Chcete zažít Kastilii ve své opravdové autenticitě? V nenápadném údolí oblasti Kastilie a León se pijí nápadně dobrá vína! Tady se zrodily slavné klarety, tradiční růžové víno, které kombinuje bílé a červené hrozny a nese v sobě lehkost a svěžest. Cigales není možná tak často skloňované jako Ribera del Duero nebo Rioja, ale poznání místních vinařství, hradů a restaurací jsou nezapomenutelnými doušky španělskách chutí a vůní. Vydejte se tedy s námi DO Cigales, kraje růžových odstínů.
Cestou do srdce Cigales zastavujeme v nedalekém Peñafiel. Stejnojmenný hrad postavený na vysokém hřebeni je působivým symbolem celé vinařské Kastilie. Z jeho úctyhodných hradeb se nám otevírá výhled na vinice Ribery i Cigales. Kamenná pevnost ve tvaru lodi dnes hostí Národní muzeum vína. Tady nás doslova obklopují dějiny španělského vinařství s krásnou galerií vín.





Doplňujeme minerály!
Po celodenním objevování nových chutí, vůní a historie je na místě pořádně dobít baterky. Ideální zastávkou je bývalý cisterciácký klášter z 12. století. Luxus v klášteře? Tohle není oxymóron, ale pětihvězdičkový hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena. Historické termální lázně spojují duchovní dědictví s moderním komfortem. Křížovou chodbou pod kamenným obloukem procházíme do spa & wellness zóny, která má přes 2 000 m². Termominerální bazény jsou napuštěny vodou z léčivého pramene San Bernardo, která je bohatá na sodík, vápník, sulfáty. Mniši prý vodou zavlažovali vinice, nic jsme nenamítli a svlažili i sebe.



V částečně podzemních kamenných prostorách hotelu večeříme v restauraci Converso. Šéfkuchař připravil moderní tasting menu z místních sezonních potravin a vlastní organické zahrádky:
- Foie terinu s hříbkovým práškem a gelem ze sušených meruněk
- Rýží s chobotnicí, houbami a cibulovým karamelem
- Kachní prsa s ovocným krémem
- Tresku s kastilským krémem
- Kornoutek Canutillo plněný piniovými oříšky a sýrovým krémem s rozmarýnovým sorbetem
V návaznosti na dávnou historii stále produkují své víno Converso Crianza D.O. Ribera del Duero. Skvělé, elegantní vyvážené Tempranillo dostalo jméno podle „los conversos“, tzv. konvertitů – nevěřících, kteří pomáhali mnichům s výrobou vína a zemědělstvím výměnou za stravu a přístřeší.
Více o předchozím putování po vinařských stezkách v Castilla y León čtěte ZDE PŘÍBĚH PRVNÍ A ZDE PŘÍBĚH DRUHÝ
Casa Cueva de Dueñas: tajemství klaretu pod povrchem
Vesnička Dueñas v údolí Cerrato působí velice poklidně. Ovšem kopcovitý terén posetý tu a tam prastarými malými domky z hrubě opracovaných kamenů a hlíny, se střechami porostlými trávou, jejíž stébla vykukují z kdejaké škvírky, skrývá 168 bodegas a 94 casas, jeskynních sklepů a obydlí.






Skromné podzemní domky s malými okenními otvory ručně vyhloubili a vytesali nejchudší zemědělci přímo do skal. Místnosti sloužily rodinám k bydlení, ke skladování potravin nebo zpracování vína. Pece na chleba, trojnožky, stáje, na co nám padne zrak připomíná tvrdou práci a drsný venkovský život Kastilie.
Dnes se s nimi vracíme v čase na začátek příběhu vinařské tradice regionu. Vstupujeme do chladného kamenného prostoru s velkými dřevěnými sudy, lisy a káděmi a první sklenka klaretu tady chutná snad ještě autentičtěji! Podle Asociace Bodegas y Casas-Cuevas de Dueñas v roce 1880 bylo obývaných stále 235 domů
Moderní pohled na růžová vína
Jen pár kilometrů dál leží vinařství Pago de Trascasas, které patří k těm, jež ukazují, že Cigales není jen historie, ale i inovace. Rodinné vinařství Alfréda Santamaría spojuje rurální styl s enoturismem. Ve výrobě vín sází na kvalitu a charakteristický styl elegantních růžových vín.


Jejich bílé 2021, 13,5 % alkoholu přímo ze sudu je kombinace Verdejo a dalších místních odrůd. V nádechu suchá tráva a prašnost oslavují unikátnosti místního terroir. Na patře se rozvine ananas a nektarinka, náznak slanosti. V dlouhém závěru dostává vše zmíněné lahodný krémový kabát.
„Konkurence je tady velká, je potřeba se odlišovat,“ říká Pablo, druhá generace tohoto vinařství a nalévá nám klaret Possado 13,5 % alkoholu, v lehce oxidativnějším stylu. Osobitý styl a 6 měsíců v dubovém sudu udělaly z tohohle vína našeho sexy mazlíčka! Eukalypty, třešně, lékořice, maliny, vyzrálý rybíz, křupavá kyselinka, něžné jogurtové tóny v závěru, to celé ve skvělé kondici a struktuře?! Prostě pecka!




Milovníky červených vín pobaví Trascasas 2015. 14 % alkoholu už zahřeje, okouzlí úžasnou hloubkou i barvou, s vyzrálým ovocem na nose i vchuti, kde dominují černé višně a casis, zemité tóny a jemný dotek bylinek v závěru. Víno tvoří skvělého gastro parťáka pro mořského ďasa, kterého šéfkuchařka grilovala na třešňovém dřívku z vinného sudu, na tzv. Sarmientu.
Mezi vinicemi. Vyhlídka pro bohy
Cestování po výjimečných vinicích v Cigales si zaslouží i výjimečný nocleh. Kombinaci příjemného s užitečným jsme našli ve vesničce Valoria la Buena v bio vinařství Concejo s butikovým hotelem, který vznikl pozoruhodnou přestavbou 300 let staré pevnosti řádu Calatrava.





Při rekonstrukci zachovali zbytky původního zdiva, restaurovali podlahy, obnovili detailní dobové kované a řemeslné prvky. Výsledkem je harmonický design s vizuálně atraktivními zátišími.
Patinu starých časů vystřídá prosklená kostka, supermoderní sklep uprostřed vinic. S terasou a klaretem v naturálním stylu nás čeká dokonalý relax a chill s výhledem pro bohy.



Butiková energie
Nekonečné vinice Tempranilla, Garnachy nebo Albiña stráží hrad Fuensaldaña. Pevnost z 15. století kdysi patřila mocnému rodu Vivero. Gotická architektura, věže a cimbuří působí jako dokonalá kulisa pro degustaci klaretů a crianzy.
Mladý sklepmistr Ricardo Crespo, třetí generace vinařů Eme Bodegas přináší svěží vítr do místní tradice. Svým malým projektem vsadil na historii ručního zpracování hroznů a výroby vína bodegas cuevas.

Scházíme 15 metrů pod zem. Sklepu vévodí ohromný rodový lis na víno z 18. století. Osobně nás provede celým procesem výroby vína. Ručně každá část procesu: od sběru na vinici, přes lisování až po stáčení do lahví a etiketování. Aby se i nadále zachovala řemeslná tradice. Ricardo sám je autorem některých etiket. Vzpomněla jsem si, jak Zdeněk Pohlreich říkal, že drobné nedostatky jsou důkazem ruční práce. Při ochutnávce vín jsme ale žádné nedostatky nenašli. Jak to jen dělají?





Vína Eme Bodegas startovaly jako malý projekt, ale dostává se jim vysokých ocenění z mnoha stran. Například jejich víno bylo součástí párování s pokrmy v 3hvězdičkové michelinské restauraci El Celler de Can Roca v Gironě; červené 100% Tempranillo s názvem „M“ získalo zlatou medaili na frankfurtské Trophy a spolu s vínem „Fanfarron“ stříbrné medailne na VinEspaña.

Největší kastilská lahůdka? Jehněčí!
A protože víno chutná nejlépe s dobrým jídlem, ve Fuensaldaña nesmíme vynechat Bodega La Sorbona. Tradiční restaurace je vyhlášená svým lechazo asado – pečeným jehněčím, připravovaným pomalu v hliněné peci. Křupavá kůrka, jemné šťavnaté maso se úplně rozplývá na jazyku, k tomu sklenka klaretu. To je kombinace, kvůli které se sem vyplatí přijet!
Novinářskou cestu organizovala kancelář Oficina Española de Turismo (OET)

více na www.spain.info
Co šeptají místní kamenné zdi? Nechci být sentimentální, ale putování po Cigales je jako znovuobjevení jednoduchosti, poctivosti a radosti z maličkostí. Čas se tu měří jinak. Ten, kdo přijede do Cigales, nalezne nejen vína s charakterem, ale pozná také unikátní historická místa, pochopí moderní vinařské projekty a jejich pevné ukotvení v tradici a rodinném dědictví a zažije autentickou kastilskou kuchyni.






