Muž, který rozbil mýtus, že nejlepší vína vznikají jen na francouzské půdě. Proslavil jej typický baret, nezdolná energie, průkopnický duch, láska k půdě a přírodě, vášeň, obětavost, smysl pro týmovou práci a také mimořádný cit pro detail a vinařské řemeslo, které dalece přesahovalo pouhou techniku. Miljenko Mike Grgich byl ikonou. Tvůrce slavného Chardonnay z Chateau Montelena, které v 70. letech přineslo drtivou porážku nejlepším francouzským vínům. Zakladatel vlastního vinařství v USA, jež se propracovalo na světovou špičku, a pokračovatel tradice i v rámci nového vinařství v rodné Dalmácii. Svou “sklenici plnou zázraků” naplnil třetí adventní středu, osm měsíců po svých stých narozeninách.
Svobodomyslný, otevřený inovacím, hluboce ponořený do své profese, vinař, jehož víno dokázalo dostat Kalifornii a vůbec USA na mapu světové vinařské špičky. Miljenko Grgić, rodák z Desné v Chorvatsku, kde přišel na svět 1. dubna 1923, byl představitelem skutečného vinařského mistrovství. Svobodomyslný, neuvěřitelně pracovitý, vnímavý a otevřený inovacím, hluboce ponořený do své profese.
Už jako dítě pomáhal šlapat hrozny v malém rodinném vinařství. Enologii a vinohradnictví začal studovat v Záhřebu, dokonce tu vystudoval rostlinnou genetiku, ale toužil po práci v Kalifornii. Vlastně možná víc po svobodě než jen po seberealizaci na americké půdě. V polovině padesátých let nejprve utekl z komunistické Jugoslávie do Západního Německa a pak emigroval do Kanady. A ještě chvilku trvalo, než se posunul dál do USA a získal práci v Napa Valley. Stejně jako byl odvážný, byl však i trpělivý a štěstí mu přálo, v roce 1958 mu nabídli místo ve vinařství Souverain Cellars, jehož majitel mu zároveň pomohl s imigračním procesem.
Vítěz slavné bitvy, z níž se zrodil film Bottle Shock
V údolí Napa v Kalifornii pracoval v různých vinařských podnicích, pro Roberta Mondaviho vyrobil z ročníku 1969 slavný Cabernet Sauvignon který Los Angeles Times označily za nejlepšího kalifornského představitele této odrůdy.
V Chateau Montelena se později stal tvůrcem slavného Chardonnay z roku 1973, s ním zvítězil v legendární bitvě kalifornských a francouzských vín v roce 1976 v Paříži. Tato převratná událost, která se zapsala do historie, změnila hluboce zakořeněné názory na původ těch nejlepších vín i jejich výrobu a umístila Napa Valley na světovou vinařskou mapu, mu umožnila v roce 1977 založit vlastní vinný sklep Grgich Hills Estate.
Tady se mohl zcela realizovat a vyrábět vína, která nesou punc autenticity a dokonalosti. Jeho důraz na udržitelnost a přírodní vinařské techniky nastavily už tehdy standardy, které dál posouvaly odvětví. Stal se tak průkopníkem organického vinařství, pomohl v kalifornském vinařství prosadit techniky jako jablečno-mléčnou fermentaci či použití dubových sudů, což mu vyneslo uznání a Grgich Hills Estate zařadily jeho jedinečná vína mezi přední vinařství v USA i na celém světě. Za to ostatně vděčí i své oblíbené odrůdě, která už mu jednou přinesla slávu, později se zasloužila o jeho přezdívku Král Chardonnay.
Ovšem v Napa Valley se pod jeho rukama rodila i úžasná vína červená. Zejména z hroznů Cabernetu Sauvignon a také Zinfandelu, který byl jeho další osudovou odrůdou. Jeho původ a hlavně studia v Záhřebu umožnila povšimnout si podobnosti mezi hrozny odrůd Zinfandel a Plavac Mali a inicioval průzkum, který skutečně potvrdil, že Plavac Mali a americký Zin jsou stejného rodu a právě Plavac Mali je genetickým rodičem Zinfandelu, na což byl samozřejmě velmi hrdý. Nikdy totiž nezapomněl na rodné Chorvatsko, ani na své dětství na vinici a na odce, který mu mimo jiné radil: „Tvrdě pracuj a nauč se jednu novou věc denně. Tak z tebe bude po roce lepší člověk.“ Celý život se Miljenko jeho radou řídil a náležitě ji zúročil.
Sklenice plná zázraků a americký sen
Navzdory úspěchům ve Spojených státech (mimochodem kufr, s nímž do Kalifornie přicestoval, Chardonnay z roku 1973, učebnice a jeden z jeho baretů, které prakticky nesundával z hlavy a staly se pevnou součástí jeho image, je dnes součástí sbírky Národního muzea americké historie ve Washingonu) nezapomněl Grgich na své kořeny. V roce 1996 se vrátil do Chorvatska a na Pelješcu v městečku Trstenik založil spolu s dcerou Violet a synovcem Ivem Jeramazem další vinný sklep Grgic Vina, navazující na jeho dalmatské kořeny. Tady se soustředil zejména na vína z těch nejlepších chorvatských odrůd Plavac Mali a Pošip, která patří k neuznávanějším na chorvatském trhu.
Když v roce 2016 oslavil své 93 narozeniny byla součástí oslav i jeho kniha pamětí Sklenice plná zázraků. “Můj život je plný zázraků,” nechal se tehdy slyšet Mike Grgich. “Jak jinak vysvětlit, že malý chlapec z malé vesnice v Chorvatská má nyní své víno vystavené na stejném místě, jako klobouk Abrahama Lincolna a skafandr Neila Armstronga?”
Odpověď zní: zázraky se dějí, ale také je třeba na nich tvrdě dřít. To vědí i Mikova dcera Violet Grgich a jeho synovec Ivo Jeramaz, kteří se i nadále chtějí soustředit na zlepšování kvality svých vinic a vín inspirováni Mikovým jedinečným přístupem, v němž se vždy mísilo řemeslo, umění a intuice. „Neexistuje žádný spolehlivý vědecký recept na výrobu skvělých vín. Za ta léta jsem se naučil s víny komunikovat a jak o ně pečovat. Uvědomil jsem si, že víno neděláte jen hlavou a smysly. Víno vyrábíte srdcem. Do vína musíte nalít své srdce a svou lásku. Pro mě jsou vína jako moje děti. Musíte je milovat a vést je jako děti a musíte jim předávat bohatství svého ducha,“ říkával Mike Grgich.
Teď už je to jen na nich.