Houbový kuba se základem v ječných kroupách či krupkách, vytuněný houbami, s česnekem, který má říz a s vůní majoránky. Pěkně dokřupava zapečený… Dříve jídlo chudých a jako pokrm bezmasý i dokonalý postní hlavní chod. „Jez, uvidíš zlaté prasátko,“ traduje se v nejedné rodině. K radosti těch, kdo milují houby a české chutě a k nelibosti těch ostatních. Kuba sice společnost u stolu občas rozděluje, ale přece jenom, zapomínat by se na něj nemělo. A nejenom proto, že je to tradice. Ale i proto, že je vážně super.
Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě… Tak tohle je ten správný příklad. Kdo pilně v létě a na podzim chodil na houby, a své úlovky také poctivě sušil, zavařoval, mrazil…, je připraven. Polovina práce je hotová. Sušené houby stačí namočit, stejně jako kroupy, což ještě nějakou tu hodinku potrvá, ale pak už je to jednoduché jako facka. Dřív se totiž s vařením lidé moc nepárali a přesto i ty nejjednodušší staročeské dobroty patří často k těm nejlepším. Kubu i s jeho hezkým staročeským jménem nevyjímaje. Mimochodem ono jméno má pravděpodobně také po houbě a to po stročku trubkovitém. Jde o houbu tvarem podobnou lišce ale s tmavým až černým zabarvením. Proto se ostatně říká pokrmu i černý kuba, neboť lahodnému stročku dříve lidé přezdívali právě Kuba nebo dokonce Kubíček.

RECEPT: Kuba z krup a lesních hub
Suroviny: 120 g cibule, 50 g sádla, 220 g krup, 20 g sušených hub, 200 ml drůbežího vývaru, 100 g čerstvých (nebo naložených) hub, nejlépe hřibů. Půl lžičky kmínu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvé majoránky, snítka čerstvé petrželky
Postup: Kroupy namočíme a necháme hodinu odstát. Pak je propláchneme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu, osolíme, uvaříme do měkka, vodu slijeme. Na sádle orestujeme dozlatova cibuli a čerstvé houby pokrájené na kousky. Přidáme kmín, posekaný česnek, kroupy a vše důkladně orestujeme přibližně 2 minuty. Houby namočené předem ve vývaru rozmixujeme. Houbovým vývarem podlijeme kroupy a vaříme do hustší konzistence. Nakonec přidáme majoránku a petrželku. Pekáč si vymažeme sádlem troubu předehřejeme na 160° C a pečeme zhruba 15 minut.













