NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Změny v Champagne Deutz. Novou sklepmistryní je Caroline Latrive

0
Ve výrobě prestižního šampaňského domu Deutz dochází ke generační i genderové obměně. Nástupkyní stávajícího sklepmistra Michela Davesneho je jeho současná spolupracovnice a zkušená enoložka Caroline Latrive. Ve funkci střídá svého mentora, který odchází do...

Nejlepším vínem Salonu je Ryzlink vlašský. Mikrosvín Mikulov má šampiona

0
Jaké je složení nového Salonu vín pro rok 2023? Každoročně koncem listopadu je rozhodnuto o vybrané stovce nejlepších vín Národní soutěže vín ČR. Včetně šampiona, který je vyhlášen vzápětí po finálním hodnocení. Zatímco slavnostní...

VINOZOOM Vinařství roku 2022 už zná své finalisty

0
S novinkou - Porotou juniorů, která doplňuje klasické porotce - a heslem "Nevyzkoušené je nepoznané" finišuje do finále letošní 13. ročník soutěže Vinařství roku. Právě dnes vyhlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich devět podniků,...

Vinná párty Weinviertelu. V Retzu opět vytryskne víno ze dvou fontán

0
Po velkolepých oslavách vína ve Znojmě, na Pálavě či v Mělníku je příležitost zažít další unikátní vinobraní v dolnorakouském Retzu. Již tradičně o posledním zářijovém víkendu čeká návštěvníky jen kousek od hranic atraktivní program...

Česko má svou národní sommelierku. Klára Kollárová se stala hlavní zástupkyní českých a moravských...

0
Nová pozice národního sommeliera vyžaduje absolutní profesionalitu, v důsledku jedinečných půdních a klimatických podmínek je práce s českými a moravskými víny velmi náročnou a specifickou disciplínou. Proto se Národní vinařské centrum rozhodlo zvolit maximálně...

Po roce znovu v oblacích. Nebeské menu nad Prahou

0
Pavel Býček je letos strůjcem gastronomických požitků, které již tradičně přináší do podzimní Prahy jedna z nejatraktivnějších kulinářských akcí Dinner in the Sky. Na plošině nad pražskou náplavkou, s kouzelným výhledem na dominanty města,...

Letní grilování. Kdo v téhle disciplíně vítězí? Muži nebo ženy? 

0
Pomalé grilování, uzení, přirozená chuť co nejšťavnatějšího správně ožehnutého masa. A hlavně příprava nejlépe na dřevěném uhlí. Nic jiného nemá tu úžasnou atmosféru. Je to rituál lahodící mužům, který milují i ženy. Pán venkovní kuchyně krotí...

Jsme mistři! Na medaile za naše vína jsme si už zvykli, nyní se vinaři...

0
Na letošním Mistrovství Evropy ve fotbale vinařů VINO EURO 2022 startovali vinaři z České republiky teprve podruhé, přesto se jim podařilo nečekaně zabodovat. Ve finále zvítězil právě FC Czech Wine Team. Jak to vypadá,...

Léto ve vinici. Když je bio nejen víno

0
Jakmile rozkvete vinice a teď nemluvíme jen o révě, je to pastva pro oči. Zvlášť pokud jde o vinohrad vedený v biorežimu, ten pak vypadá často jako zahrada. Květiny a bylinky prokypřují půdu, zlepšují...

Svět pomáhá vinařům z údolí Ahr. Drtivé povodně v Německu ničily sklepy i vinice

0
Počasí v Evropě se letos nevyhýbá extrémům, ničí lidské životy, bourá domy, devastuje krajinu. Nejprve tornádo na Moravě, nyní povodňová katastrofa v sousedním Německu, která postihla zejména vyhlášenou oblast místních červených vín, údolí řeky...

Svatomartinské menu doma či na objednávku. Oslavy jsou letos komorní

0
Svatomartinská vína ročníku 2020 jsou vybrána a slibují opět vysokou kvalitu. Vzhledem k nouzovému stavu jsou sice tradiční oslavy zrušeny, přesto si však zážitek s mladým vínem ve spojení s husím či kachním menu můžeme dopřát. Příležitostí...

Velikonoce plné barev a chutí. Křehká mladá masa, medvědí česnek či kopřivy

0
Jsou lehká, barevná a čerstvá, velikonoční jídla, to je oslava jara a života na talíři. Letošní oslavy sice nemůžeme trávit v širším kruhu rodinném, ale byla by chyba neužít si alespoň jejich svěží chutě. Velikonoce...

Kam na Valentýnské menu? Ve městě se srdcem ve vínku chutná dvojnásob

0
Atraktivní finediningová restaurace Cucina jídlo&víno na poděbradské kolonádě dělá nyní radost nejen labužníkům, ale i všem zamilovaným. Kreativní chuťové variace se tu o víkendu snoubí s romantikou. Svatý Valentýn se jako novodobý svátek všech zamilovaných...

Chutě na cestách. Garden Food Festival míří do Ostravy

0
Úspěšný start v pražské Invalidovně má Garden Food Festival za sebou, nyní se stěhuje na sever Moravy. Na Slezskoostravském hradě, kde proběhne 27. a 28. dubna, by neměl chybět nikdo, kdo miluje dobré jídlo....

Třídenní svátek vysoké gastronomie je tu. Startuje MAKRO CZECH GASTRO FEST 2023 s nejvyšší...

0
Velký svátek gurmetů i profíků vrchnolné gastronomie: špičkoví šéfkuchaři, přehlídka novinek, trendů, technik... První květnový víkend otevírá letos novou kapitolu českého kuchařského umění a to v rámci historicky největší akce svého druhu v České...

Medaile z Berlína potvrdily opět kvalitu našich vín. Velká zlatá pro Volaříka

0
Zímní kolo 26. ročníku Berliner Wein Trophy, první soutěž ze čtyř mezinárodních klání seriálu Zlaté ligy, přinesla moravským a českým vinařům 23 zlatých a jednu velkou zlatou medaili. Nejúspěšnější byl Ing. Miroslav Volařík...

To nejlepší z australských a novozélandských vinic. Dny protinožců podruhé

0
Už jen pár dní dělí milovníky vína od možnosti ochutnat vinné poklady, které se zrodily ve vinicích a sklepích Austrálie a Nového Zélandu. Aussie & Kiwi B2B Wine Day pokračuje 2. ročníkem již ve...

GALADEGUSTACE Prague Wine Trophy 2023 v Michnově paláci. Ochutnejte nejlepší vína soutěže

0
Medailové pecky, vína s 90 a více body, ale i novinky od vinařů, kteří uspěli v loňské soutěži a nyní se chtějí pochlubit aktuálními vzorky, to vše nabídne již tradiční degustace vítězných vín soutěže...

Skrei je víc než treska. Labužníci nepromeškejte šanci!

0
Její sezóna je krátká, a právě teď je v plném proudu. Pokrmy z čerstvé tresky skrei se dají ochutnat jen necelé tři měsíce v roce a zpravidla jen ve vybraných restauracích. Nyní si její delikátní jemné...

SOUŤEŽ O KNIHU: Nejlepší restaurace pro rok 2023 ocenění Zlatými lvy

0
Blíží se jaro a s ním posezení v zahrádkách restaurací, brzy se dozvíme o nových hvězdách průvodce Michelin, pobídek k tomu objevovat nové gurmánské zážitky je spousta. Jistě proto přijde vhod nové vydání prestižního...

Michelinské menu a mistrovské koktejly. Mimořádná kulinářská show v pražském Monkey Baru 

0
Koukat se pod ruce šéfkuchaře se dvěma michelinskými hvězdami a zážitkové menu zapít koktejly od barmana světové třídy, to je kulinářský zážitek, na který se nezapomíná. Dopřát si jej můžete již tuto středu v...

Paříž potvrdila pozici TOP veletrhu světa v oblasti vína a lihovin

0
Dokonale organizovaný prostor pro schůzky, prezentace, degustace; skvělá atmosféra při přednáškách, na masterclass i diskusních fórech – to vše provázelo nabitý program Wine Paris & Vinexpo Paris 2023. Jeho 4. ročník, který se konal...

Ovace jako na Olympiádě. Letošním mistrem v řezu révy vinné je pedagog z Rajhradu...

0
Počasí nad nulou, zataženo, ale nálada výborná. V pořadí 18. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné proběhl v pátek 17. února 2023 na viničním statku a přilehlém vinohradu Chateau Bzenec. Zúčastnilo se jej více...

Paříž ožije nejen vínem. Wine Paris & Vinexpo 2023 cílí na lihoviny

0
Veletrh Wine Paris & Vinexpo Paris nabídne nejen záplavu novinek, zajímavostí a informací ze světa vína, ale letos cílí ještě intenzivněji i na lihoviny a řemeslné nápoje. Segment natolik posílil, že je mu vyhrazen...