“Biodynamik” Olivier Bonville v ČR!

1

 

Historie vinařství Franck Bonville se datuje od roku 1930. Franck Bonville, který do té doby pracoval na vinicích Veuve Clicquot, tuto společnost opustil a nakoupil parcely v Côte des Blancs, aby mohl založit vinařství vlastní.

 

Roku 1936 se rodina přestěhovala do městečka Avize, kde je dodnes jejich hlavní sídlo. Vinařství vlastní 18 hektarů vinic situovaných ve vesnicích Avize, Oger a Les Mesnil sur Oger, všechna s označením Grand Cru. Celková roční produkce Champagne Franck Bonville se pohybuje okolo 130 000 lahví. Hlavním enologem je pan Olivier Bonville (pravnuk Francka Bonvilla), ten pracuje pod dohledem svého otce Gilla; který se o vinařství stará již od roku 1970. Olivier se zaměřuje na použití biologických metod, především pak na omezení chemických postřiků a předcházení nákazám révy přírodními cestami. Vína z této domény jsou velmi charakteristická pro daný subregion a mají obrovský potenciál ke zrání.

 

Během čtyř degustací, které proběhly v pražském Zdenek´s Oyster Baru a ostravské Bernies Restaurant, pan Bonville představil své portfolio. Restaurace byly proto vybrány, protože odrůda Chardonnay je právě nejlepší v kombinaci s mořskými plody a rybami. Šéfkuchaři a sommeliéři po dohodě s Olivierem  sladili šesti-chodové menu s šesti degustovanými vzorky champagne.

 

Spolu s Franck Bonville Extra-brut, který je velmi suchý a svou jemností a bohatostí a je pravým představitelem svěžího Chardonnay z oblasti Champagne, byly podávány mušle Gillardeau a mušle svatého Jakuba.

Brut Prestige se podával v kombinaci s talířem různých mořských plodů, krabů a ryb. Jeho krásná měděná barva, jemné, ale velmi intenzivní perlení a lehce oříšková vůně dokazuje, že se jedná o nazrálé víno z odrůdy Chardonnay. Silné, jemné a svěží. Brut Prestige jistě oceníte v kombinaci s mnoha pokrmy, proto je to pravé víno do gastronomie. V Bernies Restaurant se podával například s humrovými raviolami.

Olivier Bonville představil i nové ročníkové víno Millésime 2012. Světle žlutá barva s třpytivými tóny je doprovázena jemnými bublinkami. Zralost tohoto ročníku potvrzují krásné tóny čerstvého ovoce (mirabelky, hrušky a banánu), které jsou doplněné vůní čerstvého pečiva. Ke konci nám lehká fialková vůně může připomínat ty nejlepší Viognier z Condrieu. I přes „mladý“ ročník bylo víno zralé, bohaté a skvěle vyvážené. Millesime 2012 výborně doplní například křupavou křepelku s rozinkami, foie gras nebo dokonce i dobře vařené jehněčí rameno.

Jediné víno z portfolia Franck Bonville, které obsahuje hrozny Pinot Noir, Franck Bonville Brut Rosé, se výborně hodí jako aperitiv, je však vhodné i ke krémovým polévkám nebo dezertům na ovocné bázi. Velmi delikátní struktura drobného červeného ovoce je podtržena mineralitou a svěžími tóny mentolu, které do vína přináší Chardonnay. Vůně je jemná a komplexní, chuť připomíná bobulové ovoce (jahody, maliny a černý rybíz).

 

Zlatý hřeb večera bylo champagne z vlastní unikátní vinici Les Belles Voyes z věhlasného Grand Cru, kopci obklopeného městečka Oger. Je to původní vinice v těch nejlepších polohách, která tato oblast může nabídnout. Hrozny jsou zde vždy velmi vyzrálé a jsou odděleně zpracovávány na výrobu tohoto top cuvée, které hrdě nese její název. Víno zraje ve čtyřiceti dubových sudech, patnáct nejlepších je po zrání ochutnáváno a následně použito právě na Cuvée Les Belles Voyes, proto jeho omezené množství. Florální a exotické aroma, pro Chardonnay typické, se snoubí s tóny másla, medu a vanilky, extrahované z dubového sudu. Víno je velmi výrazné, harmonické, svěží a minerální a hodí se buď k desertům na čokoládové bázi, nebo k rafinovanějším pokrmům.

Obě degustační večeře ukázaly, že máme před sebou skutečně výjimečné champagne, které se výborně hodí právě do gastronomie. Hlavním cílem vinařství Franck Bonville je maximálně využít potenciál přírody, odrazit unikátní terroir svých vinic, zachovat již dávno ustanovené tradice výroby Champagne a ponechat vínům charakter a osobitost tohoto specifického regionu. Olivier Bonville, který je čtvrtou generací vinařů z rodiny Bonville a vášnivý běžec, má Prahu moc rád. Prahu navštívil i při příležitosti konání pražského mezinárodního maratonu.

Na pozvání společnosti PMP Exclusive s.r.o., výhradního dovozce champagne domu Franck Bonville, přijel majitel Olivier Bonville na návštěvu do České republiky.

www.pmp-exclusive.cz