Za whisky zážitky po pašeráckých stezkách. Talisker „nezamrzl“, novinka vychází z „ledovcových“ sudů

Skotskem za whisky
Skotsko, ráj whisky, přitahuje turisty stále víc Foto: Joshua Earle, Unsplash

Pravidelný pohled do světa whisky. Rubrika Whisky World 2023 přináší další novinky a příběhy značek ze světa tohoto kultovního nápoje.

Whisky jako magnet pro turisty

Zpráva Scotch Whisky Association uvádí, že whisky turistika byla v minulém roce hlavním cílem návštěvníků Skotska. Prohnali se pěticí regionů (The Lowlands, The Highlands, Speyside, Islay, Campbelltown) a cestou utratili 85 milionů liber, o celých 90 % víc, než v roce 2010.

Žádný div, že se společnost Chivas Brothers na byznysu participovat a rozhodla poprvé v historii zpřístupnit Linn House, zámek na břehu řeky Isla, veřejnosti a to nikoli za hubičku; ubytování se poskytuje dvanáctičlenným skupinám za 9 600 liber/noc nebo čtyřiadvacetičlenným skupinám za 19 600 liber/noc za předpokladu rezervace minimálně dvou přespání.

Hosté se nenudí. Tým zámku pro ně organizuje prohlídky palíren The Glenlivet a Strathisla, rybaření, střelbu na hliněné holuby, golf, výuku v přípravě koktejlů a dokonce výpravy po někdejších pašeráckých stezkách. No, nekupte to!

Skotský dub jako téma

Whyte & Mackay´s Scottish Oak Programme vyhrál v roce 2022 cenu za inovaci produkce v soutěži The Spirits Business Award. Vznikl jako odpověď na skutečnost, že sudy určené pro zrání whisky jsou doposud dováženy jednak ze Spojených států, jednak z některých zemí Evropy.

Ale ve hře byly i jiné otázky. Například jak podmínky růstu stromů ovlivní chuť whisky zrající v sudech z jejich dřeva? Lze ji ovlivnit určitým způsobem vyzrávání poražených stromů a jejich vystavení povětrnostním vlivům po určitý čas? A jaký objem sudu je pro zrání ideální a jak určit stupeň vypálení jeho vnitřku? 

Do programu se zapojily lesní školky, bednáři, majitelé pil i zemědělci. Na pozemcích Fettercairn Distillery, kde se zrodil, vznikl Fettercairn Forrest z 13 000 sazenic, čin vskutku velkorysý a – nezištný! V sudech ze dřeva těchto stromů bude jednou zrát whisky, kterou iniciátoři programu s největší pravděpodobností neochutnají…

Poněkud nastydlý Talisker

Talisker Distillery byla v letech 1830 až 2017, kdy zahájila destilaci Torbhaig Distillery, jedinou palírnou na ostrově Skye. V Čechách byla její produkce vždycky tak trochu Popelkou; desetiletá edice přitahovala jen nemnoho labužníků.

Nedávno značka upoutala pozornost uvolněním pětačtyřicetileté Talisker Glacial Edge 45-Year-Old, vůbec nejdéle stařené varianty značky, jež navíc zrála ve speciálně upravených dubových sudech, které prožily před naplněním tepelný šok. Tucet sudů z amerického bílého dubu, vypálených až na krokodýlí kůži, označovanou v učebnicích jako #4, bylo deportováno na kanadská ledová pole, zbaveno obou dýnek a poté vystaveno teplotě pod bodem mrazu. Pocitová teplota byla ale díky působení arktických vichrů, které se proháněly sudovými torzy, nižší. Očekávaný efekt dokonale vyšel. Dřevo popraskalo působením vody zamrzlé mezi dřevními vlákny, aniž se porušila těsnost sudů; otevřela se tak cesta k většímu kontaktu destilátu se dřevem.

Palírna si nechala inovovaný technologický postup zrání a jeho délku zaplatit. Talisker Glacial Edge 45-Year-Old o 49,8 % alkoholu přijde na 4 500 liber šterlinků…