Lahůdka z ulity. Šneci po burgundsku

Šneci po burgundsku Foto: Pavel Vítek RVV Studio

Šneci. Zapečení, nadívaní, podávaní s vinnou omáčkou. Za první republiky jeden z oblíbených vánočních pokrmů v měšťanských rodinách. Buď se na ně chodilo na oběd, či pozdní svačinu, nebo se podívali jako předkrm při večeři, podobně jako raci. Na štědrovečerní tabuli měli už tehdy své místo a teď se na ni vrací. Zvlášť když příprava téhle speciality v klasické úpravě není nijak zvlášť složitá.

Milovali je i filmové hvězdy, na šneky chodili například do Klášterní vinárny v sousedství Národního divadla pravidelně Hugo Haas či Adina Mandlová. A pravidelně se šneci vařili na Vánoce i u Werichů. Patřili o štědrém dnu k tradičním lahůdkám stejně jako uzené koleno, párky s křenem či šoulet. Tak buďte jako prvorepublikové celebrity a zkuste je. Uvidíte, že vánoční šneci mají něco do sebe a nebudete litovat.

BURGUNDŠTÍ ŠNECI S BYLINKOVÝM MÁSLEM

Suroviny (pro 4 osoby):

4 tucty šneků (tucet = 12), 500 g hrubé soli, 0,5 lahve bílého burgundského vína, 1 cibule, 2 mrkve, 0,5 l vývaru, 1 bouquet garni (bylinky tymián, bobkový list, petrželka), 1 stonek řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, sůl a pepř.

Na bylinkové máslo: 750 g másla, 80 g hladkolisté petrželky, 2 šalotky, 4 stroužky česneku a opět sůl, čerstvý pepř a 5 lžic strouhanky

Postup:

Šneky vložíme do směsi vína a vývaru, přidáme zeleninu a bouquet garni, osolíme, opepříme a dáme dusit. Připravíme si ulitky, pokud je potřeba je očistit, vaříme je 30 minut ve velkém množství vody, pak je necháme vystydnout a ještě důkladně očistíme od usedlin. Máslo necháme odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu. Najemno nakrájíme listy petrželky, česnek a šalotky a smícháme vše se změklým máslem. Osolíme, opepříme a přimícháme strouhanku. Do každé ulity vložíme kousíček másla, pár kapek zredukovaného vývaru ze šneků a pak jemně vtlačíme plže. Ulity opět uzavřeme bylinkovým máslem, naskládáme je na pánev naplněnou hrubou solí a pečeme v troubě předehřáté na 180°C tak dlouho, než se máslo rozpustí a začne se barvit do hněda.

Podáváme horké se zbytkem horkého bylinkového másla a s bílým pečivem.

VINNÉ PÁROVÁNÍ:

Chablis

Jemná úprava šneků s bylinkami se krásně snoubí s minerální chutí Chablis. Víno pochází z odrůdy Chardonnay, která vyrůstá na půdě, kde bylo v pravěku moře a dodnes v ní lze nalézt lastury mořských živočichů. Díky tomu získává víno ze Chablis svoji nádhernou minerální a štíhlou chuť.