Křupavé krevetky – minutka po Japonsku

Najít autentické chutě Japonska v centru Prahy nebylo donedávna vůbec jednoduché. Rodinná japonská restauraci Yoshihashi se snaží. A z Japonska mají nejen suroviny, ale rovnou i dva šéfkuchaře.

Grilovaná sépie s japonskou majonézou, lehce grilovaná hovězí svíčková podávaná za studena v ponzu omáčce s lanýžem a chilli olejem, tenké plátky mořského vlka s ponzu omáčkou, kaviár z lososa na japonský způsob nebo třeba kaviár z mořského ježka se sépií… Už se vám sbíhají sliny? A to ještě nedošlo na tempuru, na sladko vařenou chobotnici, dokonalé hosomaki, nigiri i sashimi.

Japonsko v každém detailu

Říká se, že pokud si chcete v rychlosti ověřit úroveň restaurace, stačí zajít si na záchod. Je-li tam čisto, voňavo a vše jak má být, můžete si být o trochu víc jisti tím, že jste ve správném podniku.

Pokud se touto radou budete řídit v japonské rodinné restauraci Yoshihashi na rohu pražských ulic Dlouhé a Rámové, jen kousek od srdce metropole Staroměstského náměstí, budete překvapeni. Čeká vás totiž nejen japonské jídlo, výzdoba, obsluha, ale i japonské záchodky, s vyhřátým prkénkem a vůbec japonský servis se vším všudy.

Za stůl pak budete usedat s o to větší důvěrou, že snaha téhle rodinné japonské restaurace, vtáhnout i v pražském centru hosty do hry autentickou atmosférou a dokonalou přípravou a chutí japonských specialit, má šanci na úspěch. Ostatně ke hrám, byť trochu jiného rázu, má tenhle podnik blízko. Spolumajitelem je totiž Ivan Hašek mladší, který musel kvůli nemoci ukončit slibně se rozvíjející fotbalovou kariéru a půdu vrcholového sportu. Protože si Haškovi, jak otec, tak syn, Japonsko už předtím zamilovali, navíc tu měli dobré kontakty, rozhodli se upřít síly jinam. A opět s dobrým tahem na branku.

Základem každého podnikání, restauraci nevyjímaje, jsou vždy zkušení profesionálové a také kvalitní suroviny. Pokud jde o první bod, jídla v jejich podniku připravují rovnou dva japonští sushi masteři, Yoshi a Hiro. Oba mají ty nejlepší předpoklady, předtím působili dlouhá léta v místě, které je vyhlášené produkcí nejlepšího hovězího masa na světě,  v japonském Kobe.  A tak vám na stůl servírují skutečně autentické Japonsko. Z těch nejlepších surovin od vybraných dodavatelů, protože jinak to ani Japonci neumí, většinou navíc z ingredienci připravovaných přímo v restauraci.

Tento recept pak pochází z nového menu, které nabízí například grilovanou sépii ikayaki s japonskou majonézou, již zmiňovanou sladkou chobotnici yoshi tako, která patří mezi speciality šéfkuchaře, nebo třeba wakame salát – zdravou pochoutku z mořských řas. Nechybí samozřejmě polévka ramen, oblíbené shabu-shabu, neboli maso a další suroviny vařené přímo na stole ve vývaru z řas. Podobné je i sukiyaki, kde se ingredience vaří pozvolna v sojové omáčce, saké a cukru. Na objednávku vám pak připraví například ústřice, ať už čerstvé či grilované s ponzu.

A co na zapití?

Ke krevetám obecně jde dobře minerální bílé víno, Champagne Blanc de Blancs či suché ryzlinky. Krevety v tempuře se sladší a pikantní omáčkou dobře doprovodí i cava či prosecco. Zkusit můžete i rosé sekty. Vhodným párováním je také suché růžové víno z Provence. Dobrou službu udělá i Riesling Kabinett a z našich vín například Pálava, ať už suchá či s mírným zbytkovým cukrem. Ovšem chcete-li být styloví, pak trocha saké také neuškodí, ideálně podávaného při pokojové teplotě.

– KJ –