Halloween i dušičky, věnců i věnečků je s podzimem až až, ale ty cukrářské “od Janečka” rozzáří i pochmurné podzimní dny chutěmi, vůněmi a radostí z lahodných soust rozkoše. Věnečky Janeček z cukrářského butiku v pražské Pštrossově ulici jsou nyní k dostání již v osmi různých příchutích nasladko i naslano. Včetně aktuální griliášové, která dokonale ladí právě s obdobím nastupujících chladných dnů. Ale pozor, je to limitka, takže všeho do času. Naštěstí tahle dobrota bude nyní všem dostupnější, podnik totiž od října spouští vlastní e-shop.
A novinek je ještě víc. Spolu se sladkým sortimentem se rozrůstá i ten slaný, který potěší i milovníky vína. Není totiž nad skleničku sektu v doprovodu moderního elegantního věnečku v jednohubkové velikosti a verzi naslano. K černému věnečku posypanému sezamem a naplněnému krémovým sýrem s koprem s plátkem uzeného lososa tak nyní přibyla další slaná varianta v podobě šlehaného modrého sýra s karamelizovaným vlašským ořechem. To vše je nyní zabalené do modrého korpusu, takže novou variaci chutí rozhodně nepřehlédnete.
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/UNADJUSTEDNONRAW_thumb_17626.jpg)
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/Janecek-X-Jungvirt-5-1-731x1024.jpg)
Méně cukru, více lehkosti a pestrosti
Tradiční věneček je jedním z nejoblíbenějších českých dezertů a Roman Janeček jej přetvořil k obrazu svému a zůstává mu věrný. Není divu, moderní odlehčená verze v jednohubkové velikosti a s podstatně menším množstvím cukru si rychle našla své zákazníky. Těžký dezert toiž cukrář proměnil v lehké políbení, které si člověk může dopřát bez větších výčitek. Současně zakladateli značky, který začal péct věnečky pro kolegy v době pandemie a takhle se vše rozrostlo, poskytuje zaměření na jediný produkt prostor pro další kreativní variace. Když vloni v dubnu otevíral svůj butik v Pštrossově 23, mohli si zákazníci vychutnávat vedle máslové klasiky i čokoládovou a pistáciovou verzi. Ze sezónní limitované edice se do stálé nabídky propracoval i letní citron, následoval podzimní slaný karamel a zimní kokos. A protože zákazníci rádi objevují nové věci, dál přicházejí na svět nové příchutě – například svěží jahoda a nyní i griliáš, který se stává podzimní limitovanou edicí pro rok 2023.
„Griliáš, tedy spojení pražených lískových oříšků a karamelu, za mě nese všechny barvy, vůně a chutě spojené s obdobím podzimu. Korpus v barvě tmavého mahagonu protíná zlatavý krém s delikátní oříškovou chutí zjemněnou karamelem a máslem,“ popisuje novinku Janeček.
Griliášová limitka bude k dostání v průběhu celého podzimu, před Vánoci ji vystřídá sněhobílý kokos. Věneček plněný lehkým máslovým krémem obohaceným o kokosové máslo a drcený kokos vznikl jako protiklad k vánočnímu cukroví. Kokos je skvělý, ale i griliáš je boží, takže není čas, ztrácet čas.
Slaní elegáni a čas večírků
Sladké věnečky si mohou lidé nakoupit přímo v butiku a buď si je smlsnout na místě, v krásném prostředí a třeba v doprovodu drinku či vína, nebo si je odnést s sebou. Balení jsou různá, od čtyř kousků po desítky kusů namíchaných v takových variantách, jaké si zákazník vybere.
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/IMG_9577-1024x760.jpg)
Slané příchutě cukrář připravuje pouze na objednávku. Ale plánovat se vyplatí, protože se slanými věnečky každý hostitel nutně zaboduje. Všechny ingredience na lososový věneček dohromady tvoří gentlemana ve fraku, s nímž zazáříte na každém večírku. Ovšem večírky jsou společenská událost, a tak by byla škoda, aby losos zůstával i nadále sám. Proto nastal čas vytáhnout ze šuplíku nápadů další ze slaných receptur a zařadit ji do stálé nabídky,“ vysvětluje Roman Janeček.
Slané verze tak samozřejmě přímo volají po skleničce vína, ale ani se sladkou variantou nemusíte zůstat na suchu. Díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway Baru vzniky totiž u příležitosti oslav prvních narozenin podniku nejúspěšnějšímu triu zákusků na míru i drinky. Tedy trojice RTD koktejlů v lahvičkách napárovaných k máslovému, čokoládovému a pistáciovému věnečku.
Old Fashioned, Negroni i Gimlet
Máslový věneček doprovází koktejl Old Fashioned na bázi jamajského rumu s kaštanovým sirupem a čokoládovými bitters. Jedná se o variaci na klasický drink, stejně jako je Janečkův máslový věneček moderní verzí toho tradičního. Čokoládový věneček Ondřej Hnilička spároval s celosvětově populárním koktejlem, Negroni. K základním ingrediencím, tedy ginu, vermutu a Campari, přidal ještě bergamotový likér Italicus. A posledním párem je Gimlet s pistáciovým věnečkem. Dvousložkový koktejl Hnilička obohatil o kapku absintu pro intenzivní anýzovou vůni. „Při jednom z rozhovorů mi Roman prozradil, že by jednou rád vytvořil lékořicový věneček. To mě navedlo na chuť anýzu a absint, který byl Hemingwayovým oblíbeným nápojem. Přidal jsem ho do Gimletu, který je ve spojení s pistáciovým věnečkem fantastický,“ uvedl k párování Ondřej Hnilička.
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/DSC04252-1024x683.jpg)
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/Roman-Janecek-a-Ondrej-Hnilicka-1024x683.jpg)
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/DSC04279-1024x683.jpg)
![](http://www.vinoastyl.cz/wp-content/uploads/2023/10/DSC04295-1024x683.jpg)
Právě díky novému e-shopu se nyní Věnečky Janeček ještě více přibližují svým zákazníkům, kteří si mohou objednávku buď vyzvednout osobně, nebo si ji v rámci Prahy nechat dovézt kurýrem. Už nikdy tak nemusíte prošvihnout třeba lákavou sezónní nabídku a můžete si vychutnat v klidu domova klasiku či griliáš…. Tak rychle, než zima (kokos) začne klepat na dveře.