Mr. Drink: NEGRONI

KOKTEJL MĚSÍCE/ ČERVENEC. Negroni je stálice. Během letních měsíců bývá sice občas ředěn sodou, aby nebyly účinky alkoholu tak silné. Ale možná je pak lepší, počkat si na večer a vychutnat si jej tak, jak to má být.

Gastronomická média si potrpí na žebříčky. Jedním z nich je každoroční přehled nejčastěji objednávaných koktejlů v předních barech světa. Nejvyšší příčku z padesáti možných za rok 2022 obsadil NEGRONI, drink, který je – mimoděk – spojen s Prahou. Jeho recepturu vyprovokoval hrabě Cammillo Luigi Manfredo Maria Negroni, Florenťan, bonvivant, dobrodruh a playboy.

Po návratu ze Spojených států, kde prožil třetinu života, oženil se (v roce 1903) s pražskou rodačkou Ante Zazworkowou (to je to spojení) a pronikl do světa barů a koktejlů, se zařadil mezi populární florentské  bar-flies. Při své každodenní tour de Florence bars někdy na přelomu let 1919/1920 přiměl barmana v Caffé Casoni Fosca Scarselliho přidat k známému AMERICANU (stejným dílem Campari Bitter a vermouth rosso) šplouch ginu a receptura NEGRONI se vydala na svou dodnes trvající pouť:

3 cl gin

3 cl Campari Bitter

3 cl vermouth rosso

Koktejl se připravuje v míchací sklenici a podává v koktejlce (kalíšek má tvar V, takže v barmanském žargonu se o sklence mluví jako o ví-šejpce). Stále častější servis je on the rocks, s ledem. V tom případě barman sáhne po nízkém tumbleru zvaném old-fashioned glass (na snímku).

V současnosti se prosazuje servis koktejlu s ledem v objemné sklence na víno. Barmani ho odkoukali od španělské inovace GIN TONICA a novodobé praxe použité v případě APEROL SPRITZ. Když si to host nechá líbit, tak ať, ale erudovaný bar fly (stálý host) inovaci spíše odmítá a vyžaduje klasiku.