KOUZLO DOLOMIT: V pohybu, ve skleničce i na talíři

Řadí se mezi divy světa. Majestátní masiv pohoří Dolomit v severoitalské oblasti Alta Badia, je od roku 2009 na sezamu světového dědictví UNESCO. V létě láká na cyklistiku a turistiku, v zimě na vynikající lyžování. A po celý rok na krásné výhledy i luxusní pohostinství.

Text: Michele Shah, Foto: Sudtirol, Alta Badia/Planinschek, Leo Lippolis, Alex Moling

Celkem osmnáct vrcholů, které šplhají do výšky přes 3000 metrů. S prudce se svažujícími stěnami, rozeklanými útesy a spoustou úzkých, hlubokých a dlouhých údolí. Dech beroucí výhledy a zároveň bohatá nabídka sportovních aktivit, to jsou jen některé z atrakcí, které ve spojení s exkluzivním zázemím hotelů, penzionů a restaurací lákají náročnou klientelu do Alta Badie. Na místa, která přinášejí ojedinělou příležitost rozšířit své kulinářské obzory a podniknout nevšední cestu místními chutěmi v restauracích té nejlepší kvality. Mimochodem jen na pár kilometrech čtverečních tu najdete mimořádnou koncentraci podniků, které nesou hned několik michelinských hvězd.

Kuchyně Jižního Tyrolska je vůbec velmi bohatá, různorodá a snoubí se v ní hned několik vlivů. Ať už se k původní horské kuchyni přidalo dědictví italsko-benátské, či vlivy rakouské, míchání různých národů na jednom území podél údolí Adige otupilo ostré hrany z kontrastů a zrodilo novou podobu místní kuchyně, která spojuje to nejlepší z alpské a středomořské gastronomie. Což je vzrušující mix prostupující zdejšími špičkovými restauracemi v kouzelných a šarmantních střediscích Jižního Tyrolska.

Rosa Alpina: Hvězdy a chuť hor

Srdcem Dolomit je Alta Badia, kde se pyšně vypínají nejvyšší vrcholy. Na úpatí hor zde najdeme okouzlující vesnice San Cassiano a Corvara, ve kterých se nachází dvě z nejlepších restaurací v Itálii. Tříhvězdový St Hubertus a La Stüa de Michil ověnčená jednou hvězdou – obě jsou nejlepším dokladem výjimečnosti gurmánského “cestování” chutěmi této oblasti.

Rosa Alpina, restaurace St Hubertus, šéfkuchař Norbert Niederkofler

Hotel Rosa Alpina se nachází v malebné vesničce San Cassiano a nabízí vynikající pohodlí a pohostinnost. Rodina Pizzinini provozuje svůj podnik po tři generace. Huga, současného majitele, můžete v jednom okamžiku zahlédnout, jak pomáhá balit snídaně do sáčků na romantickou horskou túru, o pět minut později už hledá jedno z nejlepších šampaňských značky Rosa Alpina, aby je dal chladit k obědu přesně načasovanému na dobu jejich návratu. A za chvíli už s vámi na recepci diskutuje, kde najít nejlepší lyžařské sjezdovky pro prašan. Takové intuitivní pohostinství pomáhá udržet vše na nejvyšší úrovni (v nejvyšší sezóně tu natrefíte na spoustu oligarchů) a zároveň podněcuje sklony pro všestrannou marnotratnost.

Restaurace St Hubertus hotelu Hotel Rosa Alpina, nedávno oceněný třetí hvězdou a vedená slavným šéfkuchařem Norbertem Niederkoflerem je jednou z nejlepších v Itálii. Suroviny pro svou kuchyni Niederkofler pečlivě vybírá od nejlepších producentů z místních farem. Jeho filosofie je založena na vysoké kreativitě, ale také na „etickém“ a ekonomicky udržitelném přístupu. Znamená to například volný výběh zvířat a žádné plýtvání týkající se živočišných produktů. Tam, kde je to možné, také nulovou ekologickou stopu, což nzároveň představuje podporu pro celou místní komunitu zemědělců roztroušených po okolních horách.

restaurace St Hubertus

Norbert rád a často říká, že on „vaří hory“. Tedy jídla, která vycházejí právě z místní horské podstaty a kultury. Je tudíž samozřejmé, že pokrmy se mění podle sezóny, protože všechny složky jsou přísně sezónní. „Můj úspěch je výsledkem jasných myšlenek a cílů. Neustále se snažím hledat a ptát se sám sebe, nejdůležitější je zůstat pokorný. Považuji se za velice šťastného v tom, že si vydělávám na živobytí tím, co miluji. Moje profese je mým koníčkem a mou filozofií života,“ říká Norbet.

Vinný list s více než dvěma tisíci vín

Vinný lístek hotelu St Hubertus obsahuje kolem 1900 položek. Alto Adige se svými voňavými bílými víny a německou diakritikou v jejich názvech bývá někdy srovnáváno s Alsaskem. Mají společné odrůdy – Ryzlink rýnský, Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Noir, Rulandské šedé a Muscat – a říkalo se, že odrůda Traminer, jejíž vynikající klon představuje v Alsasku Gewürztraminer, získala jméno podle zdejší vesnice Tramin. Ale s analogiemi by se to zase nemělo přehánět, protože Alto Adige má své vlastní jasné styly a silnou linii v červených vínech z místních odrůd, o čemž svědčí Lagrein, Schiava, St Magdalena (Lagrein+Schiava), ale i vína ze světových hroznů Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon. A místní vinný list vám nabídne krásný průřez jejich styly a kvalitou.

Vinný sklep hotelu La Perla, chrám vína Sassicaia

Michelinská hvězda i ráj vín Sassicaia

Jen několik kilometrů od hotelu najdeme další vyhlášenou restauraci La Stüa de Michil s jednou hvězdou v průvodci Michelin. Šéfkuchařem je tu mladý místní kuchařský talent Nicola Laera a podnik je součástí exkluzivního hotelu La Perla v obci Corvara. Tradice se zde setkává s inovacemi, vždy s respektem k nejlepším surovinám. Měkká světla, svíčky či místní dřevěné obložení dělají z této restaurace nadčasový klenot.

A ještě další klenot mají v hotelu La Perla, ukrytý v podzemí ve sklepě – skutečné mauzoleum věnované eklektickému vínu z toskánského vinařství Tenuta San Guido, Sassicaia. Návštěva chrámu tohoto excelentního vína je opravdu jedinečným zážitkem. Kolekce vín Sassicaia, jež je synonymem té nejvyšší italské kvality, asi 2100 lahví různých ročníků od začátku produkce až do dnešní doby, je unikátem i v záplavě dalších skvostných vín tohoto vinného sklepa.

La Perla, restaurace La Stüa de Michil, šéfkuchař Nicola Laera

Hlavní sommelier Paolo Baraldi úzce spolupracuje s šéfkuchařem při párování méně známých, nicméně vynikajících místních vín od malých vinařů k jeho pokrmům. Výsledkem je skvělá harmonie chutí. Kuchyně šéfkuchaře Laera je velmi ovlivněna rodinným dědictvím. Jeho matka je „Ladinka“, Ladinové mají dodnes svou kulturu i řeč a jde o národost, která představuje původní obyvatelstvo Alp. Nicolův otec je naopak z Puglie na jihu Itálie. Toto propojení kultur z velmi odlišných oblastí umožňuje mladému šéfkuchaři míchat chutě a ingredience jihu se severem a vytvářet velmi zajímavé kombinace chutí, v nichž se kříží vlivy těchto regionálních kuchyní.

Na lyže i na kola s profesionály

Co dělá oblast Alta Badia jedinečnou, to je schopnost uspokojit hosty nejrůznějších úrovní i zájmů, ať už hledají luxus nebo tradiční jednoduchost a funkčnost. Existuje celá řada skvělých hotelů, na výběr je mnoho typů restaurací a občerstvení, což z této destinace činí atraktivní místo, jež přeje spojení požitků ze stolování, gastronomie, vína; z nádherných výhledů a pobytu ve vysoké nadmořské výšce. Dolomity jsou okouzlující, jak v zimě s mnoha možnostmi pro zimní sporty, tak v létě, kdy i v nejteplejších obdobích umožňuje svěží vzduch s chladnějšími večery dopřát si příjemné výlety na kole či pěšky. Ať už si užíváte majestátu hor, nebo atmosféry malých vesnic, můžete si vychutnat nádherné světlo, intenzivní zeleň krajiny, modré nebe a spoustu slunce.

Ačkoli lyže vystřídala kola, možná už začínáte plánovat další lyžařskou sezónu. A Alta Badia  má další eso v rukávu v podobě nejlepších světových lyžařských instruktorů a zkušených horských vůdců. Ti vás nejen provedou po krásných malebných svazích, ale také znají ta nejlepší místa, kde si dát skvělou večeři a posedět u skleničky vína z místních vinic.

Jednou z nejprofesionálnějších škol jsou Ski Dolomites se středisky v La Villa, San Cassiano a Armentarola. Lyžování a výlety na sněžnicích tu v zimě nemají chybu, v létě je zde ideální možnosti pro horolezectví ve vysokých výškách, stejně jako pro pohodové procházky v borových lesích. Dolomity jsou proslulé možností výletů ve vysoko položených průsmycích, z řady z nich se dá dál vyrazit na úžasné horské túry s velkolepými horskými scenériemi. Rozsáhlá oblast sjezdovek nad údolím Val Gardeny, které jsou vzájemně propojeny, je jedním z nejlepších míst pro lyžaře na světě. Pokud si chcete užít cykloturistiku v rámci velmi dobře organizovaných výletů na všech úrovních, pak doporučujeme využít služeb mladé skupiny profesionálních cyklistů z Dolomite Biking.

Horské chaty, co potěší oko i žaludek

Příjemnou labužnickou zastávkou na sjezdovce jsou také Ristorante Rifugio Comici ve Val Gardeně, nabízející také pokoje s krásným výhledem na Dolomity, či Club Moritzino nad obcí La Villa v Alta Badii. Oba podniky jsou otevřeny v létě i v zimě a nabízejí jedny z nejlepších a nejčerstvějších ryb, které jsou denně dováženy z Chioggia u Benátek, spolu s vynikající nabídkou vín a šampaňského.

Club Moritzino, to je super jídlo i muzika ve dvou tisícících metrech nad mořem

To platí i o Rifugio Ütia de Bioch Hut nad San Cassiano. Kvalitní autentické jídlo s moderním šmrncem je doplněno širokým výběrem špičkových vín z Alto Adige. Rifugio Scottoni v oblasti Lagazuoi je zase stále oblíbenější pro své grilované masové mixy a Rifugio Santa Croce, jednoduchý tradiční hotel a restaurace, jsou dalším vděčným cílem výletů. Nezapomeňte si tu dát zastavit jejich vyhlášený kaiserschmarren (palačinka s borůvkovým džemem), údajně nejlepší v Alto Adige.

Další skvělou horskou „adresou“ je Aurelio. Restaurace ve 2175 metrech nabízí zajímavé a chutné pokrmy, které si můžete vychutnat buď v teplé a příjemné jídelně, nebo na terase s nádherným panoramatickým výhledem na Averau, masiv Selly a Marmoladu. V případě, že si přejete prodloužit svůj pobyt a přespat, nabízí Aurelio dvě velmi pohodlné mini-apartmá.

Alpská chata Pralongià v Alta Badia je jednou z nejstarších a nejvyšších (2157 m nm) horských chat na náhorní plošině Pralongià mezi Corvara, La Villa a San Cassiano. Pro úžasné výhledy se jí přezdívá amfiteátr Dolomit. Od roku 1932 vítá horské nadšence, kteří se v Dolomitech vydávají zdolávat horské štíty nebo vyrážejí na kola, a nabízejí jim gastronomické speciality a ubytování v útulných pokojích a noclehárnách.

Inovace se zde dobře doplňuje s tradicí ať už jde o atmosféru, tak o kuchyni, která zachovává starobylé ladinské chutě, ale je obohacena o středomořské recepty. A jako třešnička na dortu i troška luxusu v podobě malého SPA, která vám umožní zapomenout na jakékoli stopy svalového napětí.

DŮLEŽITÉ ADRESY:

Lyžařská škola SCUOLA SCI DA FONDO ALTA BADIA San Cassiano, www.scuolafondo.it

Lyžařská škola Ski & Snowboard in the Dolomites  www.skidolomites.it

Půjčovna lyžařské výbavy ARMENTAROLA ski  & snowboard equipment armentarola@skidolomites.it

Cyklistické výlety/průvodci BIKING – Road Bike Guided Tours www.dolomitebiking.com

O AUTORCE

Michèle Shah je renomovanou odbornicí na italské víno. V Itálii se věnuje více než 30 let psaní o vínu, seminářům, posuzování vína, degustacím, zároveň se podílí na mezinárodních vinařských akcích. Její články otiskují například Meininger’s Wine Business International, Wine Spectator, Decanter a řada dalších mezinárodních publikací. Michèle v posledních letech se začala zabývat i organizací speciálních cest po Itálii, více na www.micheleshahtravel.com