Kam letos za gastrozážitky? Tradiční průvodce Nejlepší restaurace pro rok 2024 ocenil přes stovku podniků

křest publikace Nejlepší restaurace, Guide 2024
Uliční smaltované cedule udílené s oceněním průvodce Nejlepší restaurace, Guide 2024, Foto: Pavel Vítek

Do Aromi, Papilia, nebo na Salabku? Kam za nejlepším jídlem a službami v Česku? Není nad dobré nasměrování. Cestu exkluzivní tištěné ročenky Nejlepší restaurace, Guide 2024 nakladatelství TopLife Czech odstartovalo v prosinci v Obecním domě předávání prestižních ocenění Zlatých lvů nejlepším restauracím Česka. Jde již o desátý ročník projektu hodnotícího kvality služeb restauračních podniků na území celé republiky.

Nejvyšší ocenění v podobě tří Zlatých lvů převzali zástupci 23 restaurací, což je nejvíc od doby zahájení hodnocení, celkem bylo oceněno 109 podniků. O udělené známce informují od letošního ročníku hosty nepřehlédnutelné velké černo-zlaté smaltované „uliční“ cedule, takže vyhlášené podniky už opravdu nelze minout. Zároveň je další novinkou desátého ročníku online kapesní průvodce Pocket Guide 2024 s přehledem všech oceněných podniků včetně podrobných kontaktů a fotografií. Průvodce je dostupný na portále nakladatelství www.toplifeczech.cz v sekci ke stažení.

Úroveň české gastronomie stále stoupá

„Když jsme před mnoha lety s projektem Nejlepší restaurace začínali, byla zážitková gastronomie na pomyslné startovací čáře. Výjimečné restaurace zde samozřejmě byly, ale posun, který vidíme, je obrovský,” uvedl u příležitosti nejnovějšího vydání publikace autor projektu a prezident společnosti TopLife Czech a.s. Václav Budinský.

“Důkazem je i letošní knižní průvodce, který představuje tuzemskou gastro scénu v té nejlepší kondici. Na vstup do elitního klubu nejlepších restaurací v Česku a ocenění pro sezónu 2024 dosáhlo celkem 109 podniků. Mezi nimi řada mimořádných a relativně krátce otevřených restaurací. Z toho se v našem nakladatelství TopLife Czech, které je organizátorem projektu, opravdu radujeme. Novinkou letošního průvodce jsou restaurace, které jsme zařadili bez krásných prezentací v knize. Zkrátka proto, že mezi nejlepší patří, ale na přípravu prezentace spolu s našimi redaktory nenašly dost času, anebo nejsou s výsledkem hodnocení našich inspektorů spokojené. Ale zavděčit se všem zkrátka není možné. Stavíme na objektivitě a nezávislosti. To je síla značky Nejlepší restaurace a ocenění Zlatý lev a TIP.

Co čekat od různých ocenění a jak inspektoři hodnotí

Cesta od otevření restaurace k ocenění průvodcem Nejlepší restaurace má svá pravidla. Průběžné hodnocení vybraných restaurací probíhá komplexně, inspektoři sledují šest základních kategorií: jídlo, obsluha, interiér, prostředí, nabídka jídla a nápojů, stolničení. Metodika hodnocení kvality restaurací je připravena ve spolupráci s odborníky, restauratéry a dalšími konzultanty. Cílem hodnocení je rozlišit ty nejlepší restaurace a přehledně je kategorizovat. To vše zejména z pohledu hosta, jenž hledá zážitek a uspokojení a restauraci hodnotí především z pohledu od stolu, nikoli na základě studia norem.

Na výsledek hodnocení má největší vliv klasifikace kategorií jídlo a obsluha. Obě zastávají ve výsledné známce restaurace v podobě udělených či odebraných Zlatých lvů klíčové místo. Pouze ty restaurace, které nasbírají od inspektorů v těchto kategoriích dostatečný počet bodů, se mohou objevit mezi nejlepšími a pochlubit se hostům Zlatým lvem. Vysoké hodnocení v dalších oblastech pak posouvá oceněné restaurace ke dvěma a v případě skutečně výjimečného zážitku hosta ke třem Zlatým lvům. Známka TIP je udělena inspektory projektu nově „objeveným“ výjimečným restauracím. Jde o podniky, které naše inspektory zaujaly a které si zaslouží být do průvodce zařazeny.

Pořádající nakladatelství TopLife Czech financuje celý projekt výhradně prodejem tištěného průvodce a inzerce. Nejvýznamnějšími partnery a finančními podporovateli projektu hodnocení jsou společnosti Bidfood, výrobce potravin a jednička v dodávkách potravin do gastronomie a maloobchodu, a značka CUPRA, výrobce automobilů. Dalším partnerem projektu je Pražská plynárenská, akciová společnost s iniciativou Vaříme na plynu se Zlatými lvy.

SOUTĚŽ 3x o knihu Nejlepší restaurace, Guide 2024

Pokud chcete vyhrát jednoho ze tří průvodců oceněnými podniky, nezbývá než odpovědět do 20. ledna 2024 na soutěžní otázku a to mailem na adresu redakce@vinoastyl.cz. Do předmětu uveďte SOUTĚŽ Nejlepší restaurace 2024 SOUTĚŽNÍ OTÁZKA: Třemi Zlatými lvy bylo letos oceněno 23 restaurací. Která mezi oceněné nepatří? A) Field B) George Prime Steak C) Pivnice u Budinského D) Terasa U Zlaté studně

(* ze správných odpovědí vylosujeme 3 výherce