Jsou svěží, hravá, příjemně pitelná. Perlivá vína, které naši vinaři vyrábějí výhradně z moravských a českých hroznů. V regálech obchodů je objevíte snadno podle typické české vlaječky na uzávěru. A pro slunečné dny jsou ideální. Mezi vinařství, která „bublinky“ již nabízí zákazníkům patři Patria Kobylí, Vinařství Jan Plaček, Vinařství Říha, Vinařství Šalša a Vinařství Vajbar.
Založením značky „bublinky“ Vinařský fond reaguje na stále rostoucí trend perlivých vín, která se těší popularitě u nás i v zahraničí. „Bublinky“(více o značce ZDE) slibují zákazníkům jednodušší orientaci mezi českými a zahraničními perlivými víny. Dále záruku kvality, jasně definovaný charakter a ekologické postupy při jejich výrobě díky sycení kvasným plynem.
„Zájem o výrobu „bublinek“ mezi vinaři stoupá. Už jsme přesáhli magickou hranici patnácti vinařství, která jsou v různých stadiích registrace. Další se doptávají. Takže pro začátek to vypadá slibně,“ uvedl Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu. Právě ten který je držitelem ochranné známky „bublinky“. „Jedním z prvních a nejaktivnějších je Vinařství Vajbar. To už „bublinky“ uvedlo do vinoték. A podle majitele Bronislava Vajbara vizuál i název fungují tak, jak jsme si přáli. Lahev je mezi ostatními produkty vidět a pro zákazníky jsou „bublinky“ uchopitelnější než cizojazyčné názvy.“



„Bublinky“ se v první řadě odlišují názvem a grafikou, ale také specifikací, ze kterých moravských a českých hroznů je vinaři mohou vyrábět. „Oproti zahraničním perlivým vínům si český zákazník může přečíst na zadní etiketě z jakých hroznů a v jakém poměru vinař víno vyrobil. A v neposlední řadě u moravských perlivých vín máme svěží dynamickou kyselinu, kterou většina zahraničních vín postrádá,“ uvedl Bronislav Vajbar, majitel Vinařství Vajbar.
Veltlín, Müller i Frankovka bublinkám sluší. A co dál?
Konkrétně v tomto vinařství vyrábí bílé bublinky z odrůd Veltlínské zelené a Müller Thurgau. „Veltlínské zelené používáme na výrobu perlivých vín již dlouho a máme s ním jen ty nejlepší zkušenosti. Hrozny na Frizzante selektujeme již ve vinici, stejně jako pro výrobu základního vína na sekty. U růžových „bublinek“ byla naše volba jednoznačná – Frankovka,“ doplňuje Bronislav Vajbar.
Pravidla Vinařského fondu pro „bublinky“ stanovují, že minimálně 60 % musí tvořit hlavní odrůda Veltlínské zelené. Tu pak mohou doplnit odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Neuburské a nearomatickými PIWI odrůdami. Podíl těchto PIWI odrůd však nesmí přesáhnout 10 %. V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jedno-odrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůdou je Rulandské modré.
Ekologicky, čistě, kvalitně
„Bublinky“ musí vinaři dle stanovených pravidel vyrábět s důrazem na ekologický přístup. Vinařství Vajbar využívá k sycení perlivého vína přírodní CO2 z kvašení hroznů, což výrazně snižuje uhlíkovou stopu vinařství. „Proces výroby je těžký. Pokud chcete mít kvalitní frizzante (perlivé víno), musíte začít již na vinici – nesmíte hrozny nechat přezrát. Veškerá výroba, filtrace, plnění a dosycování probíhá u nás ve vinařství na nejmodernější přetlakové lince GAI. Sycení probíhá 100% přírodním CO2, které si naše vinařství jímá při prvotním kvašení hroznů. Vracíme tak do vína jeho vlastní CO2 a snižujeme tak uhlíkovou stopu,“ říká Vajbar. Jeho vinařství potřebuje celých šest měsíců od sklizně, než může začít lahvování. V letošním roce přitom vinařství plánuje vyrobit cca 20 000 lahví.

Perlivá vína jsou už několik let na vzestupu, tyto nápoje mají širokou skupinu fanoušků. Podmínky užití značky umožňují vinařům také plnění do plechovek, které jsou velmi populární obzvláště mezi mladými zákazníky. Distribuci vín nechává Vinařský fond na jednotlivých vinařích. Postupně by „bublinky“ mohli zákazníci nakoupit vedle e-shopů vinařů a vybraných vinoték i prodejnách obchodních řetězců po celé České republice.
„Jsme na začátku, ale přijetí „bublinek“ je zatím vstřícné. Cena je také záležitostí vinařů. Obecně ale platí, že charakterem jde o dostupný produkt. Cenová konkurence vín ze zahraničí je opravdu brutální a na podobné částky se naši vinaři dostanou jen stěží. Nicméně sázíme na zaručenou kvalitu, jasně definovaný charakter a čistě domácí produkt, což garantuje česká vlaječka na uzávěru,“ uzavírá Vičar.