Ribera del Duero – příběh druhý. Vinařské stezky v Castilla y León

S chutí Tempranilla na patře usínat i vstávat. To je sen. Ale není to sen v krajině, kde se tohle víno rodí. A my pokračujeme v objevování jejích krás i příběhů: vinařských, gastronomických, lidských…

Hotel La Posada de Pradorey, kde trávíme první noc našeho putování po vinařských stezkách, i jeho okolí jsou kouzelné a není divu, že i vinařství Bodega Pradorey patří k jedněm z nejnavštěvovanějších vinařských turistických cílů v Ribera del Duero (více o předchozím putování: vinařských muzeích slavném designovém vinařství Bodega Portia či podzemní katedrále vinařství Don Carlos čtěte ZDE).

Šílenec z Ventosilly

Pozemky zakoupila královna Izabela v 16. století a staly se královským panstvím. Vystavěný palác o sto let později, dnešní hotel, byl oblíbenou zastávkou krále Filipa III., který horoval lovu a dobrému pití.

Věhlas enologické revoluce vinařství se datuje od 1989, kdy jej zakoupil zemědělský inženýr Javier Cremades de Adaro. Celá usedlost byla v úpadku, z některých částí zůstaly ruiny. On však viděl úžasný potenciál ve zdejší půdě, začal vysazovat vinice a vykřikoval do okolí, že místní terroir je nejvíc! To mu vyneslo nelichotivou přezdívku „šílenec z Ventosilly“. Ale historie blázny miluje, a tak byly už roku 1996 k ochutnání první ročníky červeného vína a rosé.

Cíle vinařství jsou dodnes inovace, autenticita a přirozený odraz místního terroiru. Od roku 2016 zde vyrábí vysoce kvalitní vína, ustoupili od dubových sudů a přešli na zrání v jílu, hliněných amforách. Rodina Cremades vlastní vinařství dodnes a jsou jedni z největších nezávisle vlastněných vinařství v zemi. Od královského sídla k inovaci. Tohle se podařilo.

Tady zraje víno i duše: Hola, Ribero! Aneb v sousedství Vega Sicilia

Bylo by až neslušné projíždět Riberou a nezmínit vinařství Vega Sicilia. Takové španělské „Chateau Lafite“ nebo „Mouton“ – vyberte si dle gusta. Vinařství ikonické s víny v ceně astronomické. Asi bychom se tam všichni chtěli podívat, ale není to možné. Dokonce se lokálně traduje, údajně jako vtip, že CEO Pablu Álvarez Mezquirizovi zavolala španělská královská kancelář a chtěla sjednat návštěvu.

„A pro kohože? Pro krále?… Tak ať mi zavolá!“

Jeho reakce – ať už smyšlená či skutečná, ono na každém šprochu… – napovídá, že my obyčejní smrtelníci se za jejich brány nepodíváme. A tak můžeme jen sledovat vysoké stromové hradby, které jediné jsou vidět ze silnice.

Finca Villacreces, jako v jiném, zeleném, světě

Kam se ale dostanete a skvěle si to užijete, jsou jejich sousedi. Vinařství Finca Villacreces. Vinařství, jehož historie sahá až do 14. století, dnes patří mezi nejmodernější a nejudržitelnější producenty regionu.

Prašnou příjezdovkou ve stínu pinií projíždíme kamsi, aby se nám otevřel pohled na větší vilku s trávníkem, bazénem a altánem. Že bychom vjeli někomu na zahradu? Ne. Jen okolí domu vinařství je tak úzce obklopeno rozmanitou „džunglí“ rostlin. A spolu s vinohrady, které se rozprostírají téměř na dotek od altánku, to celé působí jako zahrada. A je to tak dobře, protože první dojem absolutně odpovídá celé jejich filozofii organického přístupu k výrobě vína.

Je načase nasednout na elektrokola a na několika zastávkách si prohlédnout tuhle úrodnou nádheru. Na pozemcích pěstují Tempranillo, Merlot a Cabernet Sauvignon. Moudrá příroda sama nastavila hranice v podobě řeky, piniových lesů a slunných planin, které z každého vinohradu vytváří originální terroir s vlastním mikroklimatem. Nutno dodat, že zhruba 700 metrů nad mořem. Půda je zde hodně písčitá, ale podloží u jižních vinic přechází v oblázky a říční nánosy z řeky Duero. Naopak na severu dýcháte dřevem a jehličím provoněný vzduch jako v lese. Vinohrady Cabernet Sauvignon jsou vystaveny ostrému slunci na rovině obehnané hradbou piniových borovic, jež chrání rostliny před nápory větru.

Lehce šlápnu do pedálu, mezi větvemi lesíka probleskuje světlo a pod koly šustí suchá tráva, člověk by blahem básnil:

Kudy teče Duero, kde vinné révy evoluce,

tam dobré je mítsklenku vína vždy poruce!

Organické víno & lokální tapas

Zvlášť když přichází na řadu stylové občerstvení a sklenička vína přímo z terénu. Popíjíme v altánku s výhledem na rostoucí Tempranillo téměř na dotek. Místní sýry, chorizo, domácí španělská omeleta. Může to být ještě lepší? Degustujeme dvě skvělá červená, jejichž věhlas obletěl svět.

Vlajkovou lodí vinařství je víno s názvem Pruno (v překladu švestka). Blend (93 % Tempranillo, 6 % Cabernet Sauvignon a 1 % Merlot) označil světový kritik Robert Parker za nejlepší víno Španělska pod 20 dolarů. Je snadno pitelné a ukazuje typický charakter Ribera del Duero. Pruno zraje 10 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech.

Pruno ročník 2022 má intenzivní barvu zralé višně s jiskrným fialovým okrajem. Na nose červené ovoce, bazalkový list a svůdná mineralita. Víno je plné, chuť jde ruku v ruce s dobře integrovaným tříslem. Vynikající a komplexní. Hořká čokoláda, třešně, lékořice v dlouhém dlouuuuhém závěru.

Zájem o Pruno po jeho „objevení“ astronomicky stoupl a je nejprodávanějším produktem vinařství. Poptávka byla tak vysoká, že se vinařství rozhodlo uspořádat festival „El Día de Pruno“ na jeho počest. Všichni účastnící přijdou v bílém. Na programu jsou degustační a zážitkové workshopy, práce ve vinohradu se specialistou, enologická znalostní soutěž (ok!), zazní vše o práci se sudy a stáčení, nechybí tvorba vlastní etikety… To vše s hudebním doprovodem a vínem, které teče proudem!

Ve Finca Villacreces ovšem nezůstali jen u jednoho slavného blendu. Mají jich několik (například Specimen, Nebro) a jeden pojmenovali po svém vinařství: Finca Villacreces 2020. Tvoří je odrůdy 96 % Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon a 1 % Merlot. 14 měsíců pak zraje v nových francouzských dubových sudech. James Suckling ohodnotil počtem 93/100 bodů.

Víno má výraznou temně inkoustovou barvu. V nádechu káva, borůvky a ostružiny, grafit. Plné maskulinní víno s ovocnou a kořenitou strukturou, komplexní, s dlouhou dochutí a jemnými kouřovými tóny.

Ať už přijedete na pár hodin, na prohlídku, na festival nebo se jen podívat, budete odjíždět s pocitem, že vás tohle jiskrné víno propojilo s přírodou a tímhle krásným čistým kouskem země.

Bodegas Arzuaga Navarro: design, víno a „móda s michelinskou hvězdou“

Z Finca Viilacreces to bylo jen kousek do Quintanilla de Onésimo, kde jsme zakotvili v prestižním a módním Bodegas Arzuaga Navarro.

Florentin Arzuaga založil vinařství v 90. letech a od té doby se jim skromně řečeno daří. Všichni členové rodiny zde tvrdě pracují a na co sáhnou, to mění na zlato. Design, prezentace, jejich michelinská restaurace Taller Arzuaga.

Dcera Florentina a Maríi Luisy – Amaya Arzuaga je významná módní návrhářka a podnikatelka. Založila vlastní značku oděvů, brzy získala mezinárodní renomé a své modely prezentovala snad na všech světových molech. Svou značku prodává v 36 zemích. Jen ve Španělsku nese její jméno přes 200 butiků. Získala mnoho ocenění, dokonce v roce 2013 jako první žena obdržela Národní cenu za módní design. Nyní se věnuje vinařství. Na pozici ředitelky pečuje o hotel & spa Arzuaga a restauraci Taller, která v roce 2020 získala jednu michelinskou hvězdu. Vytvořila vlastní řadu prémiových vín Tempranillo pod svou značkou Amaya s krásnými etiketami návrhářských modelů.

Řídí celkový koncept hotelu a restaurace propojení módy a gastronomie, designového prostoru jako zážitku pro návštěvníky.

Farma ve znamení paroháče

Celý komplex se nachází přímo na farmě La Planta. Vinohrady o rozloze 150–210 ha jsou obklopeny hustými piniovými a dubovými lesy s divokou zvěří. Proto v logu Arzuaga dominuje statný dvanácterák. Převažují jílovité půdy s vápencovým podložím, které sahá zhruba jeden metr pod povrch, což se velmi kladně projevuje na mineralitě a prašnosti v chuti a struktuře vín.

Kamkoliv se hnete, láká vás nápaditý design. Propojení dřeva, kamene, velkých oken s přírodou a vinicemi na dohled. Vše v harmonii s okolím.

Nechybí ani wine-tour mezi sudy, ukázkami zrání v lahvi a betonovými tanky. Průvodkyně zhasíná a jemná melodie doprovází působivé promítání a prezentaci filozofie a péče o produkty vinařství. Vše žije a tančí na mohutných tělech betonových tanků. Nevšední show zaručena.

VÍNA DNE: Ribera del Duero a Tempranillo podruhé

ARZUAGA, La Planta 2023

100 % Tempranillo, výborné, dobře pitelné, mám chuť si dát ještě sklenku

ARZUAGA Pago Florentino 2021

Opět 100% Tempranillo (Cencibel) z jejich vinic v regionu La Mancha, poblíž Ciudad Real, ovocný profil, lehčí, krásná barva, 12 měsíců v dubu

ARZUAGA Crianza 2022

Tempranillo do třetice a opět nádherné: aroma vařených třešní a eukalyptu, živá kyselinka a taniny. Skvělá mineralita a prašnost, V závěru opět ovoce, samet, délka a elegance.

S jídlem roste chuť. Na Tempranillo? Nejenom

    Do Taller vstupujeme velkým arkádovým průchodem mezi bodegou a jídelnou. V jejím středu se nachází otevřená kuchyně. Tlumené barvy, velká okna s výhledem do vinic umocňují harmonický pocit.

    Čeká nás fantastický chuťový zážitek pod taktovkou šéfkuchařky Sary Ferreras. Vlastně zážitky, protože celé menu je o 12 chodech, propracovaných do posledního detailu, spolu s vinným párováním.

    Všechna zelenina pěstovaná na farmě la Plata a je organická. Popis jednotlivých chodů je nenápadný, jednoduchý. Jeden z předkrmů „Křepelčí hnízdo“ tak opravdu vypadal a byl servírován na vinném listu s lososím kaviárem.

    Pokrm „Naše organická zeleninová zahrádka“ obsahovala několik variací na okurku v nevšedních podobách. Podobně také chod s názvem „chřest“ byl podáván s chřestovým šalotkovým krémem a vývarem z chřestu se slaným marshmallowem.

    Nechyběl rybí pokrm v době mořského ďasa v omáčce z uzeného česneku a paprik s pomeranči, středomořské krevety s mladým hráškem, kančí jazyk s pastrami, kanice s piniovými oříšky a lanýži a jehněčí kotleta nebo ochutnávka jejich domácích chlebů (třeba s meruňkami a ořechy), másel (například máslo s shitake) a olivových olejů.

    Milovníky dezertů čeká opravdový majstrštyk – Bílý dezert – bílá pěna, bílý smetanový krém, několik bílých struktur a mango. Dezert lehký jako vánek, jen lehce nasládlý, jemně kyselkavý a spolu s top výběrem someliérky Ireny González dezertním vínem Kracher prostě dokonalé.

    Vinařství Arzuaga je stoprocentním enoturistickým požitkem po všech stránkách a nelze ho na zlaté míli Ribery del Duero minout. Byla by to veliká škoda.