Veletrh IWSP klepe na dveře

Babí léto zdá se nekončí, podzim se lehce odkládá, ale 21. veletrh International Wine Show Prague, na kterém se představí zajímaví vystavovatelé, úžasná vína, nové trendy a programy masterclass, je napevno 23. října v hotelu Hilton Prague. Vedle zajímavých masterclass pod vedením speciálních hostů Caro Maurer Master MW a Alexandra Koblingera MS se představí nově také vysoce specializovaný Master Somm’s Workshop pro sommeliery.

Nenechte si ujít příležitost zúčastnit se jedinečného workshopu s Alexem Koblingerem, který je držitelem prestižního titulu Master Sommelier a již šestkrát byl v Rakousku zvolen Sommelierem roku:

„Přemýšleli jste někdy, proč se X tak dokonale hodí k Y? Čelili jste někdy výzvě najít specifické víno pro zvláštní jídlo nebo kuchyni? Rád se s vámi podělím o své zkušenosti v degustaci a párování vína a pokrmů.“

Alex Koblinger MS

Court of Master Sommeliers Europe

Alexander Koblinger

Nejsou to vždy pouze vinaři, kteří vybírají víno, ale především ti, kteří znají jeho rozmanitost, milují ho a dokáží ho představit svým hostům. Řeč je o znalcích vína a jeho příběhů, o zapřisáhlých gurmánech, o sommelierech. Jedním z nich je také host podzimního veletrhu, 21. edice IWSP, Alexander Koblinger.

Je nepochybně jedním z nejlepších sommelierů v německy mluvícím světě. Sbíral zkušenosti po celém světě, včetně USA, Velké Británie nebo Arabských Emirátů. Je úspěšný díky svým schopnostem, talent bere jako dárek, vášeň je pro něj impulsem k práci a skromnost je jeho velkou cností. Velmi sympatický „Alex“, jak sám sebe nazývá, spoléhá se na vlastní chuť!

Pro Alexe je povolání sommeliera spíše posláním. S velkým odhodláním a nadšením se věnuje nádhernému světu vín. Avšak v kolébce víno nebylo. Alexander pochází z nejjižnějšího cípu Horního Rakouska, všude jen sníh, led, šnaps a slanina, žádné víno. Jeho rodiče vlastní restauraci, v gastronomii de facto vyrůstal. Práce v segmentu restaurace ho bavila, vyzkoušel vše od lyžařských chat až po diskotéky. Téma vína se před ním otevřelo poprvé v 17ti letech: „Chtěl jsem být ten, který stojí před hosty a má takové znalosti, aby mohl konverzovat a doporučovat vína. Studoval jsem, šel do hloubky, a nakonec se to stalo mojí celoživotní vášní.“

V jedenadvaceti udělal odvážný krok a odjel do New Yorku. Poprvé pracoval jako šéf Sommelier v hotelu Emerson a nyní to byl on, kdo mohl vína doporučovat.

„Šance, že bych v tomto věku byl na obdobné pozici v Rakousku, byla mizivá.“ Do Evropy se vrátil po roce a půl. V oboru pokračoval v Oxfordu – dvou hvězdičkové michelinské restauraci Le Manoir aux Quat‘Saisons. Dalším kariérním krokem byla pozice v legendárního hotelu Burj Al Arab v Dubaji. Tento hotel patří do skupiny Leading Hotels of the World. „Všechno se tam třpytí a vše je opravdové zlato!“ vzpomíná Alex.

V roce 2005 se náhodou ocitnul u bratrů Karla a Rudiho Obauerových ve Werfenu, v restauraci hotelu Obauer, která již celá desetiletí platí za jednu z nejlepších restaurací Rakouska. Zde našel Alexander svůj gastronomický domov a stal se nedílnou součástí tohoto podniku.

„Chtěl jsem být ten, který stojí před hosty a má takové znalosti, aby mohl konverzovat a doporučovat vína. Studoval jsem, šel do hloubky, a nakonec se to stalo mojí celoživotní vášní“

V roce 2011 dosáhl titulu Master Sommelier, titulu, kterého dosáhne jen málo sommelierů – aktuálně 229. V Rakousku již pětkrát získal titul Sommelier roku. V roce 2013 zastupoval Rakousko na Mistrovství světa sommelierů v Tokiu.

Momentálně pracuje pro Döllerers Genusswelten, v restauraci hotelu rodiny Döllerer, která má více než 100letou tradici v pohostinství v Gollingu u Salzburgu. Stávající majitel Andreas Döllerer je držitel ocenění Cuisine Alpine a člen Les Grandes Tables du Monde.

Alex se neskrývá za vznešenou slovní zásobou, vše se snaží popisovat jednoduše, jasně, s vášní pro víno. „Víno je radost ze života, společenská záležitost, zábava a setkání s přáteli. Nechci, aby se host cítil, jako kdybych byl jeho učitelem,“ říká sám Alex. Jeho znalosti a pří- stup k tematice je okouzlující. Konverzace s ním jsou vždy příjemné a zajímavé. Není divu, že si ho jeho klienti a hosté tolik cení!

Usiluje o udržení rovnováhy času pro svou rodinou a času pro náročné pracovní vytížení. Toho dosahuje díky velké disciplíně. Pravděpodobně, je to hlavním důvodem, proč je vždy akční a plný energie. Je opravdovým profesionálem, který navzdory svým úspěchům zůstává oběma nohama na zemi. Dokonce je jediným Master Sommelierem německy mluvících zemí, který stále pracuje v restauraci: „Zkrátka to miluju!“ prozrazuje na sebe Alexander Koblinger.

Caro Maurer

Caro je původem z Bavorska, studovala v Mnichově vědy o komunikaci a dějiny umění. Svoji kariéru novinářky začala jako korespondentka v New Yorku a Los Angeles. Po návratu do Německa pracovala jako editorka známého časopisu Forbes nebo také celostátních novin Die Welt. Převážně se věnovala rubrikám o životním stylu, gastronomii a víně. V devadesátých letech se rozhodla těmto tématům věnovat naplno, stala se spisovatelkou na volné noze a začala studovat Wine & Spirit Education Trust. V roce 2011 dokončila studium s titulem Master of Wine.

Její pracovní nasazení je obdivuhodné. Je redaktorkou v Bonnu pro přední německý časopis o gastronomii Der Feinschmecker nebo časopis Fine a také pro deník General-Anzeiger. Dále učí studenty WSET Diploma v Německu, Rakousku, Toskánsku a Norsku. Organizuje vzdělávací semináře a degustace pro vinařské asociace, jako jsou vína Austrálie, vína z Nového Zélandu nebo VDP. Profesionálně degustuje na mezinárodních soutěžích, například je panelovou porotkyní pro Decanter DWWA v Londýně (od roku 2013) a je konzultantkou pro tým nákupčích velké německé sítě supermarketů Edeka.

„Nemám oblíbené víno, protože na světě je příliš mnoho dobrých vín! Mám ráda vína, která mě překvapí. Miluju, když mě víno opravdu znervózní, když se mě hluboce dotkne a nemohu na to zapomenout.“

Romana Echensperger MW

Odborná předsedkyně IWSP, zaštiťuje a vede doprovodné programy masterclass a spoluutváří IWSP blog na www.iwsp.cz. Romana působila 12 let jako hlavní sommelierka ve vyhlášených restauracích Německa, například v restauraci Vendôme poblíž Cologne, která se pyšní 3 Michelinskými hvězdami a byla vyhlášena nejlepší restaurací Německa.

V roce 2005 dokončila studijní program Wine & Spirit Education Trust Germany. Ve stejném roce získala cenu The Best Berlin Sommelier.

V roce 2006 působila na Mallorce jako sommelierka pro luxusní pětihvězdičkový hotel s několika gurmánskými restauracemi a věnovala se studiu a poznávání španělských vín. Sama říká, že zde nasbírala mnoho zkušeností mezinárodního přesahu. Ráda vzpomíná na delikátní mallorská vína, například z tradičního vinařství Ribas nebo Miguel Gelaber.Další znalosti, které získala při několikaměsíčním pobytu v Toskánsku a v německém vinařském regionu Rheingau, ve vinařství Schloss Johannisberg, kde spolupracovala se sklepmistrem Gerde Ritterem, jí jistě pomohly k dokončení studia v roce 2015 a získání titulu Master of Wine, nejvyšší odborný titul, který lze získat a jímž se může pyšnit pouze 356 lidí na světě.

Nyní se stále věnuje odborným degustacím, poradenství, pořádání akcí, to vše v mezinárodním měřítku. Vede workshopy pod hlavičkou Německého vinařského institutu, publikuje převážně v německých a holandských médiích a má vlastní sloupek v deníku DuMont.

Poslední novinkou v Romanině kariéře je kniha s názvem Light and Sweet? No, Thanks! The Ultimate Book on Wine Only For Women, neboli první průvodce vín pro ženy.

„IWSP je menší, ale velmi příjemný veletrh s individuálním přístupem, který nabízí skvělou příležitost spojit vinařské profesionály Východní Evropy s vinaři z celého světa. Tato akce je velmi kladně hod- nocena odbornou veřejností, má dobrou atmosféru a profesionální organizaci, to vše umožňuje cílený zájem návštěvníků veletrhu.“

Program:

11:00 – 12:20

VÍNA GOLANSKÝCH VÝŠIN, IZRAEL pod vedením Caro Maurer Master of Wine

Prezentována budou vinařství Golan Heights Winery, řady Yarden, Gamla, Mount Hermon a Galil Mountain Winery.

13,00 – 14,15

VÍNA MAĎARSKA pod vedením Alexandera Koblingera, Master Sommelier

Alex představí deset maďarských producentů, vítězů Národní vinařské soutěže Maďarska: Csanádi Vineyards, Linzer-Orosz Winery, Csányi Winery Inc., Thummerer Winery, Bodri Winery, Grand Tokaj, Gál Vineyard and Wineceller, Laposa Winery, Koch Winery, Borbely Family Vineyard.

15,00-17,00

Master SOMM’S Workshop pod vedením Alexandra Koblingera MS

page4image3688030880page4image3688031504page4image3688031840

REGISTRACE

Prezentace masterclass je určena výhradně pro odborníky z řad sommelierů a pro obchodníky s vínem.

Kapacita všech degustačních programů je omezena.

Na každý masterclass je nutné se registrovat jednotlivě.

Zaregistrujte se na e-mailu prague@iwsp.cz. Uveďte jméno, společnost, pozici a kontaktní údaje, tj. telefon a e-mail.

Bez potvrzení ze strany IWSP je registrace neplatná.

více informací na: www.iwsp.cz