Na jelena do „Jelena“. Restaurace Deer je místem zvěřině zaslíbeným

Najdete ji v samém srdci historické Prahy, jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Stylovou restauraci v památkově chráněných prostorách středověkého domu, kde dobře vaří a za rozumné peníze.

Historický dům U dvou jelenů o jedné hlavě, v němž působí restaurace Deer a butikový hotel Iron Gate, stojí už sám o sobě za návštěvu. Název podniku je sice anglický, ale v kuchyni se mísí úcta k tradicím české národní kuchyně a smysl a cit pro nové suroviny a moderní postupy. V prostředí barokní stavby se tak cítíte jako v loveckém zámečku, mírná okázalost však prostoru celkem sluší a osvěžujícím dojmem působí i napůl zakrytá, napůl otevřená zahrádka umístěná ve vnitrobloku hotelu, která v létě září barvami květin. A barvy najdete i na talíři. Jsou to ovšem hlavně chutě, kterými vás tu hýčkají především, což je i dílem mistrovské práce šéfkuchaře Jiřího Eberle.

Čisté maso z čisté přírody

Ten si nejen v souladu s tradicí zakotvenou již v názvu historického domu zakládá především na kvalitní zvěřinové kuchyni. „Zvěřina je něco jako bio na druhou. Zvířata žijí celý život ve volné přírodě a sama si vybírají, co budou žrát, takže v jejich mase není žádná chemie. S tím je radost pracovat,“ tvrdí šéfkuchař. A že to s ním skvěle umí potvrzuje například lahodné srnčí carpaccio s višňovou majonézou, jemné ravioli plněné jelením masem s hříbky, křehké dančí osso bucco se šafránem či jelení hřbet s bramborovými noky, to vše navíc atraktivně servírované, takže jak chuťové a čichové buňky, tak i oči si přijdou na své.

Jelen patří k nejoblíbenějším specialitám podniku

Kombinovat tradiční i překvapivé, nacházet nová vzrušující propojení chutí, ovšem v ohledu na harmonii a čistotu celého pokrmu, právě to šéfkuchaře Jiřího Eberle baví. Výsledkem jsou pěkná, poctivá a do detailů propracovaná jídla. Speciality z darů lesa jsou tak páteří jídelního lístku, ovšem nabídka rozsáhlá přesně tak akorát zahrnuje promyšlený mix ryb, mořských plodů, pokrmů z hovězího, vepřového i drůbežího masa.

Les jako z cukru, s krémem i polevou

Mech a houby z mandlového těsta, čerstvé borůvky, radost chutnat

A nezapomeňte ani na sladkou tečku. Například na závěr čtyřchodového degustačního menu se dokonce ocitnete v lese, a to doslova. Hravý dezert s mechem a hříbky z mandlového těsta završuje celý zážitek fascinující chutí i vizuální podobou. Deer má totiž i vlastní pekárnu a cukrárnu, takže i pečivo sedí farmářským surovinám na míru. Tak už víte, kam v Praze zamířit, když přijde chuť právě na zvěřinu? A nebo na sladké?