Víno a Styl

Víno & Styl 70, Perlive ráno – Snídaně se šampaňským

snimek-obrazovky-2016-09-12-v-7-34-00

Zakleknout do bloků, soustředění vrcholí, výstřel a pak… Určitě se shodneme, že nejdůležitější, je dobrý start, přitom nemusí jít zrovna o olympiádu. Pokud vás v knížce nechytne první kapitola, bývá dočteno, u článků v tisku to platí už o prvních větách. A byť se říká konec dobrý, všechno dobré, na startu se jednoduše láme chleba. V případě, že jen tak prošumí, nemusí dál být žádných konců.

Někdy to však platí i naopak. Alespoň co se toho šumění týče.

Když se totiž touto optikou podíváme na začátek dne, pak je první na ráně kvalitní snídaně, která může učinit den lepším, horším, ale i výjimečným. Ať už máme v oblíbeném repertoáru něco sladkého, bytelný základ v anglickém stylu, semínka a mix superpotravin…, za hranici všedních dnů všechny její podoby dokáže posunout zdánlivá maličkost. Ano, mohla by to být výjimečná káva. Například cibetková, jedinečná cenou i tím,  že prošla traktem cibetky, ale těsně vedle. Teď jde o skleničku bublinek.

Trocha rozmařilosti totiž nezaškodí. Kdo tvrdí, že pít alkohol se nemá před jedenáctou, je suchar a neumí užívat života. Což potvrzuje hlavní téma tohoto čísla. Víno zaperlí, den se barví do růžova, ať je to ráno v přírodě, na terase, v hotelu, u bazénu…, s něčím k zakousnutí.

 

Dobrou práci odvede sekt i jen s míchanými vejci, ale existují také velmi rafinované kombinace, ušité nejlepším šampaňským přímo na míru. Tematická fotostory prozradí, jak si poradili s recepty pro snídaňové menu v kombinaci s šampaňským Krug přední světoví šéfkuchaři, text pak zase to, kde si šampaňskou snídani často užívají světové celebrity, včetně Nikiho Laudy. Do jistého hotelu chodí totiž snídat pravidelně.

S růžovým z Moravy pak můžeme pokračovat v průběhu dne – ke grilované zelenině, masu, mořským plodům, je to volba, s níž se nespletete. Po dobrém obědě je čas na trochu exotiky v podobě cest za vínem z Peru. Ovšem kdo bude chtít, může si namíchat pití s vůní a chutí nejlepších pomerančů podle příslušníka šesté generace rodiny Cointreau, která dál šíří slávu slavného likéru. Drinky jsou to povzbudivé k relaxaci i odpolední siestě zejména pro dámy, alespoň původně to tak bylo myšleno, což prozradil Alfred Cointreau v neformálním rozhovoru.

Večerní refreš pak zvládnou asijské koktejly, jejich kouzlo je i v pozitivních účincích na zdraví. Na závěr ještě trochu pečlivě zvolené whisky, to pokud dojdete až k poslední pravidelné kapitole Whisky World.

Kdo takhle zvládne prožít den, nastartoval zřejmě úspěšně. S kapkou snídaňového sektu to jde samo, dnem proletíte rychleji než Bolt. Protože šampaňské vás nakopne ještě lépe, než cibetková káva. A navíc co je lepší – bobek, nebo bublinka?