Mladí someliéři změřili síly. Ondřej Vlček z Plzně ovládl BOHEMIA SEKT Trophée Talent 2025

Na soutěžní scéně to letos jiskřilo víc než čerstvě otevřené bubliny z Bohemky. V pražské Makro akademii se potkali 7. a 8. října nejlepší mladí someliéři z celé republiky, aby provnali své znalosti a schopnosti. V soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Talent 2025 zazářil Ondřej Vlček z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni. Porotu si získal nejen precizními znalostmi vína, ale i jistotou v servisu a elegancí v prezentaci. Další příčky obsadily jeho kolegyně Nikola Křehlíková a Šárka Fořtová – obě ze stejné školy.

Do kategorie Talent se přihlásilo 28 studentů z hotelových a gastronomických škol napříč Českem. Nový dvoudenní formát přinesl nejen více soutěžních disciplín, ale i prostor pro semináře, sdílení zkušeností a networking. Akce se stala největším setkáním mladých sommelierů v zemi – a ukázala, že zájem o víno a práci s ním mezi studenty dál roste.

Mistrovství s energií i atmosférou

„Práce se studenty, pedagogy a jejich vzdělávání vnímáme jako investici do budoucnosti české gastronomie i tuzemského vinařství. V soutěži BOHEMIA SEKT Trophée Talent každý rok vidíme, jak se studenti během příprav posouvají. Jak roste jejich jistota a mění se v profesionály. Je fascinující sledovat, že i ve světě, kde dominují technologie, si mladí lidé nacházejí cestu k tradičnímu řemeslu a dávají mu moderní tvář,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.

Makro: spojení praxe a inspirace

Letos soutěž hostila Makro akademie, která se zároveň stala významným partnerem akce. „V projektu MAKRO GEN dlouhodobě hledáme cesty, jak podporovat mladé talenty v gastronomii a propojovat je s praxí. Partnerství se soutěží BOHEMIA SEKT Trophée Talent je pro nás přirozený krok. Sdílíme společný cíl vzdělávat, inspirovat a otevírat studentům gastronomických oborů dveře do profesionálního světa. Právě tato synergie nám umožňuje posouvat obor dál a ukazovat mladé generaci, že gastronomie může být nejen krásným řemeslem, ale i moderní a perspektivní kariérou,“ tvrdí Jana Kaluginová, vedoucí projektu MAKRO GEN.

Soutěžní disciplíny prověřily vše – od teorie po praxi. Test odborných znalostí, slepá degustace, servis šumivého vína, dekantace červeného i párování vína s jídlem.
Porotu vedenou Ivem Dvořákem, prezidentem Asociace sommelierů ČR, a Františkem Koudelou, viceprezidentem a ředitelem vzdělávání ASČR, zaujala vyspělost i profesionalita všech finalistů.
„Myslím, že letošní dvoudenní koncept akce se osvědčil. Ocenili jsme s kolegy vysokou připravenost soutěžících, což je samozřejmě také výsledek skvělé práce pedagogů na školách, kteří studenty připravili. Jsme rádi, že BOHEMIA SEKT Trophée Talent už více než dvacet let studenty motivuje a že je o soutěž stále velký zájem,“ říká Ivo Dvořák.

Profíci nastoupí za týden

Týden po mladých talentech nastupují profesionálové. Ve čtvrtek 16. října, proběhne v pražském hotelu Stages finále patřící právě kategorii Professional. Závěrečnou část lze sledovat živě na Facebooku Asociace sommelierů ČR – ideální příležitost vidět, jak se rodí další tváře české sommelierské špičky.

BOHEMIA SEKT Trophée Talent je už více než dvě desetiletí symbolem poctivé práce s vínem v české gastronomii. Za soutěží stojí Asociace sommelierů ČR a společnost BOHEMIA SEKT, partnery jsou mimo jiné Makro ČR, Vinařský fond, Vína z Moravy, vína z Čech, Asociace hotelů a restaurací ČR, Pulltex a Merlot D’Or.