První doušek nového ročníku, první polibek nových vín, a slavnosti chutí spojených s podzimem a radostnými výdobytky letošní sklizně. To jsou Svatomartinské hody. Kam na Svatomartinské víno a husičku? Možná už máte za sebou první ochutnávky, dnes však svatomatinská jízda startuje v tradičním duchu. Od 11 hodin a 11 minut, 11.11.2025. Mladá vína letos pocházejí z vyrovnaného ročníku a jsou tradičně svěží, ještě trochu rozjívená, živá, o to lépe pak spláchnou tradiční svatomartinské pokrmy, tedy husu. kachnu, zelí, speciality z kaštanů a dýní. A kam se vypravit?
Svatý Martin nám sice mnoho sněhu zatím nepřinesl, alespoň co se nížin týče, přesto kalendář je nesmlouvavý. Do Vánoc zbývá šest týdnů, do konce roku o jeden víc, ale ještě než se pustíme do adventních radovánek je tu mladé víno. Lehké, svěží, ideální příležitost ochutnat první výsledek letošní práce ve vinicích, potěšit se a naladit se na sychravé podzimní období. A také radostně zahájit sezónu ochutnávek nových vín.
Vinaři hlásí ročník plný čisté ovocnosti, jemných kyselin a vyvážené svěžesti – ideální k tradičnímu svatomartinskému menu: husa, zelí, knedlík a sklenka červeného Svatovavřineckého nebo Modrého Portugalu, případně svěžího svatomartinského rosé, to je čistá radost. Ať už zamíříte na slavnosti v Brně, Znojmě, Mikulově, nebo na svatomartinské hody v Praze, jedno je jisté: první doušek svatomartinského vína je vždycky nejmilejší. O letošním Svatomartinském vínu čtěte více ZDE. Nutno dodat, že vypít by se mělo do jara, tak je třeba se snažit. A kam se na ně a typické dobroty k němu vypravit? Zde jsou naše tipy.
Krojované průvody i cimbálovka
Ve velkém stylu startuje dnes Svatomartinský košt v Brně na náměstí Svobody. Každý rok prochází centrem Brna průvod se sv. Martinem v čele. Tady opravdu přijíždí na bílém koni, bez ohledu na počasí. A přivází i na 100 druhů mladých vín z vinařství Moravy a Čech. Cimbálovka, svatomartinské dobroty a dobrá nálada tradičně nechybí.
Svatomartinské ochutnávky pak ve velkém proběhnou i v Kutné Hoře, prostorách kláštera svaté Voršily, kde vinaři nabídnou nová vína z produkce Vinných sklepů Kutná Hora.
Žehnání Svatomartinskému vínu proběhne již tradičně v Uherském Hradišti. V atmosféře královského města a srdci Slovácka se slaví vesele, barevně a krojovaně. Martin na bílém koni v doprovodu vojenské družiny a krojované chasy přiveze mladé víno za zvuku zvonů. A do rytmu degustací opět zahraje cimbálovka. Další košty pak proběhnou například ve vinotéce ve Strážnici, ve Valticích ve Vinařské stodole, na náměstí a na zámku v Mikulově či na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem.


O víkendu se pak slavnosti rozběhnou naplno. V Zaječí se bude konat Svatomartinský košt vín s posezením u cimbálu. Akce Svatomartinská vína a husí a kachní hody v Bukovanech soustředí typické dobroty a vína několika místních vinařů od čtvtka do neděle v hotelu Bukovanský mlýn. A krojované svatomartinské slavnosti proběhnou v sobotu 15.11. i v Bzenci. Opět budou spojené s příjezdem sv. Martina s jeho družinou, žehnáním mladých vín i otevřenými sklepy řady vinařů. Ochutnávky mladých vín pak samozřejmě budou pokračovat i v dalších týdnech a na dalších místech Moravy a Čech.
NAŠE TIPY: Pražská Svatováclavská vinice, Kampa Park i Hliněná bašta

Svatý Martin letos přijede i na Svatováclavskou vinici v Praze. Od soboty až do pondělí 15.-17.11. naplní svatomartinská atmosféra areál Villy Richter a nejenom atmosféra: mladá vína, dobré jídlo a nádherný výhled na Prahu přímo z vinice, v případě nepřízně počasí i s vyhřívaným party stanem pro všechny ty, kteří chtějí oslavit letošní ročník na historicky nejstarší doložené vinici v Praze.
Svatomartinská elegance na Vinohradech
V srdci pražských Vinohrad, v Apelaci 21, se letos svatý Martin nese v duchu noblesy a moderního pojetí tradice. Od 11. do 15. listopadu zve šéfkuchařský tým restaurace na husí hody s lehkostí a elegancí, kde se klasika potkává s gastronomickým uměním.
Menu otevírá husí kaldoun se žloutkovými nudlemi a zeleninou na másle, následovaný dvojicí předkrmů, které zaujmou i ty největší požitkáře – smažená husí játra se zelím a chilli majonézou nebo paštika s foie gras a višněmi.
Hlavní chody jsou koncertem textur i vůní: nadívaná husa s kaštanovým ragú, grilované prso s kedlubnovým zelím a pomerančem či konfitované stehno s demi-glace z husích kostí.
Závěr patří buchtě s povidly, mákem a vanilkovým krémem – nostalgie i moderní gastronomie v jednom.
Apelace 21, Záhřebská 21, Praha 2 – Vinohrady
Osobitá restaurace opět nabídne zážktek se vším všudy



Jen pár minut od Prahy, uprostřed zeleně Průhonického parku, stojí Hliněná Bašta, restaurace s reputací poctivé kuchyně a přirozené elegance. Od 7. do 16. listopadu tu servírují Svatomartinské husí hody, které ctí tradici v celé její kráse.
Menu začíná husím kaldounem s masovým knedlíčkem, pokračuje opečenými husími játry foie gras s karamelizovanými jablky a vrcholí konfitovaným husím stehnem s červeným zelím a variací knedlíků a lokšů.
Nechybí ani husí paštika s cibulovým chutney a specialita podniku – kynutý blboun plněný trhanou husou a moravským zelím. Pro jedlíky je přes celý talíř, ale dá se objednat i v menší porci (skoro přes celý talíř)
Pro větší skupiny připravují i celou pečenou husičku s veškerými přílohami. K dokonalosti zážitku patří svatomartinská vína z vinařství Šoman – Müller-Thurgau, Zweigeltrebe rosé i Svatovavřinecké.
Bašta nabízí atmosféru rodinné hostiny, poctivou kuchyni a laskavé detaily, které dělají z obyčejného oběda svátek.
Hliněná Bašta, K Dálnici 12, Průhonice
Luxusní husa pod Karlovým mostem


Když se tradice setká s luxusem a výhledem na Vltavu, vznikne zážitek, který nelze napodobit. Kampa Park, jedna z nejznámějších pražských gurmánských adres, připravuje od 11. do 16. listopadu svatomartinské menu, které posouvá husí hody na úroveň haute cuisine.
Začíná se carpacciem z husích jater foie gras se šunkou Ibérico a mango chutney, následuje husí kaldoun s černým lanýžem a v hlavní roli přichází konfitované husí stehno s dýňovými knedlíčky s lískovými oříšky a rozmarýnovým jus.
Sladká tečka? Ořechové taštičky s máslem a zmrzlinou ze sušených švestek.
Celé degustační menu stojí 2 450 Kč – a nabízí kombinaci dokonalé kuchyně, výhledu, vína a atmosféry, která se neomrzí.
Šéfkuchař Marek Raditsch zde pracuje s precizností i emocí, které dělají z Kampa Parku synonymum pro luxusní oslavu gastronomie.
Kampa Park, Hegertova cihelna, Na Kampě 8b, Praha 1 – Malá Strana
Resort Oblík: Když svatý Martin projíždí Středohořím
Na úpatí Českého středohoří, obklopen vinicemi a krajinou s výhledem na Oblík, stojí Resort Oblík – místo, kde se propojuje gastronomie, víno a klid. Jeho restaurace Remedi přichází se Svatomartinským menu ve dnech 11. a 14.–16. listopadu, které je poctou tradici, ale i moderní gastronomii.

Začíná se terinou z foie gras s máslovou brioškou a mořskou solí, pokračuje husím kaldounem se zeleninou a domácími nudlemi a vrcholí dorůžova pečeným husím prsem s kroketou z konfitovaného stehna, pyré z červeného zelí a brusinkovým jus.
Dezertem je trhanec s vanilkovou zmrzlinou – nostalgický závěr s vídeňským duchem.
Menu (1 790 Kč) lze doplnit o vinné párování se čtyřmi vzorky, které spojuje Burgundsko, Wachau, Beaujolais a Moravu. Šéfkuchař Josef Pindur tu dokazuje, že i svatomartinská husa může být elegantní, lehká a promyšlená do posledního sousta.
Resort Oblík – Restaurace Remedi, Raná 28, České středohoří














