastí okolo Břeclavi a Znojma, přes Olomouc a Jeseníky až po Beskydy či západočeské lázně.
Výsledkem je, že se Česká republika zařadila mezi země, které mají vlastní, plnohodnotný MICHELIN Guide — privilegium dosud vyhrazené jen nejvýraznějším evropským gastronomickým destinacím. A rok 2025 je tak zároveň počátkem nové kapitoly, v níž se česká gastronomie hodnotí podle stejných měřítek jako Francie, Itálie či severské státy.





Kompletní seznam oceněných restaurací pro rok 2026: Více o ceremoniálu ZDE
RESTAURACE SE DVĚMA HVĚZDAMI
- Papilio – Vysoký Újezd – nově
RESTAURACE S JEDNOU HVĚZDOU MICHELIN:
LEVITATE – Praha – nově
ESSENS – Hlohovec – nově
- Entrée – Olomouc – nově
- La Villa – Zlín – nově
- La Degustation Bohême Bourgeoise – Praha
- Casa de Carli – Praha – nově
- Štangl – Praha – nově
- Field – Praha
RESTAURACE S OCENĚNÍM BIB GOURMAND:
- Bar ATELIER & Bistro – Brno – nově
- Valoria – Brno – nově
- Dvůr Perlová voda – Budyně nad Ohří – nově
- MIURA – Čeladná – nově
- Šatlava – Hradec Králové – nově
- Bohém – Litomyšl – nově
- Long Story Short Eatery & Bakery – Olomouc – nově
- Štipec – Plzeň – nově
- Alma – Praha – nově
- Dejvická 34 by Tomáš Černý – Praha
- Na Kopci – Praha
- The Eatery – Praha
- U Kalendů – Praha – nově
- U Matěje – Praha – nově
- Výčep – Praha – nově
- Perk Restaurant – Šumperk – nově
- Goldie – Tábor – nově
- Šupina a Šupinka – Třeboň – nově
RESTAURACE OCENĚNÉ ZELENOU HVĚZDOU MICHELIN (Green Star):
- Dvůr Perlová voda – Budyně nad Ohří – nově
- LEAF – Praha – nově
- Štangl – Praha – nově
- Sůl a Řepa – Strakonice – nově














