Dvě michelinské hvězdy a koncert tří šéfkuchařů mezi krápníky

Restaurace Triton připravuje na listopad atraktivní souboj chutí. Během sedmichodové degustační večeře poměří síly šéfkuchař Tomáš Horák s duem šéfů kuchyně berlínské restaurace Facil, ověnčené dvěma hvězdami Michelin.

Tři špičkoví šéfkuchaři, vedle místního Tomáše Horáka i Joachim Gerner a Michael Kempf, připraví celkem sedm pokrmů, čtyři pod značkou Facil týmu, tři z dílny Tritonu. Hosté tak budou mít skvělou příležitost porovnat vybroušené pokrmy oceněné dvěma hvězdami s prací jednoho z největších es moderní pražské gastronomie. Zajímavá je také skutečnost, že všichni tři šéfkuchaři vycházejí ze stejných kořenů, neboť měli stejné učitele. A všichni tři sázejí na moderní pojetí gastronomie včetně špičkového „uměleckého“ stylingu, byť třeba berlínští kuchaři nepoužívají maso fermentované v koji rýži, což je právě velká doména Tomáše Horáka.

Restauraci Triton dodává jedinečnou armosféru interiér umělé krápnikové jeskyně

Na talíři bůček i ústřice

A co se bude v Tritonu podávat? Berlínští šéfkuchaři si připravili několik signature pokrmů svého podniku, jedním z velkých hitů restaurace Facil je rafinovaná prezentace švábského vepříka, respektive vepřového bůčku doplněného prémiovým kaviárem, ústřicí Gillardeau a zeleným kardamonem. Další překvapení nabízí špičková chuť prémiového lososa v kombinaci s čočkou a mořskou řasou či fantastické holubí prso v překvapivém chuťovém souznění s grapefruitem a tamarillem.

Okurkový předkrm s gin-tonic kefírem a avokádem

A nyní k trumfům na české straně. Tomáš Horák se svým týmem bude servírovat svěží předkrm s okurkou, gin-tonic-kefírem a avokádem či svou legendární prezentaci srnčího hřbetu fermentovaného v koji rýži, který na talíři doplňuje lanýžový gel, brusinky či špekový prach. Celé menu bude doprovázené pečlivě vybranými, špičkovými víny, včetně delikátních bublinek přímo z Champagne.

Srnčí hřbet fermentovaný v koji rýži

Každý má svůj rukopis

A s jakým očekáváním vyhlíží tohle přátelské měření sil šéfkuchař Tritonu? “Překvapilo mě, že v podstatě vaříme úplně stejně, že dodržujeme stejná pravidla, jaká jsme se před více než deseti lety naučili. Samozřejmě, konečný výsledek je odlišný, protože gastronomie je umění. A i když máte stejné barvy a stejnou techniku, každý vykouzlí něco jiného a neopakovatelného. Proto se těším, jak budou naše pokrmy souznít a jak se budou doplňovat. A současně mám radost, že našim hostům nabídneme jedinečný a nezapomenutelný zážitek,“ říká Tomáš Horák.

Unikátní sedmichodové menu se bude podávat pouze jednou, v sobotu 23. listopadu.