ODCHOD LEGENDY. Ve 100 letech zemřel Mike Grgich, kalifornský “Král Chardonnay” a vinařská pýcha rodné Dalmácie

Miljenko Mike Grgich
Mike Grgich, legendární vinař zemřel ve věku 100 let

Muž, který rozbil mýtus, že nejlepší vína vznikají jen na francouzské půdě. Proslavil jej typický baret, nezdolná energie, průkopnický duch, láska k půdě a přírodě, vášeň, obětavost, smysl pro týmovou práci a také mimořádný cit pro detail a vinařské řemeslo, které dalece přesahovalo pouhou techniku. Miljenko Mike Grgich byl ikonou. Tvůrce slavného Chardonnay z Chateau Montelena, které v 70. letech přineslo drtivou porážku nejlepším francouzským vínům. Zakladatel vlastního vinařství v USA, jež se propracovalo na světovou špičku, a pokračovatel tradice i v rámci nového vinařství v rodné Dalmácii. Svou “sklenici plnou zázraků” naplnil třetí adventní středu, osm měsíců po svých stých narozeninách.

Svobodomyslný, otevřený inovacím, hluboce ponořený do své profese, vinař, jehož víno dokázalo dostat Kalifornii a vůbec USA na mapu světové vinařské špičky. Miljenko Grgić, rodák z Desné v Chorvatsku, kde přišel na svět 1. dubna 1923, byl představitelem skutečného vinařského mistrovství. Svobodomyslný, neuvěřitelně pracovitý, vnímavý a otevřený inovacím, hluboce ponořený do své profese.

Mike Grgich při oslavách s rodinou synovcem Ivem a dcerou Violet Foto: Grgich Hill Estate

Už jako dítě pomáhal šlapat hrozny v malém rodinném vinařství. Enologii a vinohradnictví začal studovat v Záhřebu, dokonce tu vystudoval rostlinnou genetiku, ale toužil po práci v Kalifornii. Vlastně možná víc po svobodě než jen po seberealizaci na americké půdě. V polovině padesátých let nejprve utekl z komunistické Jugoslávie do Západního Německa a pak emigroval do Kanady. A ještě chvilku trvalo, než se posunul dál do USA a získal práci v Napa Valley. Stejně jako byl odvážný, byl však i trpělivý a štěstí mu přálo, v roce 1958 mu nabídli místo ve vinařství Souverain Cellars, jehož majitel mu zároveň pomohl s imigračním procesem.

Vítěz slavné bitvy, z níž se zrodil film Bottle Shock

V údolí Napa v Kalifornii pracoval v různých vinařských podnicích, pro Roberta Mondaviho vyrobil z ročníku 1969 slavný Cabernet Sauvignon který Los Angeles Times označily za nejlepšího kalifornského představitele této odrůdy.

V Chateau Montelena se později stal tvůrcem slavného Chardonnay z roku 1973, s ním zvítězil v legendární bitvě kalifornských a francouzských vín v roce 1976 v Paříži. Tato převratná událost, která se zapsala do historie, změnila hluboce zakořeněné názory na původ těch nejlepších vín i jejich výrobu a umístila Napa Valley na světovou vinařskou mapu, mu umožnila v roce 1977 založit vlastní vinný sklep Grgich Hills Estate.

Tady se mohl zcela realizovat a vyrábět vína, která nesou punc autenticity a dokonalosti. Jeho důraz na udržitelnost a přírodní vinařské techniky nastavily už tehdy standardy, které dál posouvaly odvětví. Stal se tak průkopníkem organického vinařství, pomohl v kalifornském vinařství prosadit techniky jako jablečno-mléčnou fermentaci či použití dubových sudů, což mu vyneslo uznání a Grgich Hills Estate zařadily jeho jedinečná vína mezi přední vinařství v USA i na celém světě. Za to ostatně vděčí i své oblíbené odrůdě, která už mu jednou přinesla slávu, později se zasloužila o jeho přezdívku Král Chardonnay.

Ovšem v Napa Valley se pod jeho rukama rodila i úžasná vína červená. Zejména z hroznů Cabernetu Sauvignon a také Zinfandelu, který byl jeho další osudovou odrůdou. Jeho původ a hlavně studia v Záhřebu umožnila povšimnout si podobnosti mezi hrozny odrůd Zinfandel a Plavac Mali a inicioval průzkum, který skutečně potvrdil, že Plavac Mali a americký Zin jsou stejného rodu a právě Plavac Mali je genetickým rodičem Zinfandelu, na což byl samozřejmě velmi hrdý. Nikdy totiž nezapomněl na rodné Chorvatsko, ani na své dětství na vinici a na odce, který mu mimo jiné radil: „Tvrdě pracuj a nauč se jednu novou věc denně. Tak z tebe bude po roce lepší člověk.“ Celý život se Miljenko jeho radou řídil a náležitě ji zúročil.

Sklenice plná zázraků a americký sen

Navzdory úspěchům ve Spojených státech (mimochodem kufr, s nímž do Kalifornie přicestoval, Chardonnay z roku 1973, učebnice a jeden z jeho baretů, které prakticky nesundával z hlavy a staly se pevnou součástí jeho image, je dnes součástí sbírky Národního muzea americké historie ve Washingonu) nezapomněl Grgich na své kořeny. V roce 1996 se vrátil do Chorvatska a na Pelješcu v městečku Trstenik založil spolu s dcerou Violet a synovcem Ivem Jeramazem další vinný sklep Grgic Vina, navazující na jeho dalmatské kořeny. Tady se soustředil zejména na vína z těch nejlepších chorvatských odrůd Plavac Mali a Pošip, která patří k neuznávanějším na chorvatském trhu.

Když v roce 2016 oslavil své 93 narozeniny byla součástí oslav i jeho kniha pamětí Sklenice plná zázraků. “Můj život je plný zázraků,” nechal se tehdy slyšet Mike Grgich. “Jak jinak vysvětlit, že malý chlapec z malé vesnice v Chorvatská má nyní své víno vystavené na stejném místě, jako klobouk Abrahama Lincolna a skafandr Neila Armstronga?”

Odpověď zní: zázraky se dějí, ale také je třeba na nich tvrdě dřít. To vědí i Mikova dcera Violet Grgich a jeho synovec Ivo Jeramaz, kteří se i nadále chtějí soustředit na zlepšování kvality svých vinic a vín inspirováni Mikovým jedinečným přístupem, v němž se vždy mísilo řemeslo, umění a intuice. „Neexistuje žádný spolehlivý vědecký recept na výrobu skvělých vín. Za ta léta jsem se naučil s víny komunikovat a jak o ně pečovat. Uvědomil jsem si, že víno neděláte jen hlavou a smysly. Víno vyrábíte srdcem. Do vína musíte nalít své srdce a svou lásku. Pro mě jsou vína jako moje děti. Musíte je milovat a vést je jako děti a musíte jim předávat bohatství svého ducha,“ říkával Mike Grgich.

Teď už je to jen na nich.