Neokoukané výhledy na Prahu, letošní Večeře v oblacích hostům nabízí Prahu opět z nové perspektivy. Stejně jako v loňském roce hostí gastronomicko-adrenalinovou akci Praha 5, Smíchovskou náplavku však vystřídala Mrázovka. Atrakce oblíbená v nejrůznějších destinacích světa ovšem stojí i na dalších pilířích – kreativní gastronimii a také skvělém pití. Pod letošním atraktivním menu je podepsán slovenský šéfkuchař se zkušenostmi napříč planetou, Peter Slačka. Létat a ochutnávat můžete do 14. září.


Ačkoli první hosté už ochutnali lahodné menu inspirované babím létem pohodlně usazeni v gondole ve výšce několika desítek metrů nad zemí (pilotované zkušeným jeřábníkem), další várka odvážlivců má letošní let teprve před sebou. Ke slavnostně prostřenému létajícímu stolu mohou hosté usedat do neděle 14. září. Tradiční podzimní lety letos startují z parku Mrázovka, takže kdo chce nad skvělým jídlem a pitím obdivovat Vyšehrad, Emauzy, Petřínskou rozhlednu i Strahovský stadion, může ještě zkusit zaplnit poslední místa. A pak se nalodit, usadit a nakonec už se jen trochu pootočit.

Večeře v oblacích v sobě spojuje fine diningovou restauraci s vyhlídkou z výšky cca 50 metrů. Tím, že je stůl pro 22 hostů upevněn k jeřábu, může se zdvihnout kdekoliv, kde je dostatek místa. Letos zakotvil v parku Mrázovka, blízko Sokola a spodní stanice lanovky hotelu NH Prague City. Z ptačí perspektivy je tedy vidět Smíchov včetně Vltavy a protějšího nábřeží s Vyšehradem, Podskalím a pankráckými mrakodrapy. Z druhé strany se postupně odhaluje Petřín a Strahov.
Bojíte se? Sklenka bublinek povzbudí, posádka navodí skvělou náladu
Případného strachu z výšky vás zbaví šampaňské před startem, bezpečnostní pásy v sedačkách a síť pod stolem a křesly. A taky kuchaři, servis a šéf letu, který dbá nejen na to, aby vše bylo báječné, ale také, aby řeč nestála. Odvážnější užívají hned, bojácní pomalu začínají dýchat příjemně usazení kolem stolu, v jehož středu připravuje šéfkuchař na dvou metrech čtverečních exkluzivní pokrmy. Ať už tříchodový oběd, čtyřchodovou večeři při západu slunce či pozdní večeři pod hvězdami, kořeněné adrenalinem jsou to nezapomenutelné chody.

Letos opanoval plošinu v oblacích šéfkuchař Peter Slačka. Zářivá hvězda slovenské gastronomie je tak ve „výškách“ jako ryba ve vodě. Zkušenosti sbíral ve fine diningových restauracích v Austrálii, Portugalsku, Švédsku a Velké Británii, aby do rodné Bratislavy vnesl svěží zahraniční větřík. A obohatil tamní gastroscénu moderní slovenskou kuchyní kombinovanou nápaditě se světovými prvky.
Menu slovenské i české, moderní, s dotykem dálek
Kuchařem se Petr Slačka přitom stal náhodou. Při studiu chodil na brigádu do stánku s gyrosem a uvědomil si, jak moc ho těší, když lidem chutná. Z prvního angažmá, vyhlášené bratislavské restaurace Karibik, pak stoupal dál, do nově otevřeného hotelu Kempinski. Po zkušenostech v michelinských restauracích ve světě otevřel restauraci Baroza a po otcovské dovolené snídaňové bistro Jolk, které fungovalo jako pop-up čtyři měsíce. Pro bar Kwāntu v Londýně, zařazeném do žebříčku TOP 50 nejlepších barů světa, vytvořil jídelní lístek.
Letos v létě připravil menu na Večeři v oblacích, která se po přestávce vrátila v srpnu do Bratislavy. Nyní jej prezentuje v Praze. Liší jen v lokálně dostupných sezonních surovinách. Základ tvoří chutě babího léta.


A hned rozjezd má slušný zážitek: ceviche s jemným nádechem křenu jdou výborně k Verdicchiu z Benátska. Ano, tady se mu říká jinak, než například v Marche. Zde je to Turbiana či Trebbiano di Lugana. To mu ale neubírá nic na svěžesti, kyselince i jemné mineralitě provázející tak pěkně svěží tóny marinované ryby.
Následuje barevná, voňavá a překvapivá kulajda plná chutí, ozvláštněná špetkou libečku, pohankou a speciálně upraveným žloutkem. Hlavní chod představuje jemné telecí líčko s karamelizovaným jablkem a chipsy z topinamburu s lískovými oříšky. A k němu rakouský Grünner Veltliner Weissenkirchen Federspiel z Domäne Wachau ročníku 2023, který se sebevědomým ustojí i tenhle pokrm výraznější a bohatší chuti. Vegetariáni si pochutnají na ceviche z lilku a pečeném květáku se „spáleným“ jablkem a topinamburovými chipsy. Sladký závěr v podobě malinového crème brûlée s růžovým pepřem pak vystřelí do nebe nejenom ledovým dotykem máty, ale i tradiční „zakouřenou“ show.
5 v 1 aneb: výhled, let, adrenalin, chuťový zážitek i charita


Oběd či večeře v oblacích se podávají pouze první dva prodloužené zářijové víkendy – od 4. do 7. září a od 12. do 14. září. Přijít můžete na tříchodový oběd, čtyřchodovou večeři či na večeři při západu slunce. Cena za menu včetně nápojů a uvítacího drinku začíná na 3 190 Kč za osobu. Rezervace je nutná, stejně jako výběr menu předem – masového či vegetariánského. Na webových stránkách dinnerinthesky.cz můžete zakoupit dárkové poukazy či si zarezervovat konkrétní termíny. Dinner in the Sky přispívá na Vánoční charitativní aukci DEJME DĚTEM ŠANCI, která podporuje děti z dětských domovů.